h

Hart voor Venlo wil meer levens redden

7 januari 2016

Hart voor Venlo wil meer levens redden

Op initiatief van de SP-Venlo bracht gedeputeerde Van Rijnsbergen vandaag een bezoek aan Venlo. In het stadhuis en ziekenhuis sprak ze met belanghebbenden achter het reanimatienetwerk en mogelijkheden om het in de hele provincie tot een succes te maken.

 

 

SP-raadslid Ton Heerschop: “Vanaf 2008 streed de SP voor een dekkend netwerk van defibrillatoren en opgeleide vrijwilligers, die in geval van hartproblemen bij een slachtoffer door een oproep zo snel mogelijk eerste hulp kunnen verlenen in de cruciale eerste 6 minuten, wanneer vaak een ambulance nog onderweg is. Deze inzet van burgerhulpverleners kan levens redden en de kwaliteit van leven verbeteren.”

“Een motie daartoe werd in 2010 unaniem door de gemeenteraad aangenomen en in 2013 werd ons verzoek om tot een dekkend reanimatienetwerk te komen zelfs verankerd in het gemeentelijk gezondheidsbeleid.”

 

Intussen was in Arcen, Lomm en Velden al enkele jaren de stichting HartslagNu actief die zo’n dekkend netwerk in die drie dorpen tot een succes maakte.

Afgelopen oktober was in Blerick de presentatie van de

overkoepelende stichting Hart voor Venlo, dat zich met steun van de gemeente Venlo sterk maakt voor een gemeentedekkend netwerk van AED’s en opgeleide vrijwilligers in heel Venlo. Want op dit moment zijn vooral de dorpen goed dekkend maar in de stadsdelen is dit later op gang gekomen. Veel is gedaan maar er is nog werk aan de winkel dus.

 

Daartoe ging vandaag, donderdag 7 januari, het bestuur van Hart voor Venlo in gesprek met verschillende belanghebbenden, waaronder gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (SP, zorg en welzijn), SP-raadsleden, burgemeester Scholten, ambtenaren van gemeente en provincie, leden van stichting HartslagNu, ambulancezorg, en de bestuursvoorzitter en hoofd-cardioloog van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo.

 

Jack Geelen, bestuurslid Hart voor Venlo: “In het stadhuis en in het ziekenhuis werd gesproken over het belang van het reanimatienetwerk en om mogelijkheden te verkennen om de kennis te verspreiden binnen de provincie met als doel om de krachten te bundelen om een hartveilig Limburg te kunnen creëren.”

 

Ton Heerschop: “De gedeputeerde heeft zo kennis gemaakt met datgene wat er in de afgelopen jaren zowel politiek als in de uitvoering is bereikt. Ze kreeg inzage in de wijze waarop gemeente, ziekenhuis en de diverse stichtingen hieraan invulling geven.”

 

Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen gaf aan het een

waardevol bezoek te vinden en de opgedane kennis te delen in het Provinciehuis en zich sterk te maken om reanimatienetwerken in de hele provincie tot een succes te laten worden zodat nog meer vrijwilligers opgeleid worden, bedrijven betrokken, AED’s opgenomen in het netwerk en dus meer levens gered kunnen worden.

 

Ton Heerschop: “Als initiatiefnemer van dit bezoek, en als politieke aanjager van het reanimatienetwerk, zijn we verheugd hoe een en ander een vlucht heeft genomen.”

“Mede dankzij HartslagNu en Hart voor Venlo is er een beter overzicht van het aantal AED’s binnen de gemeentegrenzen, worden vrijwilligers nog beter begeleid en opgeleid, en is ook een modern oproepsysteem ontwikkeld. Een politiek proces van jaren heeft nu geleid tot een succesverhaal dat levens redt!”

 

Jack Geelen: “Hart voor Venlo heeft gedeputeerde van Rijnsbergen bereid gevonden om mee te werken aan onze wens: het hartveilig maken van de provincie Limburg. Voor Hart voor Venlo is het van belang om een groot gezamenlijk netwerk te vormen van vrijwillige hulpverleners voor de hele provincie. Hiermee kunnen vrijwilligers door de meldkamer van 112 aangestuurd worden waardoor ze snel bij het slachtoffer kunnen zijn.

 
Zie ook:

U bent hier