h

College wederom in de fout rondom Mikwe

7 augustus 2014

College wederom in de fout rondom Mikwe

In het onderzoek naar de gehoopte Mikwe is veel misgegaan, de Rekenkamer publiceerde een snoeihard rapport, een fel debat volgde, B&W moest door het stof. En gisteren verscheen een brief van B&W dat het allemaal een misverstand is. De SP wil een debat en weten waarom B&W de kop in het zand steekt.

 

In oktober vorig jaar was er een fel debat in de gemeenteraad van Venlo over het rapport van de Rekenkamer aangaande het Mikwe. Wat duidelijk werd, is dat de stadsarcheoloog bewust zaken anders had voorgedaan en met een tunnelvisie naar het vermeende Mikwe had gekeken.

Er was sprake was van wetenschappelijk bedrog, misleiding, en mismanagement. In plaats van een Joods ritueel bad bleken deskundigen andere zaken in de hoop stenen te zien.

 

Wethouder Teeuwen stuntelde enorm tijdens het eerste debat over deze kwestie. De raad was niet mals en alleen het eigen CDA van Teeuwen leek hem te steunen. Een week later in een tweede debat ging diezelfde wethouder diep door het stof, zijn 'politieke antenne' stond weer aan zo stelde hij.

 

Deze week kreeg de gemeenteraad een brief van het college over hoe de aanbevelingen, allen overgenomen door het college, invulling hebben en zullen krijgen. De brief is onthutsend, in plaats van te stellen dat er een goede structuur binnen het management van de gemeente wordt ontwikkeld, zodat ambtenaren nooit meer zo solistisch aan de slag kunnen, stelt het college dat het feitelijk allemaal wel mee valt. Adviesbureau in de arm genomen en klaar zijn we, zo lijkt men te denken.

 

Waar het rapport spreekt over bewust misleiden, stelt de brief dat er van kwade opzet geen sprake is! En de ambtenaar die wel zijn mond open had gedaan en onder druk was gezet, pinokkio lang neusdie ambtenaar kreeg publiekelijk nog een tik op de vingers omdat hij toch echt de organisatie van zijn wetenschappelijke publicatie had moeten informeren. Terwijl gelijktijdig degene die fout zat de hand boven het hoofd gehouden wordt. De omgekeerde wereld wat de SP betreft.

De SP zal dan ook proberen om een debat aan te vragen rondom deze zaak. Voor zo´n debat zijn acht raadsleden nodig en die zoeken we bij de andere oppositiepartijen.

De wethouder mag uitleggen waarom hij de zaken omdraait, wegloopt voor de conclusies en zijn politieke antenne weer heeft uitgezet.

 

In oktober kreeg deze wethouder een duidelijke gele kaart van de gemeenteraad, nu zal hij met een heel goede uitleg moeten komen en duidelijk moeten maken dat hij de Rekenkamer serieus neemt. Zo niet dan is dat een tweede gele kaart waard en dat is ook bij de SP rood.

 

Lees ook:

 

U bent hier