h

Veiligheidsregio moet brandweermensen in pensioenstrijd steunen

11 juli 2016

Veiligheidsregio moet brandweermensen in pensioenstrijd steunen

De SP-fracties in Noord- en Midden Limburg roepen in een gezamenlijke brief de Veiligheidsregio op het brandweerpersoneel te steunen in hun strijd voor goede CAO. Ook vrezen we dat het samenvoegen van de meldkamers ten koste gaat van werk en veiligheid in de regio.

 

Namens de SP-fracties zegt Bert Peterse (raadslid in

Weert): “Sinds 27 juni zal, gedurende de hele zomer, de brandweer alleen nog uitrukken bij spoedgevallen. Brandweermensen hebben fysiek en mentaal zwaar werk. Dat werk kun je niet tot je 65e blijven doen.”

 

Daarom is in 2006 de FLO-regeling (functioneel leeftijdsontslag) ingevoerd. Door die regeling kunnen werknemers eerder stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van het loon.

Sinds de invoering van de regeling zijn de wet- en regelgevingen echter zo vaak veranderd, dat de FLO-regeling niet meer uitvoerbaar is. Dit heeft onder andere nadelige gevolgen voor de inkomsten. De stakende brandweermensen eisen een fatsoenlijke regeling.

 

 

Bert Peterse: “Wat de SP betreft zet de Veiligheidsregio zich voor deze eisen in bij het veiligheidsberaad, en steunt ze daarmee (als werkgever) haar brandweerpersoneel in hun strijd voor een fatsoenlijk prépensioen.”

 

Ook de verplaatsing van de meldkamer baart de SP zorgen. Ton Heerschop (raadslid in Venlo): “Plan is dit jaar de meldkamers van de Veiligheidsregio’s Zuid-Limburg en Limburg-Noord samen te voegen in Maastricht. De meldkamer in Venlo verdwijnt daarmee. Wij maken ons zorgen over deze ontwikkeling omdat hiermee een grotere afstand ontstaat. Ook werkgelegenheid verdwijnt op deze manier uit de regio. We willen weten wat de gevolgen hiervan zijn.”

 

De SP constateert dat de Veiligheidsregio met de huidige koers er kennelijk voor kiest om zich niet aan de wettelijke normtijden te houden om binnen 15 minuten op te komen. Binnen bestaand budget wil de Veiligheidsregio zo maximaal mogelijk aan de eisen voldoen.

Heerschop: “Dit zorgt voor gemengde gevoelens onder zowel de beroepskrachten als de vrijwilligers, over de snelle interventievoertuigen en de 24-uursdiensten. Per brief vragen we de Veiligheidsregio on opheldering. De SP is benieuwd wat de kosten zouden zijn als de wet naar de letter zou worden uitgevoerd.”

 
Lees ook:

U bent hier