h

Ledenvergadering: Ook in 2012 werk aan de winkel voor afdeling en fractie

14 januari 2012

Ledenvergadering: Ook in 2012 werk aan de winkel voor afdeling en fractie

10-01-2012 ALV 1 Dinsdag 10 januari hield de SP-Venlo haar jaarvergadering en Nieuwjaarsborrel. Tweede Kamerlid Paulus Jansen hield een gloedvol debat over de politieke staat van het land. De opkomst was behoorlijk en de discussies waren constructief en betrokken.

Naast het proosten op het nieuwe jaar, terugblik op 2011 en vooruitblik op 2012, legden afdelingsbestuur en gemeenteraadsfractie aan de leden verantwoording af, en maakten ze de plannen voor de komende jaren bekend.

Organisatiesecretaris Henk Zegers opende de avond. Hij verving afdelingsvoorzitter Stefan Hugues omdat die nog geniet van het prille geluk van de geboorte van zijn dochter. In heldere bewoordingen schetste Henk dat in 2011 er enkele bestuurlijke wisselingen waren omdat mensen andere uitdagingen kregen op hun werk of vanwege privébeslommeringen die het moeilijk maakte om als afdelingsbestuurder te doen wat men wilde doen. Daarnaast had het bestuur ook te maken met leden die ernstig ziek zijn geworden. Geen eenvoudig jaar dus, terwijl op politiek vlak er veel gebeurde in 2011.

10-01-2012 ALV 3

Henk somde enkele zaken op die de afdeling aanpakte;

  • Door het jaar genomen werden er diverse acties ondernomen om misstanden aan de kaak te stellen.
  • Daarnaast heeft de SP regelmatig buurten en wijken bezocht, deur aan deur mensen gevraagd naar wat goed gaat en beter kan, en dat vertaald naar oplossingen.
  • Ook onze Hulpdienst kon menigeen verder helpen die tegen muren aan liep of juist van het kastje naar de muur gestuurd werd. Natuurlijk konden we niet iedereen helpen, zo wringt de SP zich niet in juridische procedures, maar konden we mensen wel voldoende adviseren. Als dank werden enkele mensen lid van de SP, dat doet ons goed en laat zien dat ons werk wordt gewaardeerd en helpt.
  • De afdeling was eind 2011 actief rond Sinterklaas en de kerst met ludieke ‘graaiacties’ om zo het graaien en plunderen van bankiers onder de aandacht te brengen met de graaiacties.
  • In maart stonden twee Venlose SP-leden op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.
  • In Arcen schudde de SP de politiek in de zomermaanden wakker met een enquête waarin veel mensen in het dorp aangaven de ontwikkelingen rondom de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie (MFA) niet te zien zitten.
  • In oktober werd raadslid Ton Heerschop gekozen tot regiovertegenwoordiger waarmee hij ook lid is van het landelijke partijbestuur.

Al met al enkele resultaten waar een afdeling trots op mag zijn. Aan het einde van zijn betoog stond Henk nog even stil bij het overlijden in juli van ons actieve lid Peer van der Hout uit Arcen. Naast zijn inzet om misstanden in Arcen aan de kaak te stellen, luisterde hij ook SP-bijeenkomsten op met zijn muziekoptredens. Zijn gemis was voelbaar deze avond.

10-01-2012 ALV 5

Te gast was Tweede Kamerlid Paulus Jansen die een uiteenzetting gaf van de landelijke politieke situatie en zelf onderdeel van discussie was met de aanwezigen over de ‘politieke barometer voor 2012’. Besproken werden thema’s als de recessie, kabinetsplannen, EU/eurocrisis, werk(loosheid), armoede, bezuinigingen op pensioenen, zorg, cultuur, uitkeringen, het organiseren van maatschappelijk verzet, enzovoorts.

Jansen: “De peilingen wijzen uit dat het goed gaat met de SP. Emile Roemer blijkt een boegbeeld dat staat als een huis. Mensen vinden de SP sympathiek, geven Roemer hun vertrouwen en doorzien de vluchtigheid van andere politieke partijen. De SP is gereed voor regeringsdeelname maar veranderingen gebeuren natuurlijk niet van vandaag op morgen ook niet als de SP aan de macht is. De lange termijn en het kiezen voor een bepaalde invulling van de samenleving door veel mensen is een klus die we moeten klaren. Daarvoor moeten we de mensen duidelijk maken dat de SP op geen enkele manier een partij is die gaat voor snelle resultaten en enkel de macht maar voor een keuze van een samenleving van solidariteit.”

10-01-2012 ALV 2

Paulus kreeg veel vragen uit de zaal over huisvesting en de manier waarop ‘Den Haag’ vaak kiest voor de simplistische oplossing. Alle vragen werden beantwoord en voor iedereen het wist bracht een (uitgestelde) pauze een einde aan de discussie.

Na de pauze was het woord aan de fractie. Raadslid Ton Heerschop gaf aan dat de fractie de afgelopen periode tegen de stroom in successen had weten te boeken. Enkele voorbeelden hiervan;

  • Het project rondom de AED en de inzet van burgers bij reanimatie is opgepakt door de burgemeester om een en ander in de gehele regio uit te rollen. Een resultaat waar we trots op mogen zijn.
  • De SP-motie mantelzorgwoningen, die unaniem is aangenomen door de raad, geeft mensen die samen met hun kinderen zorg, oude dag en overdracht van hun woning willen combineren kansen.
  • Ook onze motie over de weekmarkt in Tegelen kreeg unanieme steun van de raad van Venlo. Gekeken zal worden of de markt niet beter dichter op het winkelhart kan komen om winkelcentrum en markt elkaar te laten versterken.
  • De fractie wordt binnen en buiten de raad geprezen om haar heldere taalgebruik, alternatieve en no-nonsense aanpak.

Het zijn enkele voorbeelden die laten zien dat de SP er toe doet. Maar we zijn ook niet bang om tegen de stroom in beslissingen te nemen. Kritisch waar het moet samenwerkend waar het kan, is het motto.

10-01-2012 ALV 4

Ook Ton kreeg de nodige vragen. Al snel bleek dat iedereen duidelijk is dat actie en fractie niet los van elkaar kunnen staan. Niemand komt binnen de SP zomaar op een kieslijst, je moet wat gepresteerd hebben en laten zien dat je niet voor eigen glorie gaat maar iets wil betekenen voor de samenleving en de SP.

Kamerlid Paulus Jansen liet nog wel even weten dat toen de SP-Venlo voor de gemeenteraadsverkiezingen in november 2009 stond, zij tot de top 5 van afdelingen behoorde als het ging om actieve leden. Een positie die we graag weer innemen!

10-01-2012 ALV 1

Veel te snel was het formele gedeelte om en begonnen de leden informele gesprekken met Paulus, Henk en Ton. Gelukkig was hier genoeg ruimte voor en brachten de gesprekken ook weer nieuwe inspiratie. Als laatste werden de wijkverspreiders met een leuk presentje bedankt voor hun inzet in 2011.
Kortom, een geslaagde avond met veel bevlogenheid en ideeën voor het jaar 2012 waarin de SP ook in Venlo hard nodig zal zijn en aan de bak kan.

Nu is de tijd, steun de SP en word lid
09-01-2012: Paulus Jansen bespreekt de politieke barometer voor 2012
02-01-2012: Kom naar de Nieuwjaarsborrel - jaarvergadering van de SP in Venlo
01-01-2012: Het is beter een kaars te ontsteken, dan de duisternis te vervloeken

U bent hier