h

Misstanden in vrachtvervoer uitbannen

17 juni 2016

Misstanden in vrachtvervoer uitbannen

Vandaag bericht de krant dat Filipijnse truckers die in dienst zijn bij een transportbedrijf in Venlo op diverse manieren worden uitgebuit. De SP trok al vaker aan de bel over misstanden in de logistieke sector maar dit slaat alles! Dezelfde dag werden raadsvragen ingediend en ook de Tweede Kamer komt in actie.

 

In Dagblad de Limburger stond vandaag (17 juni) een stevig artikel over uitbuiting van Filipijnse truckers binnen het transportbedrijf Martin Wismans B.V. uit Venlo. Deze chauffeurs zouden werken voor slechts 690 euro netto per maand. Komt daarbij nog dat deze chauffeurs geen ander onderkomen kennen dan de cabine van hun eigen vrachtwagen. En waarbij daarnaast schades en boetes worden ingehouden van hun salaris.

 

SP-raadslid Ton Heerschop: "Dit kan niet, dit mag niet, dus vlug uitbannen en de werknemers helpen waar ze recht op hebben: fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en normaal loon conform onze wetten en regels!"

 

De SP laakt de handelswijze van het betreffende transportbedrijf. Al vaker hebben we dergelijke handelswijzen in het algemeen aan de kaak gesteld, alsmede het gesol met bijvoorbeeld Midden- en Oost-Europese werknemers en daarmee de verdringing in de logistieke sector.
Het bericht vandaag is een nieuw dieptepunt. Voor de SP aanleiding om meteen raadsvragen te sturen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

 

Heerschop: "We zien het steeds meer, bedrijven die de regels omzeilen en goedkope arbeidskrachten van heinde en verre laten aanrukken en uitpersen, ten koste ook van de beroepsgroep, (verkeer)veiligheid en alle sociale wetgeving die maar denkbaar is."

 

 

Over dit bericht heeft de SP-fractie inmiddels al kort overleg gehad met wethouder Hanno Lamers (CDA, sociale zaken en werkgelegenheid) en die zegde toe na te gaan wat er gaande is en wat we er samen aan kunnen doen om zulke excessen te bestrijden en te voorkomen. Onze raadsvragen zijn daarvoor een eerste aanzet.

 

Inmiddels blijkt uit de berichtgeving dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid alsmede de Inspectie Leefomgeving en Transport ook al onderzoeken zijn gestart naar deze firma.

 

Ook de Tweede Kamer komt in actie: de PvdA kondigde aan mondelinge vragen in te dienen, SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (afgelopen januari nog in Venlo om zich te laten informeren over de sores binnen de transportsector) reageerde stellig: “Steeds weer berichten over uitbuiting in de transport, sommige bazen horen in de bak! De Tweede Kamer moet ingrijpen. Te beginnen met een hoorzitting met bazen en bonden in de sector.”

Paul Ulenbelt deed daarbij meteen een oproep: “Welke chauffeurs willen hun zegje doen in de Tweede Kamer over misstanden in de transport? Mail me: pulenbelt@sp.nl

 

Lees ook:

U bent hier