h

Opnieuw vragen over bioscoopdeal

27 januari 2016

Opnieuw vragen over bioscoopdeal

Afgelopen december kwam naar buiten dat het gemeentebestuur actief een projectontwikkelaar benaderde voor de bouw van een bioscoop, dat mag niet. Dit stond niet in het onderzoek van de Rekenkamer, onduidelijk of zij dat zelfs wist. Onze raadsvragen hierover werden erg mager beantwoord, de onduidelijkheid blijft. De onderste steen in deze gevoelige soap moet boven komen dus vandaag aanvullende vragen ingediend!

 

SP-raadslid Ton Heerschop: “In mei 2013 kwam de Rekenkamer Venlo naar buiten met een quick scan naar de gronddeal voor de bioscoop op de Picardie. Dit onderzoek zou de afsluiting moeten zijn van een discussie of er wel of niet een bewuste opzet was om een partij te bevoordelen bij de gunning van deze ontwikkeling.” 

Een onderzoek door Dagblad de Limburger gaf eind 2015 een nieuwe wending aan de kwestie.

Heerschop: “Het bleek dat er in 2011 een collegebesluit is genomen waarin staat dat de gemeente de ontwikkelaar in het verleden actief heeft benaderd met de vraag de ontwikkeling van een bioscoop in overweging te nemen. Het blijft onduidelijk of de Rekenkamer wist van dit besluit en of dat onderdeel is geweest van het rekenkameronderzoek.”

 

Die nieuwe informatie bracht B&W wederom in de problemen en het riep opnieuw de nodige

vragen op bij onze fractie. “Deze soap blijft maar voortduren, is er bewust informatie achtergehouden om een wethouder uit de wind te houden? Dat wilden we graag opgehelderd krijgen dus stuurden we op 3 december wederom raadsvragen.”

 

Eind december werden onze vragen beantwoord. Heerschop: “De wijze waarop is niet om over naar huis te schrijven, B&W blijft doen alsof er niets aan de hand is en alle informatie is gedeeld maar kan dat niet hard maken.”

“Daar nemen we geen genoegen mee, kom dan met bewijs, toon aan dat de Rekenkamer alle informatie kende en de gemeenteraad volledig geïnformeerd is.”

 

 

“Omdat we de beantwoording van onze eerdere raadsvragen veel te mager vinden, een volgende poging om eindelijk duidelijk te krijgen hoe de vork in de steel zit. Is een wethouder nu wel of niet zijn boekje te buiten gegaan? Is de projectontwikkelaar nu wel of niet actief benaderd en de opdracht gegund? Heeft de Rekenkamer op basis van alle informatie haar onderzoek kunnen doen?”

Heerschop: “Binnen 30 dagen dient B&W onze vragen te beantwoorden. Dan weten we of de gemeenteraad een goede afweging heeft kunnen maken en een punt kan zetten achter deze kwestie. Zo niet, volgt een interpellatiedebat en moeten we noodgedwongen uit een ander politiek vaatje gaan tappen.”

 


UPDATE 26-02-2016: De antwoorden van B&W op onze vragen zijn binnen. B&W blijft bij haar eerdere verhaal dat ze alle informatie aan de Rekenkamer heeft gegeven. Ze stelt ook dat de Rekenkamer dat nu alsnog bevestigd (wat ze tegenover de SP en de krant niet kon). B&W stuurde met de antwoorden twee documenten mee waaruit zou blijken dat ze de gewraakte informatie wel degelijk heeft aangeleverd. Vreemd waarom B&W dan voorheen hier zo moeilijk over deed. We beraden ons wat we met deze antwoorden kunnen en of de kous hiermee af is of niet. 

 
Lees ook:

U bent hier