h

Laten opjutten of staan we daarboven?

8 februari 2012

Laten opjutten of staan we daarboven?

 De PVV heeft een website geopend om overlast te melden veroorzaakt door mensen uit Midden- en Oost-Europa. Iedere Kamerfractie in het Haagse is vrij om te onderzoeken wat zij wil, en een meldpunt kan daarbij handig zijn. Maar dit meldpunt lijkt een heel ander doel te hebben, eentje waarbij het onderzoek ondergeschikt is aan het eigen gelijk en het aanjagen van angstgevoelens.

Column door raadslid Ton Heerschop.

 

Het meldpunt tegen Polen roept niet alleen nare herinneringen op, na de rel om de verzonnen verkeersproblemen door de Haagse PVV-raadsfractie moeten we toch vraagtekens plaatsen bij de manier waarop bij de PVV een eigen waarheid wordt geschapen.

De SP waarschuwt al jaren dat men niet weer dezelfde fout moet maken als in de jaren 70 toen er gastarbeiders van heinde en verre in de gewone arbeiderswijken werden ondergebracht zonder integratie of taalles. Deze lokale SP deed in de zomer van 2010 onderzoek naar de situatie van de nieuwe groep arbeidsmigranten door mee te gaan op 01-06-2010_bezoek_Team_Handhaving_05 een inspectie van de dienst Handhaving van de gemeente Venlo. Een heftige ervaring die duidelijk maakt dat de zogenaamde goedkope gastarbeider alleen ten gevolge van misbruik door beroerde huisvesting en ontduiking van de Nederlandse arbeidswetten zijn lage tarief kan hebben. En dat beleid is ontstaan toen Wilders zelf namens de VVD instemde met de verregaande door de EU opgelegde (Verdragen van Amsterdam, Nice, Lissabon, dienstenrichtlijn) neoliberaliseringsgolf.

We moeten niet wegkijken van de ellende die sommige arbeidsmigranten veroorzaken in onze wijken. Toen eind 2010 de gemeente Den Haag het signaal gaf dat er een stevige stijging was van crimineel gedrag door Midden- en Oost-Europeanen, vroeg de SP-Venlo of dat beeld ook voor Venlo gold. Begin dit jaar meldden media dat Oost-Europeanen steeds vaker misdrijven plegen. We stelden daarover vragen, niet via formele openlijke vraagstelling, maar door direct de burgemeester te vragen hoe het zat. Beide keren kregen we een formele reactie die duidelijk stelde dat er in deze regio geen oververtegenwoordiging is van deze bevolkingsgroep.

Waarom geen vragen in het openbaar? De reden was eenvoudig. In tegenstelling tot de PVV doet de SP eerst onderzoek naar de feiten en willen we daarbij niet een bepaalde bevolkingsgroep bij voorbaat wegzetten. Pools_kenteken Daarnaast wekt een dergelijke vraag per definitie een gevoel van onveiligheid op bij sommige mensen, iets waar de PVV waarschijnlijk geen moeite mee heeft gezien haar meldpunt, of dat juist om electorale redenen wil aanwakkeren.
In Venlo zou dat onterecht zijn geweest want de groep bleek gewoonweg niet overmatig aanwezig in de cijfers van politie en de afdeling Handhaving. Sterker, de eerste reactie van de burgemeester op onze mail met vragen aan hem was duidelijk: “Ik stel deze zorgvuldige weg van vragen stellen op prijs en het siert de SP Venlo”.

Waarschijnlijk is de vuilspuiterij door de PVV op de Islam uitgewerkt en moet er snel een nieuwe groep zondebokken worden gezocht. Die lijkt nu gevonden en de vraag is hoe bang Nederlanders zich laten maken, en wederom in dat ‘angst en haat zaaien’ zullen trappen. Of durft de bevolking te kiezen voor een meer evenredige vertegenwoordiging door de stad van minderheden? Dus bijvoorbeeld geen Poolse, Marokkaanse, Roemeense of Turkse wijken maar wijken waar mensen gewoon door elkaar heen leven en werken naar de wetten en regels geldend in dit land. Daarvoor is geen angst maar politieke moed nodig.

Moed om het misbruik van deze arbeidsmigranten te stoppen door wonen en werken van elkaar te scheiden. Moed om een structureel spreidingsbeleid op te stellen en te handhaven, courage_fear zowel in de wijk Vastenavondkamp als in Nieuw Stalberg. Misschien is dat wel de keuze bij een volgende stembusgang; kies je voor de moed om zaken aan te pakken of kies je uit angst voor een probleem waarvan jezelf de omvang niet eens kan beoordelen. Het zal een interessante uitslag zijn omdat het zal laten zien wat voor volk we zijn; moedig of angstig.

 
Lees ook:

 

U bent hier