h

Gooi een reddingsboei uit voor open houden zwembad Nieuw Steyl

23 september 2010

Gooi een reddingsboei uit voor open houden zwembad Nieuw Steyl

watertrappelen Deze week hoorden we dat de gemeente Venlo van plan is om het zwembad Nieuw Steyl per 1 januari te sluiten. Voor de SP is dit letterlijk de druppel. De bezuinigingsdrift is ongekend als men ook nog een goede voorziening als dit zwembad wil sluiten. De SP heeft vandaag vragen gesteld en is tevens een handtekeningenactie gestart om sluiting te voorkomen.

Van de badmeester en enkele bezoekers hoorden we dat ze niet te spreken zijn over de mogelijke sluiting, ze willen dat ‘Nieuw Steyl’ open blijft. De SP steunt hen en heeft het College van B&W gevraagd om na te gaan waarom deze sluiting er aan zit te komen. Vooral omdat wethouder Testroote (PvdA) op 26 maart nog tegen de gemeenteraad zei: “Er is geen voornemen nu om het zwembad in Steyl te sluiten.” Waar komt dit besluit dan vandaan? Om die redenen heeft de SP vandaag vragen gesteld en is tevens een handtekeningenactie gestart om het zwembad open te houden.

Zwembad Nieuw Steyl is een veel gebruikt zwembad waar iedere week ongeveer 500 kinderen zwemles krijgen, zwemdiplomas veel mensen aquafitness en veel ouderen gebruik maken van de bewegingsactiviteiten voor 55+’ers. Daarnaast kan er ook recreatief gezwommen worden. Het enige alternatief is de Wisselslag in Blerick (het enige zwembad dat dan over blijft voor de HELE gemeente!), of zwembaden in andere gemeenten.

Een 72 jarige man die we spraken kreeg dinsdag van de badmeester te horen dat hij maar geen nieuwe volle zwemkaart (10 bezoeken) moest kopen maar voortaan elke keer een dagkaartje omdat het zwembad in januari definitief dicht gaat. De senior was met stomheid geslagen en zag zijn wekelijkse bewegingstherapie in het water vallen; “Ik word gedwongen om te stoppen met zwemmen terwijl de huisarts zegt dat het goed is voor mijn spieren. Wat moet ik nu?”

De sluiting is tegen de zin van het personeel en gebruikers. De badmeester: “Ik heb het elke dag druk zat met alle gebruikers. Ik snap ook niet waarom het dicht moet. Er moet wat onderhoud plaats vinden maar dat is niet meer dan normaal.” Volgens de badmeester kreeg het zwembad vorig jaar nog een nieuw dak en tien jaar geleden werd het nog compleet gerenoveerd!
De SP ziet de mogelijke sluiting als de zoveelste verkapte bezuiniging in Venlo, en wil dit dan ook voorkomen.

nieuwsteyl

Wethouder Testroote gaf op 26 maart jl. aan dat de kosten voor het zwembad Nieuw Steyl hoog zijn en men mede daarom bezig is met een visie om goede afwegingen te kunnen maken. Hij zei destijds: “Het zwembad in Steyl kent een groot voedings- en dekkingsgebied, en blijft in ieder geval open zolang het nodig is voordat we het sluiten, om de gebruikers die er gebruik van maken goed te faciliteren, en als we het gaan sluiten voor hen andere voorzieningen te treffen. Er is geen voornemen nu om het zwembad in Steyl te sluiten.”
Blijkbaar doen de woorden van de wethouder en de visie er niet meer toe en zet men het zwembad bij het vuilnis en gooit men de vaste bezoekers in het diepe; alsof die allemaal in Blerick terecht kunnen?!

Met de kans op een zeer rechts kabinet tonen VVD en CDA hun ware aard. Zij bezuinigen als een waanzinnige de samenleving in Venlo nu al kapot. Wel miljoenen voor de Floriade inclusief Villa Flora, zwem twintig miljoen om het kazerneterrein überhaupt te kunnen ontwikkelen, meer dan honderd miljoen naar Trade Port. Deze schandalige keuzes moeten aan de kaak worden gesteld. Het zijn keuzes voor ‘staal en beton’ en niet voor de menselijke maat van bijvoorbeeld een zwembad om kinderen op zwemles te sturen en ouderen in beweging en uit hun isolement te houden.

De SP maakt zich ernstig zorgen over de geplande sluiting van wéér een belangrijke voorziening en is boos dat we dit weer niet van de gemeente zelf krijgen te horen! Hoe kan het zo zijn dat de coalitiepartijen kunnen handhaven dat dit College er zit met een sociaal en ook christelijk gezicht terwijl er een snoeihard VVD-afbraakbeleid wordt doorgevoerd?
Testroote Het zwembad Nieuw Steyl moet blijven. PvdA-wethouder Testroote kan misschien ook deze bezuiniging volgens eigen zeggen wel weer uitleggen, maar in Steyl willen ze geen MFA, MFC, BMV of hoe al die projecten ook mogen heten, ze willen gewoon hun zwembad houden. Hoe moeilijk kan die menselijke keuze zijn?!
Reddingsboei
Zwembad Nieuw Steyl mag niet gesloten worden! Vindt u dat ook? Komende week is actieweek, gooi een reddingsboei uit en teken mee.

Teken hier online de petitie
U kunt de petitie ook hier afdrukken en meehelpen handtekeningen ophalen.

U bent hier