h

Truckstop wint rechtszaak, parking weer open

22 november 2017

Truckstop wint rechtszaak, parking weer open

De rechter maakt gehakt van gemeentelijk besluit om het parkeerterrein aan de Keulse Barrière af te sluiten. Binnen een week moest het geblokkeerde deel weer open, was het oordeel. Dat gebeurde deze week. Een overwinning voor het chauffeursrestaurant maar onze politieke strijd is nog niet klaar.

 

Op 19 oktober sloot de gemeente het parkeerterrein met betonblokken af waardoor truckers er niet meer terecht konden, een werkbaar alternatief met faciliteiten was en is ook nog steeds niet voorhanden. SP-raadslid Petra Raijer: “De SP heeft daarover menig keer de wethouder ter verantwoording geroepen en moties ingediend, er werden handtekeningen opgehaald en petities overhandigd, maar het gemeentebestuur deed er niets mee.”

 

“Al jaren is de uitbater van het restaurant in gevecht met de gemeente Venlo maar de gesprekken verliepen vooral stroef. De gemeente leek vooral te kijken naar de komst van de grote winkelketen Van Cranenbroek die zich op het terrein wil vestigen en het restaurant staat daarbij blijkbaar in de weg. Dus de verstandhouding was al niet best maar de afsluiting was de druppel en deed de horecaman naar de rechter stappen.”

 

Op 13 november was de uitspraak van de rechtszaak die het ondernemersechtpaar Stroink van het truckersrestaurant De Nieuwe Keulse aan de Keulse Barrière, had aangespannen en voor hen goed uitpakte.

Die positieve gerechtelijke uitspraak was al een overwinning (en voor de SP reden om met bloemen de ondernemers te feliciteren) maar nu de versperringen ook zijn weggehaald is het restaurant weer zeker van haar voortbestaan en daar zijn ook de beroepsgoederenchauffeurs mee gebaat.

 

 

Woensdagmiddag 22 november ging Petra Raijer weer eens langs bij de Keulse Barrière, zoals wel vaker dit jaar om de situatie ter plekke te bekijken. Maar deze keer ook met felicitaties voor de uitbaters van het chauffeursrestaurant daar. Want de juridische overwinning vorige week betekende ook dat de gemeente, op last van de rechter, het terrein binnen zeven dagen weer open moest stellen. En dat gebeurde gisteren.

Foto: SP-Venlo

 

Voor de SP daarom tijd om nog eens op bezoek te gaan bij uitbaters Anja en Ludo Stroink van het truckersrestaurant. En deze keer troffen we stralende en opgetogen maar ook opgeluchte horecaondernemers aan.

Petra Raijer: “Want dezelfde dag nog dat uitspraak van de rechtbank binnen was, heeft de gemeente gebeld om een afspraak te maken. Daags daarna was vond afspraak al plaats en werden er in goed overleg afspraken gemaakt. Zo kan het dus ook!”

 

Er zijn inmiddels twee containers geplaatst waar chauffeurs hun afval in kwijt kunnen. Ook zijn de palen geleverd waar Ludo Stroink op vrijdagavonden de parkeerplaats mee af kan zetten. En afgelopen maandag om 8 uur werden de betonblokken weggehaald.

 

Foto: SP-Venlo

 

Raijer: “Fijn dat het nu geregeld is maar wel ontzettend jammer dat daar een dik jaar aan actievoeren, onzekerheid en een gang naar de rechter voor nodig waren. Maar, de aanhouder wint, actievoeren loont, en dat verdient een dik compliment! We wensen Ludo en Anja een succesvolle voortzetting toe van hun horecazaak.”

 

Raijer: “Maar met het gemeentebestuur zijn we nog niet klaar. De domme zet van wethouder Ben Aldewereld (VenLokaal, verkeer) om het terrein af te sluiten zonder dat er een realistisch alternatief tegenover staat, en alle onveilige situaties die daarop volgden, zijn voor rekening van de gemeente.”

Petra Raijer: “Inmiddels hebben we als SP wel al afgedwongen dat de burgemeester gaat onderzoeken hoe aan de misstanden en het uitbuiten door met name (schimmige) bedrijven een einde kan komen. Een stevige aanpak en handhaven, inspectie, toezicht en controle kan ook de rust terugbrengen.”

“Hierbij hoort ook de controle op bijvoorbeeld de cabinerust van beroepsgoederenchauffeurs en het bieden van een fatsoenlijke parking met faciliteiten voor hen. Het protest na het sluiten van de Keulse Barrière heeft sommigen de ogen doen openen, ook hiervoor zegde de burgemeester toe dat er gekeken gaat worden naar betere oplossingen.”, aldus Raijer.

 


 
Achtergrondinformatie:
 
De juridische strijd begon nadat de gemeente uit het niets besloot om het parkeerterrein voor het restaurant een half jaar eerder dan afgesproken met betonblokken te barricaderen en daarmee het afsloot voor al het verkeer.
De doodsteek voor de horecazaak terwijl die ondernemer juist allerlei opties bij de gemeente had neergelegd om het terrein schoon en veilig te kunnen houden.
 
De rechter oordeelde dat de gemeente haar beweegredenen onvoldoende hard kon maken en dat het terrein binnen een week weer opengesteld diende te worden.
En daar heeft ‘logistiek Venlo’ ook baat bij. Want om hen draaide het allemaal, de beroepsgoederenchauffeurs die nergens in de omtrek echt fatsoenlijk terecht kunnen voor een parkeerplek, eten en drinken en om te douchen.
 
 
 
Na het afsluiten van de Keulse Barrière liepen binnen korte tijd liepen de parkeerplekken op tankstations vol, maar vooral langs de wegen, op de vluchtstrook of in wijken, wat leidde tot gevaarlijke situaties. Ook het uitzonderlijk vervoer dat aan de grens moet wisselen van begeleiding kon nergens anders terecht.
 
Het waren vooral Oost-Europese chauffeurs die het terrein aan de Keulse Barrière vervuilden omdat ze van hun karige loon niet een betaalde parkeerplek elders (de James Cookweg in Blerick bijvoorbeeld) of zelfs een toiletbezoek willen of kunnen bekostigen.
Dat probleem blijft bestaan en daar is een politieke oplossing nog niet voor in zicht (Nederland handhaaft als enige land niet de cabinerust in de weekenden, schimmige transportbedrijven die hun personeel uitbuiten worden amper aangepakt).
 
 
 
Maar wel gaat de gemeente Venlo nu (gedwongen door de rechter) vuilniscontainers plaatsen en wordt het voor de eigenaar mogelijk om het terrein in het weekend dicht te maken zodat de overlast verdwijnt en komt er een einde aan de onveilige situaties langs de weg en is het weer goed toeven voor de truckers.
 
En voor alle chauffeurs (stukkie reclame): De Nieuwe Keulse is en blijft open en het terrein is weer bereikbaar.
Geldt ook voor de niet-beroepsgoederenchauffeurs want in het restaurant kan iedereen van een goede maaltijd genieten dus kom gerust eens langs.
Al is het maar voor een steunbetuiging, schouderklop of felicitatie, want ook dat hebben Ludo en Anja verdiend!
 

 
Bekijk ook:

U bent hier