Zorgen over kwaliteit en beleidswijzigingen bij de brandweer
Zorgen over kwaliteit en beleidswijzigingen bij de brandweer
Vandaag hebben VVD, SP en PvdA samen raadsvragen gesteld aan het college van Venlo over de rol van het brandweerkorps binnen de Veiligheidsregio en de verantwoording die zij hierin aflegt. Vooral de rol van de brandweerduikers en de inkrimping en positie van die groep mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit. We willen duidelijkheid, ook over de zorgen die de brandweer zelf hierover heeft geuit.
Veiligheid is binnen de gemeenteraad vaak een onderbelicht onderwerp. Het debat wordt vaak door inhoudsdeskundigen gevoerd waarvan de gemeenteraad er jammer genoeg weinig telt. Toen de plannen rondom de brandweer, Veiligheidsregio en externe veiligheid op de raadsagenda stonden heeft de SP er op gewezen dat het onverstandig is om op de brandweer te bezuinigen.
Zo stelde de SP bij de begroting voor om vanuit het provinciale veiligheidsbudget de Veiligheidsregio te compenseren voor de bezuinigingen die nu door gemeenten worden opgelegd. Bij de provincie staan wel miljoenen geparkeerd voor veiligheid, maar de provincie gaat daar niet over. Ondanks dat durfde de raad het niet aan de burgemeester met die opdracht op pad te sturen.
Niet alleen zijn de onderwerpen rondom veiligheid vaak complex, ook de verantwoording naar de gemeenteraad toe is lastig. Wie is nu in de nieuwe constructie degene die bepaalt? De gemeenteraad, B&W, directie en/of bestuur Veiligheidsregio, of de operationeel commandanten? Het roept met enige regelmaat vragen op bij de raad. Zeker nu er een bezuinigingsslag bezig is bij de brandweer is het goed om op de hoogte te blijven en kritisch de gang van zaken te volgen. Het ingezette beleid lijkt te gaan naar minder brandweerposten, minder ploegen voor inzet met gaspakken en minder duikteams. Is dat een goede ontwikkeling?
Als het gaat om de brandweerposten heeft de SP steeds gepleit te zorgen dat er voldoende capaciteit is met volwaardige blusgroepen in de gehele regio. Dat moet het uitgangspunt zijn. Wij willen niet meemaken dat bij een relatief klein lijkend incident men er vervolgens achter komt dat er te weinig brandweermensen ter plaatse zijn.
Als het gaat om duikteams ligt de zaak wat lastiger. Brandweerduikers zijn jammer genoeg meestal niet de reddende engelen, maar vaak degenen die na een ongeval te water de berging moeten starten. Dat is een zware taak waar mensen goed voor dienen te zijn uitgerust. De eisen die aan brandweerduikers worden gesteld zijn niet de minste en dat is ook terecht gezien hun taak. Het is geen baan die je er zo maar even bij kunt doen. Sommigen doen de rol van brandweerduiker af als hobby, maar daarmee doen we deze professionals absoluut te kort.
VVD-raadslid en oud-brandweerman Martin Camp benaderde onlangs de SP met de vraag om samen enkele vragen te stellen aan het college van B&W Venlo aangaande de brandweer. Vragen over de complexe organisatie van de Veiligheidsregio Limburg-noord en de communicatie, rapportage en verantwoording die zij aflegt. Maar ook over de betrouwbaarheid van kwaliteitseisen en de positie van de brandweerduikers.
Het komt niet vaak voor dat partijen samen vragen stellen aan B&W maar als het gaat over veiligheid is het goed dat zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen als het even kan samen optrekken om de zaken scherp te houden. Immers veiligheid, en het goed functioneren van de brandweer, gaat ons allemaal aan.
De vragen van VVD, SP, PvdA aan B&W Venlo kunt u hier lezen (PDF-link).
01-03-2012: Omroep Venlo: Duikers vrezen voor mensenlevens door bezuinigingen
30-11-2011: SP vraagt opheldering over opkomsttijden brandweer Venlo
08-11-2011: Geen oog voor zorgen brandweer
31-08-2011: Onderzoek SP naar mening brandweermensen Regio Limburg Noord
29-11-2008: Brandweer straks snel weg of in de file op de snelweg?
- Zie ook:
- Bestuur, Beleid en Inspraak