h

Ton Heerschop

06-40066613

 

Wie is Ton?

Geboren in 1965 in Eindhoven. Begonnen met LTS, MTS, KMS (militaire school) en daarna een HBO-opleiding.

Getrouwd met Wendy en twee prachtige kinderen (zoon en dochter).

Werkzaam als directeur crisisbeheersing bij Parcival. Daarvoor lang werkzaam als hoofd veiligheid in de gezondheidszorg (ziekenhuis). Daarvoor dertien jaar onderofficier geweest bij de Koninklijke Landmacht en daarbij voor de VN uitgezonden naar Bosnië. Ook zeven jaar ervaring in de luchtvaart als bedrijfskundig adviseur en later kwaliteitsmanager.

Ik heb veel belangstelling voor geschiedenis en ben een wandelfanaat en liefhebber van veel soorten muziek.

 

Wat doe je zoal bij de SP Venlo?

Bij de verkiezingen van november 2009 ben ik gekozen tot raadslid. Van mei 2013 tot oktober 2018 was ik tevens fractievoorzitter. Daarvoor was ik in het SP-bestuur organisatiesecretaris, weer daarvoor was ik penningmeester.

Ooit vroeg ik of ik misschien wat voor de SP kon doen. Een week later begon ik met folders in brievenbussen stoppen in mijn eigen wijk. Daarna ben ik van actief lid, penningmeester geworden, organisatiesecretaris, fractielid waarvan 5,5 jaar fractievoorzitter.

Verder was ik van 2011-2014 regiobestuurder en coach voor de SP-afdelingen in Noord- en Midden Limburg en zodoende ook lid van het landelijk partijbestuur.

Voor de SP mocht ik naast op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen ook in 2011 staan op de lijst van de Provinciale Staten (nummer 8) en bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012 op nummer 50 als lijstduwer en in 2017 stond ik op plek 19.

 

Wat zijn je hobby’s?

Naast de SP, mijn gezin en mijn werk probeer ik ieder jaar de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Tot op heden tien maal succesvol. Sinds 2019 ook verbonden aan de Stichting Vierdaagse als projectleider, hoofd controle en sinds 2021 als bestuurslid.

Als het even kan ga ik mee als mijn dochter gaat paardrijden. Een goed boek lezen is een hobby waar ik jammer genoeg te weinig tijd voor heb.

 

Wat zijn je idealen, waar wil je je voor inzetten?

Ik wil me inzetten voor een betere wereld die begint in Venlo. Het klinkt groot maar als jezelf het verschil maakt tegenover de ‘dikke nekken’ dan voelt dat goed. Iedereen die je kunt helpen vanuit je eigen gevoel voor solidariteit geeft je een enorme positieve energie.

De gemeenteraad is een goed middel om je doel, een socialere en menselijke samenleving, dichter bij te brengen. Soms kun je grote zaken aanpakken, zoals voorkomen dat ruim 40 miljoen euro gemeenschapsgeld naar een voetbalstadion gaat. Soms is het iemand die dankzij jouw ingrijpen niet wordt afgesloten van drinkwater. En een andere keer kun je mensen direct betrekken bij belangrijke zaken zoals een goed reanimatienetwerk.

Allemaal zaken die ons gelukt zijn dankzij al die vrijwilligers op de achtergrond. Misschien zit mijn idealisme wel in die strijd om gelijkwaardigheid. Samen de schouder eronder en niet wijken voor de macht van het grote geld. Voorop in de strijd als het moet, behulpzaam als het kan. Dat is de essentie van de SP-Venlo voor mij.

 

Wat vind je thuisfront ervan dat je je voor de SP inzet?

Die verbazen zich erover dat ik er zoveel plezier aan beleef. Soms als we erg druk zijn balen ze volgens mij wel eens maar ze laten het nooit merken.

Sterker, mijn vrouw zit in het bestuur van de SP-afdeling en mijn zoon bij de jongerenafdeling ROOD, jong in de SP. Hij is de beste wijkverspreider die we misschien wel in Tegelen hebben.   ;-)

Ik hoop een klein beetje dat mijn dochter ook ooit actief wordt maar dat moet ze zelf later bepalen. Wat ik bij haar wel zie is een ongekend rechtvaardigheidsgevoel wat ze naar iedereen uit. Geen autoriteit is wat dat betreft veilig. Zal ze van haar moeder hebben zonder twijfel, zeer herkenbaar, zeer SP.

 

Zit politiek in je familie?

Niet in de directe familie. Een oom van mij is jaren raadslid geweest voor het CDA in Bussum. Ik weet dat een tante van me mij op de voet volgt en dat mijn ouders stiekem trots zijn. Maar of het in je genen zit, is dat belangrijk? Denk het niet, je moet doen wat je moet doen vanuit je hart en niet vanuit je ego zoals ik soms in de politiek zie.

 

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik was betrokken bij de wijkraad op de Heide ten tijde van de discussie over de A74. Ik leerde de SP kennen als een actieve partij die creatief en vol energie een schijnbaar ongelijke strijd aanging. Dat sprak me aan.

Ik was toen nog lid van de PvdA maar die partij heeft me enorm teleurgesteld. Zeker met hun gedraai over de A74 en de missie in Afghanistan. Als ex-militair wist ik welke fout we daar gingen maken maar de PvdA draaide door.

Ik stapte over naar de SP en wist vanaf dag 1 dat het een goede beslissing was. Het begon met de opmerking “misschien kan ik wat voor de SP doen” en sindsdien ben ik enkel actiever geworden.

 

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Ik heb de afgelopen jaren enorm veel geleerd van onze Tweede Kamerleden. Hun betrokkenheid, ongekende gedrevenheid en ook werklust spreken me enorm aan. Daarnaast zijn ze zeer toegankelijk, of ze nu Jan Marijnissen heten of Emile Roemer. Mensen als Jan de Wit en Ronald van Raak kunnen je enorm inspireren en aan het denken zetten. Daarnaast bewonder ik de felheid en het doseren daarvan door Renske Leijten en Sadet Karabulut. Voeg daarbij de droge humor van Paul Ulenbelt en dossierkennis van Paulus Janssen. Allemaal mensen die me politiek enorm inspireren en waarvan ik veel heb geleerd.

Als het gaat om gebeurtenissen ben ik blij dat dankzij de SP zwembad Nieuw Steyl is opengehouden. Maar ook op de realisatie van een reanimatienetwerk in geheel Venlo.

Grote gebeurtenissen in de geschiedenis maken veel mensen tot figuranten, lokale zaken realiseren in belang van gewone mensen is zoveel indrukwekkender. Daarnaast geeft het voldoening, waarbij gezegd moet worden dat de SP-leden er wel voor waken dat je als raadslid wel gewoon moet blijven doen, en terecht!

Gek genoeg bewonder ik de manier waarop Winston Churchill het Britse rijk in de tweede wereldoorlog heeft weten te redden. Maar de geschiedenis leert dat hij geen premier voor de vrede was, dat had het Britse volk na de oorlog feilloos door.

Maar ook zeker een man als Nelson Mandela bewonder ik. Als je zoveel tegenstand krijgt en dan nog met je voormalige vijanden in belang van je volk gaat regeren, dan ben je groots!

Naast de geboorte van mijn dochter en mijn huwelijk is voor mij het meest inspirerende moment dat ik mocht meemaken dat een land in oorlog via een staakt-het-vuren in vrede terecht kwam. Van totale desillusie weer naar hoop, in dit geval in Bosnië, dat meemaken was een voorrecht.

U bent hier