h

SP vraagt opheldering over opkomsttijden brandweer Venlo

30 november 2011

SP vraagt opheldering over opkomsttijden brandweer Venlo

moerdijk De Veiligheidsregio verwerpt het verzoek van de minister én de wettelijke opkomsttijden van de brandweer door de norm van tien minuten op te rekken naar 15-18 minuten voor de buitengebieden. Worden de richttijden sowieso wel gehaald? Wat is het gevolg hierop van de toenemende verkeersdrukte? De SP heeft via raadsvragen B&W om opheldering verzocht.

Raadslid Ton Heerschop: “De afgelopen maanden is er veel te doen geweest Ton Heerschop rondom de Veiligheidsregio en dan vooral binnen de brandweer. Er zijn plannen om eind dit jaar de brandweerpost in Maasbree te sluiten en de dekking voor dit gebied over te laten aan het district Venlo. Wat dit exact betekent voor de inzet van onze brandweermensen en de financiële vergoeding is onduidelijk. Daarnaast stelt veiligheidsminister Opstelten in zijn brief onlangs dat de Veiligheidsregio zich aan de wettelijke opkomsttijden dient te houden, maar die doet dat niet. Wat dit betekent voor de veiligheid en de uitruktijden is net zo onduidelijk.”

De wet verplicht de brandweer om binnen tien minuten ter plaatse te zijn. De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft dit voor het buitengebied opgerekt naar 15 minuten en dekking brandweerkazernes DdL 09-11-2011 voor verder afgelegen gebieden naar 18+ minuten. De brief van minister is glashelder en stelt dat het oprekken van opkomsttijden alleen mag bij afgelegen gebouwen, niet voor hele gebieden, en alleen indien er compenserende maatregelen worden genomen.
Heerschop: “Gezien de wet en de brief van de minister mag de Veiligheidsregio de uitruktijd dus niet zo maar oprekken. Toch doet ze dit en blijkbaar vinden de diverse burgemeesters dit prima. Vanwaar deze ongehoorzaamheid en welke gevolgen heeft dit? De brandweerzorg is niet volledig af te dekken met preventieve middelen.”

Brandweerwagens hebben geregeld last van de verkeersdrukte bij de brandweerkazerne aan de Ariënsstraat in Venlo. In haar bezwaarschrift uit 2008 waarschuwde de SP daar al voor. Heerschop:”Achteraf hadden we liever geen gelijk gekregen maar hoe nu verder? Brandweer Met de A74, de kantoortoren langs de kazerne, en de uitbreiding van de tegenovergelegen winkels zal het verkeer alleen maar toenemen, zeker tijdens de spits. Onhandig wanneer de hulpdiensten door de verkeersopstoppingen onnodig tijd verliezen. Heeft de gemeente hierbij nu wel gedacht aan een oplossing of alternatieven?”

    (3e foto: graphic Dagblad de Limburger, 09-11-2011)

29-11-2011: Website L1: Veiligheidsregio houdt vast aan langere opkomsttijden
26-11-2011: Website Dagblad de Limburger: Minister torpedeert brandweerplannen


08-11-2011: Geen oog voor zorgen brandweer
31-08-2011: Onderzoek SP naar mening brandweermensen Regio Limburg Noord
29-11-2008: Brandweer straks snel weg of in de file op de snelweg?

U bent hier