h

Feestelijke opening Zwembad Nieuw Steyl

1 februari 2012

Feestelijke opening Zwembad Nieuw Steyl

zwembad Om 17.00 uur vanmiddag is het zwembad Nieuw Steyl na een flinke verbouwing opnieuw geopend. Als een van de redders van dit zwembad mocht een SP-raadslid mede de openingshandeling verrichten. De toekomst van het zwembad ziet er weer zonnig uit.

Nieuwe toekomst voor zwembad
Raadsleden John Heuvelings (VVD) en Alexander Vervoort (SP) Alexander_Vervoort verrichtten samen met sportwethouder Testroote (PvdA) de officiële opening van Zwembad Nieuw Steyl. Een heropening eigenlijk aangezien het zwembad (na de reddingsactie door o.m. de SP) dus werd overgenomen door De Sluis Jeugdhulpverlening die het zwemgedeelte verhuurt aan Rodan Zwemschool. In het pand komt naast het vernieuwde zwembad ook ruimte voor kinderopvang, horeca en begeleid leren/werken.

Voor de gebruikers (onder meer basisscholen, Reddingsbrigade, Zwemverenigingen R.O.B., Watervrienden en Mosa, hartpatiënten- en seniorenzwemmen, aquafitnessclub) en het oorspronkelijke personeel komt dit allemaal te laat; zij stopten of moesten gedwongen verhuizen naar (het enig overgebleven gemeentelijke) zwembad in Blerick. Vervoort: “We hopen dat deze mensen en verenigingen hun weg weer terug gaan vinden naar Steyl. zwem Rodan en De Sluis hebben er in ieder geval iets moois van gemaakt in Steyl.” Zo wordt er bijvoorbeeld geen gebruik meer gemaakt van chloor maar is het bad voor de waterzuivering voorzien van een elektrolyse systeem waarmee het zwembadwater gebruiksvriendelijker is. Een opsteker voor mensen die hinder ondervinden van het gebruik van chloor.

01-02-2012 opening zwembad Nieuw Steyl John Heuvelings (links) en Alexander Vervoort (rechts) openen het zwembad door samen de strik van de toegangsdeur te trekken.
01-02-2012 opening zwembad Nieuw Steyl

Vervoort: “De SP is blij dat het zwembad Nieuw Steyl een tweede kans krijgt, en dat onze reddingsactie hieraan ten grondslag ligt. We nodigen iedereen uit om het hernieuwde zwembad te bezoeken, ook voor een kop koffie en/of een baantje in het water.”


Hoe zat het ook al weer?
Het voortbestaan van het zwembad in Steyl heeft een tijd aan een zijden draadje gehangen. Als het aan het college van B&W had gelegen was het bad allang dicht geweest. In september 2010 maakte de gemeente bekend dat men om reden van bezuinigingen het zwembad wilde afstoten om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen.
Toen de SP hier lucht van kreeg stelden we meteen raadsvragen, klommen op de barricaden en mobiliseerden iedereen die het zwembad een warm hart toedraagt.

20-10-2010_zwembadactie_stadhuis_aanbieden_petities_1 Met spandoeken en de boot van de Tegelse Reddingsbrigade werd diverse keren actie gevoerd voor het stadhuis, wat veel bekijks kreeg.

Dit resulteerde in diverse (ludieke) acties en het ophalen van ruim 11.323 handtekeningen. De petitielijsten waren overal te vinden; bij de frituur, huisarts, supermarkten, verontwaardigde mensen gingen eigenhandig met onze lijsten langs de deur. We kregen ontzettend veel steunbetuigingen, waaronder ruim 800 e-mails van mensen die boos en teleurgesteld waren over zoveel kortzichtigheid van de gemeente. De actie was allang geen actie meer van enkel de SP maar van het hele stadsdeel en ver daarbuiten.

20-10-2010_zwembadactie_stadhuis_aanbieden_petities_3 Als het 'zwembad' op de raadsagenda prijkte was er in het stadhuis een volle publieke tribune. Veel raadsleden wisten er geen houding mee.

Ook in de gemeenteraad trok de SP fel van leer wat uiteindelijk resulteerde in een voorstel om te kijken naar alternatieven voor overnames. De deuren van het zwembad gingen daarmee niet per 1-1-2011 definitief dicht maar bleef tot aan de zomer open. Op 8 juli 2011 sloot het pand tijdelijk zodat de nieuwe eigenaar het bad grondig kon verbouwen voordat die het zwembad in het nieuwe concept zou openen. Dat gebeurde vandaag dus.


31-05-2011: Actievoeren werkt: Zwembad Nieuw Steyl lijkt definitief gered
11-01-2011: Website Omroep Venlo: Laatste werkzaamheden zwembad Nieuw Steyl
Vindt u de SP ook oké? Twijfel niet langer en steun ons

U bent hier