h

Risicobeheersing spoorvervoer van gevaarlijke stoffen

11 maart 2016

Risicobeheersing spoorvervoer van gevaarlijke stoffen

Vandaag stelde de fractie raadsvragen over het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen, gezien eenzelfde werksituatie in Venlo en dan met name het spoorwegemplacement. Voorkomen is beter dan…

 

Maart 2015 vond er in Tilburg een ongeval plaats tussen een passagierstrein en een trein geladen met gevaarlijke stoffen. Dit ongeluk had tot een ramp kunnen leiden, zo concludeert de Onderzoeksraad in haar rapport.

Ook in Venlo zijn er regelmatig incidenten op het rangeerterrein bij het station. Treinen met gevaarlijke stoffen rijden midden door de stad, omliggende dorpen en wijken.

Omwonenden en SP vragen al jaren aandacht voor deze situatie. In 2014 bracht de SP zelf nog een rapport uit over de situatie rondom het spoor.

 

SP-raadslid Ton Heerschop: “De risico’s zijn niet nieuw, we maken ons zorgen over de veiligheid. Het rapport van de Onderzoeksraad geeft de SP een herkenbaar beeld van eenzelfde situatie in Venlo. Als je één verhoogd risico wil wegnemen dan moet er gestopt worden met het vervoer van ammoniak door de Venlose binnenstad.”

 

Vervoer van gevaarlijke stoffen door steden als Sittard, Roermond en Venlo blijft een risico inhouden. Zeker als het om de transporten met ammoniak gaat. Die komen alleen nog voor in Limburg, vanuit Geleen gaan er nog steeds jaarlijks aan tonnen ammoniak in ketelwagons naar Venlo of Maastricht en dan het buitenland in.

 

 

Heerschop: “En dat terwijl er afspraken en een flinke bak geld voor DSM (48 miljoen euro) tegenaan is gegooid om het onnodige transport te stoppen, door een directe pijplijn aan te leggen of daar een productiefabriek te bouwen waar het spul nodig is.”

 

“Officieel, op papier, voldoet het spooremplacement in de stad aan de milieuvergunning maar deze tikkende tijdbom blijft een hoog risico. In hoeverre is daar aandacht voor en neemt B&W van Venlo de aanbevelingen van de Onderzoeksraad over?"

 

 

“Dus maar weer eens vragen opgesteld en kijken of burgemeester en wethouders het met de SP eens zijn. Te beginnen met actief nu de Rijksoverheid achter de broek zitten dat ze wat doen met de bevindingen van de Onderzoeksraad. En daarnaast natuurlijk DSM wijzen op haar verantwoordelijkheden als het gaat om veiligheid in en om het spoor in bijvoorbeeld Venlo.”

“Aanpakken die handel, wegkijken is namelijk geen optie meer, zeker nu met de conclusies en aanbevelingen van de Onderzoeksraad dat spoorbedrijven onnodige risico’s nemen bij het vervoer over het spoor.”

 

Lees ook:

U bent hier