h

Bijzondere resultaten dorpsonderzoek SP in Arcen

17 augustus 2011

Bijzondere resultaten dorpsonderzoek SP in Arcen

buurten Met vier actuele vragen werden de Arcenaren gevraagd naar hun mening over afgeketste nieuwbouw, het schoolgebouw, het MFA, de leefbaarheid en verkeersveiligheid. Ingevulde vragenlijsten druppelen nog steeds binnen maar gezien de grote respons ronden we het onderzoek af en maken de conclusie hier bekend.

De SP doet regelmatig onderzoek en vraagt dan bewoners hoe het met de wijk gaat. Deze bezoeken zijn voor de SP goed om meer inzicht te krijgen in de lokale voorbeelden, problemen, initiatieven en oplossingen. Buurtonderzoek Deze keer kwam er vanuit onze eigen kerngroepbijeenkomst naar voren dat er in Arcen diverse vragen heersen zoals over de status van de school. Er werden vragen opgesteld, ook die bij de fractie leven, voor een enquêteformulier voor het onderzoek dat de partij in juni hield.

Het probleem in Arcen is dat diverse bouwplannen aan elkaar gekoppeld zijn. Zonder sloop van de basisschool, en verkoop van de grond voor woningbouw (kavels a 400 m2 waar amper vraag naar is), komt er ook geen verdere ontwikkelingen op andere plekken. MFA Daarnaast zijn er de bezuiniging op de multifunctionele accommodatie (MFA). En de door veel Arcenaren betwiste locatie van dit MFA. Maar ook niet onbelangrijk voor veel bewoners is de verkeerssituatie in het dorp. De vele bezoekers van evenementen in het dorp parkeren niet op het daarvoor toch ruim uitgeruste parkeerterrein bij de Kasteeltuinen. Te vaak maakt men gebruik van parkeerplaatsen in het dorp wat dan weer voor veel overlast zorgt.

Zo zijn er ook de ontwikkelingen rondom de Wal. Na de sloop van zeven woningen in 2006 had men daar hoogbouw gepland. Echter is dat afgeblazen. Het braakliggende stuk heet ook wel het 'gat van Arcen'. Ter opvulling staat op het terrein sinds kort een kunstwerk...
Wal
Er is behoefte aan betaalbare starters/eengezinswoningen want veel jongeren en jonge gezinnen verlaten nu het dorp omdat er niets voor hen is, en ook vanwege het ontbreken van diverse voorzieningen.

Het gebouw van basisschool ‘t Wijdtveld is in slechte staat en er zou eigenlijk voor de winter een nieuwe school moeten staan, met goede isolatie, ventilatie en verwarming. Ruim 66% van de ondervraagden willen dat er een alternatief komt, of dat het huidige gebouw een opknapbeurt krijgt en dus blijft staan.
Wijdtveld
Opvallend is dat van de ondervraagden 60% vindt dat de plek van de huidige basisschool de meest geschikte locatie is voor het MFA, en dus niet aan de dorpsrand op het Ovaal aan een drukke weg wat onveilig zou zijn voor de schoolgaande jeugd.

Arcenaren maken zich daarnaast zorgen over het draagvlak voor beslissingen door teveel belangenverstrengelingen en het te veel over de hoofden van mensen besturen. Zo zint een lokaal politicus en horecaondernemer, die meerdere zaken heeft, op nog meer panden zoals het oude raadhuis. Markt_Raadhuis_Arcen Mensen vrezen een monopolie ook omdat die ondernemer er mede voor zorgde dat de kermis verplaatst werd zodat 'ie meer terrassen kon uitstallen. Daarnaast polste onlangs nog een raadslid bij mensen aan de Wal om delen van hun tuin in te leveren zodat daar parkeerplekken kunnen verrijzen. Zulke ‘acties’ zetten kwaad bloed bij de Arcenaren.


Op ons buurtonderzoek en de gesprekken die we met mensen in Arcen voerden, kwam snel reactie van raadsleden van andere partijen. Men was duidelijk niet blij met ons onderzoek, en in het bijzonder de vraag over de locatie van het MFA. De Schand We zouden zogenaamd “oude wonden open scheuren” en “een democratisch besluit ondermijnen”. Vreemd, want er ís tweespalt in Arcen over het MFA dus waarom zou dat niet benoemd mogen worden, en waarom zouden mensen er niet naar gevraagd mogen worden?
Daarnaast is de gemeente nog steeds aan het soebatten over de exacte locatie, prijs en grootte van het MFA. Tot die tijd is nog alles mogelijk. Blijkbaar willen deze bestuurderspartijen de Arcenaren anders doen denken. Prima bewijs dat we dicht bij het feitelijke probleem zitten namelijk het over de hoofden van mensen willen regeren.


De resultaten van het SP-onderzoek worden gedeeld met dorpsbewoners door publicatie in het lokale weekblad 'Maasdorpen' en via de dorpsraad Arcen. De SP-fractie gebruikt het onderzoeksresultaat voor alternatieven en mogelijke oplossingen van de aangedragen problemen en vragen.


Dit is een korte weergave van het onderzoek. Het volledige resultaat met meer informatie en opsommingen, leest u hier (PDF-weblink).


Rectificatie en Aanvulling
Waar mensen werken worden fouten gemaakt, dat is een constatering maar neemt niet weg dat een onzorgvuldigheid kan zorgen voor een onjuist beeld. In het onderzoek staat dat de laatste bank in 2009 sloot. Dit is niet juist aangezien de Regiobank sinds 2004 kantoor houdt aan de Kerkstraat. In het onderzoek had moeten staan dat de Rabobank in 2009 sloot, en dat veel Arcenaren daar niet gelukkig mee zijn. De zin had moeten eindigen bij de woorden “(…) diverse voorzieningen.” Want er is in Arcen inderdaad nog een bank, en mensen in Arcen maken zich vooral druk over het wegvallen van diverse andere voorzieningen.

Dan nog een aanvulling betreffende het MFA: Wat de uiteindelijke locatie van het MFA wordt is nog steeds onduidelijk, ook al stond in het E3-Journaal van 17 augustus dat er een omgevingsvergunning voor de bouw is aangevraagd. Deze vergunningsaanvraag wil echter nog niet zeggen dat daarmee een MFA op het Ovaal ook definitief is. Te meer omdat bij een eventuele goedkeuring van de aanvraag een bezwaarperiode van zes week geldt.
Dit maakt dat een definitieve toekenning van de vergunningsaanvraag op zijn vroegst eind oktober zal plaats vinden. Met de vergunningsaanvraag is nog geen antwoord gegeven over de financiële onderbouwing van het MFA en wat het bouwplan en het definitieve bouwontwerp zijn. Wanneer deze zaken onduidelijk blijven zal ook de gemeenteraad nog aan zet zijn, en ook opnieuw de locatie van het MFA aan de orde stellen.


15-11-2009: Buurten in Arcen: tijd voor een poetsbeurt!
26-08-2009: Succesvolle sfeermarkt in Arcen
17-06-2009: Wat kan in Venlo niet wat in Arcen&Velden wel kan?

U bent hier