h

Wat er ook gebeurt: wij zijn er klaar voor!

5 maart 2010

Wat er ook gebeurt: wij zijn er klaar voor!

Voor het eerst moest onze partij een stevig verlies incasseren. Agnes Kant trok dit zich persoonlijk aan en stapte op. Emile Roemer volgt haar op. Een roerige week met een ‘happy end’.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in heel Nederland achter de rug. Venlo ging eerder al naar de stembus, afgelopen november, vanwege de herindeling met Arcen&Velden. De SP haalde toen in Venlo als nieuwe partij de grootste winst en kwam vanuit het niets met twee zetels de raad in. Hoe anders verging het onze collega SP-afdelingen afgelopen woensdag… stemmen potlood De opkomst was, wellicht door de komende Tweede Kamer verkiezingen, (opnieuw) laag te noemen. De SP leverde in heel Nederland 55 zetels in maar komt wel op meer plaatsen dan voorheen in de gemeenteraden.
De SP verloor, op een enkele plaats ruim 10% maar in de meeste gemeenten hooguit 2,5 a 3,5%, alsnog verlies en dus pijnlijk. In de gemeenten waar de SP voor het eerst mee deed woensdag werd bijna overal een giga-zege behaald, op veel plekken 9%! Alle uitersten op één dag.

Waar ligt dat verlies dan aan?
In 2006 behaalden we een monsterscore waarvan we wisten dat het erg moeilijk zou worden om dat te evenaren. Daarnaast lukte in 2006 alles en zit het de partij nu even niet zo mee. Ook beeldvorming in de media en de landelijke peilingen spelen een rol. Er was daarom wel rekening gehouden met verlies maar het doet toch pijn, we zijn het niet zo gewend op zoveel plekken te verliezen. Daarnaast een hand in eigen boezem: op plekken waar de SP erg actief is en dus onder de mensen laat zien waar we voor staan, daar viel het verlies mee, stabiliseerden we of wonnen zelfs.

Agnes_Kant Agnes Kant heeft gisteren de conclusie getrokken dat er een te negatief beeld aan haar optreden hing, de peilingen aan haar kleefden, en ze daarom stopt als fractievoorzitter en lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Niemand die ook maar enigszins een beetje bekend is binnen de SP, heeft haar vertrek gewild of haar functie in twijfel getrokken. Het toont groot leiderschap om een stap opzij te doen als je denkt dat het voor het algemeen belang beter is. We betreuren haar stap en ook vanuit Venlo hebben bestuur en fractie niets dan respect voor onze Agnes!

Emile_Roemer Maar de wereld draait door. Een dag na het vertrek van Agnes koos de fractie Emile Roemer als de nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Al snel in de persconferentie toonde Emile zich scherp en vol humor. Niet ontkennend dat we voor een stevige klus staan maar juist vol hoop en strijdbaar. En strijdbaar moeten we zijn, niet alleen in ‘Den Haag’ maar overal, zoals de mensen van ons gewend zijn, zoals we altijd doen en ook altijd zullen blijven doen.

Emile Roemer heeft ook aangegeven dat hij lijsttrekker wil worden. Nadrukkelijk gaf hij daarbij aan dat het partijcongres daarover beslist. Op 3 april al zijn de regioconferenties en op 24 april is het congres waarop wij als leden zullen bepalen welke kandidaten ons vertrouwen krijgen en hoe ons verkiezingsprogramma er uit zal zien. stemmen Voor die tijd zullen conceptlijst en programma naar alle afdelingen gaan zodat intern kan worden besproken welke aanpassingen afdelingen wensen door te voeren. Die wijzigingsvoorstellen en moties worden tijdens het congres in stemming gebracht. Om dit te bespreken schrijft de afdeling voor april nog een ledenvergadering uit. Binnen de SP hebben de leden het voor het zeggen.

We kennen Emile goed en hij kent Venlo goed omdat hij het is die op landelijk niveau voorgaat in de strijd tegen de A74, vrachtverbod door woonwijken, verplaatsen van het rangeerterrein en verbeteringen op de Maaslijn. Natuurlijk wil de SP-Venlo alle succes toewensen aan onze nieuwe politiek leider, hij geniet ons volste vertrouwen!
Er is veel te doen en de handen moeten uit de mouwen. De SP is en blijft de beste partij voor Nederland, en dat zullen we de komende weken graag nogmaals laten zien.


Op 9 juni staat u voor de keuze: wordt Nederland killer met asociale bezuinigingen of moet ons land socialer en menselijker? Laat uw voorkeur niet op de eerste plaats bepalen door de beloften van de politieke partijen, maar kijk vooral naar de daden van de verschillende partijen. Die zeggen namelijk alles over de ware aard van de politici die nu om uw stem gaan dingen. Stem op de partij die na de verkiezingen ook nog voor u klaar staat, want zonder de SP wordt dit land niet socialer, menselijker of beter.
Aan u de keuze, maak er gebruik van.


05-03-2010: Emile Roemer gekozen tot fractievoorzitter en beschikbaar als lijsttrekker (video)
04-03-2010: Verklaring Agnes Kant: ’Trots en dankbaar voor 20 jaar werk met hart en ziel’ (video)
05-03-2010: Lees ook het weblog van Thijs Coppus: "Een week van uitersten"
20-02-2010: Eindelijk Kamerverkiezingen
Nu is de tijd! Sluit je aan en word lid van de SP!

U bent hier