h

Vragen over gewijzigde plannen voor herontwikkeling Bethanië

6 juli 2012

Vragen over gewijzigde plannen voor herontwikkeling Bethanië

kloostercomplex Bethanie Venlo-oost Het voormalige klooster Bethanië staat ruim tien jaar leeg. Sinds 2007 is er sprake van een herbestemming maar het werd nooit concreet. In juni 2011 kwam een projectontwikkelaar met het plan om dik 200 buitenlandse werknemers voor vijf jaar te huisvesten in Bethanië. Vervolgens bleef het opnieuw stil tot vorige week B&W ineens akkoord ging met nieuwe plannen voor de huisvesting voor tien jaar van arbeidsmigranten. Vanwege deze berichten en toekomstige ontwikkelingen heeft de SP vandaag raadsvragen gesteld.

In 2007 was er het idee voor vijftig luxe appartementen, in 2009 leek er schot in de zaak te komen met plannen voor een luxehotel, in 2011 zou er een budgethotel of kuuroord en gezondheidscentrum komen en ook werd dat jaar voor het eerst gesproken over de vestiging van zo’n 200 buitenlandse arbeiders uit vooral Oost-Europa voor maximaal vijf jaar. Dit jaar werd die termijn opgerekt naar minimaal tien jaar aspergesteken of permanente huisvesting en ook werden er plannen toegevoegd om het klooster een multifunctionele herbestemming te geven met mogelijkheden voor onder meer (lichte) horeca, wellness, maatschappelijke functies, een woonzorgprogramma, onderwijs en cultuur.

Al die plannen en ideeën verwees het college van B&W naar de prullenmand, het zou niet mogen vanwege concurrentie en de geldende bestemmingsplannen, liet men in een bericht weten.
Onlangs nam de gemeenteraad een motie aan om te onderzoeken of in het gebied rondom de Keulse Barrière grootschalige detailhandel kan plaatsvinden. Dan is het vreemd dat B&W plannen hiervoor in Bethanië afwijst in plaats van ze mee te nemen in het onderzoek. De SP heeft dan ook gevraagd waarom B&W deze ontwikkelingen wil uitsluiten.

klooster-Bethanie Het kloostercomplex staat al jaren leeg. Herbestemming lijkt moeilijk.

Veel plannen werden dus afgewezen maar het plan voor huisvesting van buitenlandse arbeidsmigranten bleef echter overeind. Sterker, de gemeente heeft de termijn daarvoor opgerekt naar 10 jaar maar ziet ook geen problemen bij permanente huisvesting zolang er “voor de omgeving geen overlast ontstaat”. Een vreemde houding. Waarom is deze voorwaarde zo stellig aan de orde of verwacht men juist overlast?

De SP heeft de afgelopen jaren steeds aandacht gevraagd voor de wijze waarop arbeidsmigranten en seizoensarbeiders worden gehuisvest; polen_op_kluitje soms met 500 bijeen op een camping (zes man per caravan) of in tentjes of in een loods op het terrein van de werkgever. Ook zagen we tijdens een werkbezoek hoe een uitzendorganisatie in Venlo seizoensarbeiders aan zich bindt door werk te koppelen aan huisvesting: valt het werk weg, dan prompt ook de huisvesting. Het aantal werkloze én dakloze seizoensarbeiders is de afgelopen jaren toegenomen.

Goed dat Bethanië eindelijk een nieuwe bestemming krijgt maar de afwegingen van B&W op de jongste plannen stemmen ons om bovenstaande redenen niet gerust. In de raadsvragen die we vandaag stelden vragen we B&W of ze bereid zijn om in de afspraken/ vergunning op te nemen dat er een garantie is op huisvesting in overeenstemming met de huurrechten die in Nederland gelden, inclusief de hoogte van de huren, en daarop ook actief toe te zien.
kloostercomplex Bethanie Venlo-oost Voor- en zijaanzicht van het monumentale kloostergebouw.

Daarnaast vragen we B&W om te zorgen dat de buitenlandse werknemers in Bethanië geen concurrentie zijn voor Nederlandse werknemers en werkzoekenden en dat deze (gast)arbeiders vallen onder het geldende Nederlandse minimumloon, arbeidsovereenkomsten en -voorwaarden en sociale zekerheid. Dit allemaal om te voorkomen dat deze mensen (lees: hun werkgever) concurreren op arbeid en de dupe worden van huisjesmelkers en/of uitbuiting.

Als het gaat om langdurige vestiging van deze buitenlandse arbeiders mogen we niet dezelfde fouten maken als in de periode 1960-1980 en deze mensen de kans geven om fatsoenlijk te integreren. Permanente huisvesting in een klooster is daar niet bevorderlijk voor.


Het gigantische klooster Bethanië (Beckersweg Venlo, bij de Keulse Barrière) uit 1915 van de Congregatie Dominicanessen van Bethanië Venlo koorgebed_nonnen_1937 (die in 1924 door de bisschop van Roermond werd erkend) staat al bijna tien jaar leeg. Herbestemming van het complex is moeilijk wegens het huidige bestemmingsplan en de gemeentelijke monumentenstatus die het sinds 2003 geniet.
Leegstand is een algemeen probleem bij veel religieus erfgoed dat niet meer in gebruik is en dat wacht op een nieuwe functie. De afgelopen jaren werden in de gemeente Venlo diverse kerken gesloten. Zo wacht ook Bethanië al tijden op een herbestemming.


De raadsvragen aan het college van B&W Venlo leest u hier (PDF-link).


30-06-2012: Dagblad de Limburger: Seizoenarbeiders langer in Bethanië
29-06-2012: Servicebericht Gemeente Venlo: Mogelijk nieuwe bestemming voor klooster Bethanië
03-02-2009: SP: Verbouw en toekomst kloostercomplex Bethanië onzeker

U bent hier