h

Opinie: Regels verruimen kun je pas wanneer je kunt reguleren

26 september 2024

Opinie: Regels verruimen kun je pas wanneer je kunt reguleren

Duizenden mensen zijn op zoek naar werk en toch halen uitzendbureaus duizenden mensen uit andere delen van de wereld naar Venlo om hier te werken. Het is aan de samenleving om hen te huisvesten en de kosten daarvoor te dragen. Dat kan en moet anders. In een opiniebijdrage beschrijft Laila Kuiper hoe.

 

Onderstaande opinie is geschreven door Laila Kuiper. Zij is lid van Provinciale Staten Limburg voor de SP, en voorzitter van de SP-afdeling Venlo. Dit artikel is op 20 september jl. aangeboden aan Dagblad de Limburger.

 

Limburgse gemeenten kregen van de provincie een doelstelling opgelegd van de aantallen arbeidsmigranten die ze dienen te huisvesten. Zo ook Venlo dat al jaren aanhikt om minimaal 3000 woningen voor ‘short stay’ arbeidsmigranten voor 2025 beschikbaar te hebben. Plannen waren er genoeg maar de praktijk bleek weerbarstig en dus dreigt Venlo (net als meer gemeenten) de opgelegde doelstelling niet te halen.

 

De Venlose gemeenteraad buigt zich nu over een nieuw ‘beleidskader Internationale werknemers short stay’, waarin de regels worden verruimd. Het kabinet en de provincie willen een betere regulering van arbeidsmigratie om verdere misstanden te voorkomen. Hiervoor kwam de commissie Roemer enkele jaren terug al met conclusies en aanbevelingen. Zoals dat mensen die hier naar toe gehaald worden om te werken ook recht hebben op fatsoenlijke huisvesting zonder afhankelijkheidsrelatie met de werkgever. Echter worden (vooral malafide) uitzendbureaus nog steeds onvoldoende aangepakt. Niet zo vreemd, mede omdat de aanbevelingen van Roemer nauwelijks in beleid zijn vervat.

 

 

Het is wachten op Haagse durf om arbeidsmigratie - en de misstanden daarmee - eindelijk aan te pakken. Is het, in dat licht bezien, niet verstandiger voor ook de gemeente Venlo om nu pas op de plaats te maken, in plaats van de regels te verruimen en zo al de bestaande problemen te vergroten?

Daarnaast zou er ook goed gekeken moeten naar wie er beter van wordt als er zulke grote aantallen arbeidsmigranten worden binnengehaald. Niet de arbeidsmigranten zelf, zolang ze kunnen worden uitgebuit, en ook de Venlose samenleving niet. Zorg, handhaving en hulpverleners kunnen door regelgeving ook geen problemen oplossen. Vooral de werkgevers en bedrijven hebben voordeel van goedkope arbeidskrachten. En zij roepen om het hardst om hun probleem van huisvesting voor hun arbeidsmigranten op te lossen. Het moet niet gekker worden.

 

 

De short stayers vormen een extreem kwetsbare groep. Zij worden hier naartoe gehaald voor minimaal 2 weken en maximaal een half jaar. Het is niet verplicht hen in te schrijven bij de gemeente waardoor een gemeente op deze groep geen zicht of grip heeft en geen regie kan voeren. Arbeidsmigranten die niet meer nodig zijn verliezen vaak niet alleen hun baan maar daarmee ook hun dak boven het hoofd. Ze verdwijnen in de maatschappelijke mist.

Volgens de Jongerenkerk Venlo, die daklozen ondersteunt, zijn 40 van de 50 daklozen in Venlo (ex)arbeidsmigrant. En dat zijn enkel de mensen die zij in beeld hebben. Schrikbarende cijfers! Om het tij te keren moet de overheid werk maken van regulering en toezicht op huisvesting voor arbeidsmigranten, short en long stay.

Helaas is dat nog niet de realiteit en kunnen we constateren dat ook hierin de “markt ”heeft gefaald. Door gebrekkige regelgeving en handhaving zijn arbeidsmigranten nu vaak een speelbal van uitzendbureaus en werkgevers. Daarom pleit de SP voor een pas op de plaats totdat arbeidsomstandigheden en huisvesting daadwerkelijk goed geregeld zijn. Ook in praktijk.

 

 

De Adviesraad Migratie, de voormalige Commissie Roemer, het Limburgse coalitieakkoord en talloze experts geven al langer aan dat we arbeidsmigranten een volwaardige plek in onze samenleving moeten geven. Zo kunnen we optimaal de bijdrage van de arbeidsmigrant op cultureel gebied en als tegenwicht voor de vergrijzing benutten. Arbeidsmigranten kunnen bijdragen aan de brede welvaart, niet alleen aan de winsten van werkgevers en uitzenders. Betere arbeidsomstandigheden, menswaardige en goed gespreide huisvesting en een beter inburgeringsprogramma zijn onder andere nodig om arbeidsmigranten onderdeel van onze samenleving te maken.

 

Werkgevers klagen over de gevolgen voor de economie wanneer zij niet meer kunnen beschikken over goedkope arbeidskrachten en ongehinderd mensen hierheen kunnen halen. Ook kijkende naar het pas gepresenteerde Regeerprogramma zijn innovatie automatisering en robotisering hierop het antwoord.

Althans, voor een toekomst waarin mensenwerk voor en door mensen wordt gedaan. En mensen niet misbruikt hoeven te worden op plaatsen waar automatisering hetzelfde werk kan verzetten. Tot die tijd is reguleren de enige menswaardige oplossing.

 

Zie ook:

 

U bent hier