h

Onbevredigend debat laat kwestie 'Mikwe' hangen

25 september 2014

Onbevredigend debat laat kwestie 'Mikwe' hangen

Mikwe of niet, er is veel misgegaan in het onderzoek, de Rekenkamer publiceerde een snoeihard rapport, in een eerder fel debat moest B&W flink door het stof. En gisterenavond kreeg B&W opnieuw onder uit de kan. Zelf schuld, zij stuurde vorige maand een brief dat de heisa rondom dat 'Mikwe' maar een misverstand zou zijn. De SP vroeg een debat aan en wilde weten waarom B&W de kop in het zand steekt. Gisterenavond was het dan zover...

 

In december 2013 behandelde de gemeenteraad van Venlo het rapport van de lokale Rekenkamer naar aanleiding van het gedoe om het vermeende Mikwe (middeleeuws Joods badhuis). De Rekenkamer was hard in haar oordeel. De raad was in eerste instantie ook hard voor verantwoordelijk wethouder Teeuwen (CDA, cultuur). Na diep door het stof te zijn gegaan mocht de wethouder aanblijven.

SP-raadslid Ton Heerschop: "Deze zomer stuurde het college van burgemeester en wethouders een brief naar de raad waarin zij afstand leek te nemen van de bevindingen van de Rekenkamer. In tegenstelling dus tot eerdere toezeggingen, dan heeft het college wederom iets uit te leggen dus vroeg de SP namens de hele oppositie een interpellatiedebat aan". Dit vond gisterenavond plaats in het stadhuis.

 

Alle oppositiepartijen waren snoeihard in hun kritiek op de gang van zaken. Heerschop: "Vooraf verwachte de SP al dat de reactie op dit dossier zou worden gegeven door de burgemeester zelf om te voorkomen dat een nieuwe uitglijder van de wethouder wederom schade zou aanrichten".

"En precies zoals ik al verwoordde in mijn betoog, kreeg de oppositie zalvende woorden te horen en dat het feitelijk allemaal een misverstand was. Echt klip en klaar stellen dat het college met de brief fout zat kwam er niet uit. Een gemiste kans die de oppositie verder aan het denken zette".

Want het college wilde dit debat voorkomen maar was ze het nu ook aan het frustreren (zoals de coalitiepartijen in hun betoog deden)?

 

Heerschop: "Het was veelzeggend dat het college na de eerste termijn een flinke pauze moest nemen om de vele vragen en kritiek te kunnen beantwoorden.  Na deze beantwoording wilde de SP samen met de overige oppositiepartijen schorsen om na te gaan hoe we over de positie van dit college nu dachten. Want wat gebeurd was is afkeurenswaardig te noemen. Kon er gesproken worden van een motie om iets duidelijk te maken?"

De conclusie kon niet anders zijn dan dat het college de vraagtekens ten aanzien van het Rekenkamerrapport nogmaals wilde onderschrijven. Dat het college daarnaast ook stelde dat discussie over ambtenaren natuurlijk nooit in een openbare brief hadden mogen staan haalde ook de angel uit de kern van de kritiek.

 

Heerschop: "Wat betreft de stadsarcheoloog daar kun je van alles van vinden. Als raadsfractie kunnen we alleen iets vinden van het college en niet van de ambtenaren. En dat is ook goed omdat we anders in een publiek debat over de rechtspositie van een ambtenaar gaan praten. Hoe wrang dat in dit dossier ook voelt."

 

Toch blijft hangen dat de Rekenkamer in een enorm lastige positie is gebracht door de reactie van het college. Die positie kan alleen terugkomen als de raad onverkort de positie van de Rekenkamer respecteert en verdedigt. Dat deden de oppositiepartijen samen met de SP met verve.

De coalitiepartijen kwamen daarbij schoorvoetend langszij waarbij de houding van de PvdA te betreuren viel. In haar bijdrage wilde die partij voordoen alsof de SP de inhoud van de Rekenkameronderzoeken ter discussie stelde. "Een walgelijke vertoning die wederom veel zegt over de manier van politiek bedrijven van deze partij, eerder gestoeld op het te kakken zetten van anderen en blokkeren van een goed debat, dan op de inhoud in te gaan.

Triest maar veelzeggend voor de opstelling van de coalitiepartijen die kennelijk boven alles wethouder Teeuwen en daarmee hun college wilden beschermen en op het pluche houden. Alsof dat het doel was van dit debat en niet de positie van de eigen Rekenkamer en de geloofwaardigheid van de gemeente.", zegt Heerschop hierover.

 

De SP houdt een erg dubbel gevoel over aan dit interpellatiedebat. Het college kreeg weliswaar een flinke veeg uit de pan maar of ze daar ook iets van leert blijft de vraag.

Wel is het goed om vast te stellen dat de oppositie in dit dossier in staat is gebleken om samen op te trekken en elkaar ook te respecteren in ieders rol. Ook door gedegen na te gaan of er wel of niet sprake moest zijn van een motie van wantrouwen, afkeuring of treurnis gaf blijk van een andere oppositierol dan die in voorgaande jaren, waarbij de SP en GroenLinks alleen de oppositionele kar trokken.

 

Heerschop: "Hoe betrokken ambtenaren en de leden van de Rekenkamer deze avond ervaren hebben is zeer de vraag. Zij hebben moeten vaststellen dat slechts een deel van de Venlose raad duidelijk hun posities wilde beschermen en dat de coalitiefracties slechts van plan waren schadebeperking te doen voor de coalitie".

Het vege lijf van de wethouder(s) mag dan gered zijn maar de kwestie 'Mikwe' zal nog lang blijven nazingen in de gemeente. In feite is het wachten op de volgende blunder.

 

Lees ook:

 

U bent hier