h

Geen oog voor zorgen brandweer

8 november 2011

Geen oog voor zorgen brandweer

functionarissen Het beleidsplan van de veiligheidsregio staat vol met verwachtingen of richtingen waarin brandweer, GGD, en de GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) zich dienen te ontwikkelen. Voor de SP is vooral de richting waarin het met de brandweer op gaat onacceptabel. Daarnaast laat men bewust geld liggen om de bezuiniging mee te compenseren.

Tijdens de raadsvergadering van 26 oktober kwam de reactie van het stadsbestuur op het beleidsplan veiligheidsregio aan de orde. Positief hieraan was dat de burgemeester AEDmassage bezig is met het voor de gehele regio optuigen van het AED/reanimatieproject, dat in Arcen al met succes loopt. De SP heeft daar doorlopend aandacht voor gevraagd en is uitermate blij dat dit project eindelijk voet aan de grond krijgt. Buiten dit succes werden we ook geconfronteerd met een ondoordachte bezuiniging op de Veiligheidsregio, met mogelijk grote gevolgen in de toekomst.

De SP heeft haar kritiek al vaker naar voren gebracht maar wat is nu het geval? De nieuwe visie op de brandweer is een wensdenken dat vanaf de tekentafel is bedacht maar in de praktijk onvoldoende zal werken. Er wordt bezuinigd op de werkelijke inzet van de brandweer en vooral ingezet op preventie. Men denkt dat wanneer iedereen een brandmelder in huis heeft, het aantal meldingen zal afnemen en daarmee ook het aantal uitrukken van de brandweer, zodat daar dus op bezuinigd kan worden.
Daarnaast vreest de SP dat door het oprekken van opkomsttijden safetyfirst de hulpdiensten niet binnen de gestelde tijd in de buitengebieden aanwezig zullen zijn. Ook het voortbestaan van de vrijwillige brandweerpost Belfeld komt op losse schroeven te staan, al ontkende de burgemeester dit, vooralsnog...

De SP kent ook de zorgen bij de brandweer als het gaat om de inzet van kleinere ploegen al dan niet met nieuwe kleinere voertuigen. Immers, het is fijn dat een auto met 2 waarnemers snel ter plekke is bij een containerbrand, maar onhandig als die container tegen een bedrijfspand of woonhuis staat. Dan was het meteen sturen van een waterspuitwagen of ladderwagen handiger geweest, en ging er geen kostbare tijd verloren.

Onlangs presenteerde de partij daarover een onderzoekrapport dat breed wordt gedragen door de brandweermensen zelf. Brandweer aan het woord De brandweer acht de focus op preventie prima maar enkel als deze hand in hand gaat met het tijdig, alert en met de juiste middelen reageren op meldingen. Hoe leggen we bijvoorbeeld buitenlanders, toeristen en/of gastarbeiders die de Nederlandse taal te weinig machtig zijn, uit hoe men brandveilig moet leven? Dit is een extra opgave binnen de preventie waar vooralsnog geen aandacht voor is. Alsof de standaard gemonteerde brandmelder op batterijen op lange termijn calamiteiten voorkomt.

Ook de bezuiniging van 10-15% op de voorbereiding op rampen is een foute keuze. Bij een grote klap in de regio op de ‘transportassen’ als snelwegen, moerdijk spoor (rangeerterrein!) of de Maas zal men langer bezig zijn met het opruimen van de rommel en afvoeren van slachtoffers, met alle (economische) gevolgen van dien. Immers zullen er structureel minder hulpverleners zijn. De SP durft te stellen dat een zo forse bezuiniging een aanslag zal betekenen op de zogenoemde graad van geoefendheid.

Helaas werd het beleidsplan, met de voorgestelde bezuinigingen, op 26 oktober door een raadsmeerderheid aangenomen. Tijdens de begroting op 4 november pleitte de SP er voor om de bezuiniging op de Veiligheidsregio te repareren met een bijdrage uit de provincie. Reden achter onze motie is dat bijvoorbeeld de brandweer tijd nodig heeft om nieuwe procedures en inzet met nieuwe middelen te realiseren. Als er op provincieniveau enkele miljoenen verkregen kunnen worden moeten we dat niet nalaten. Daarbij kon dan de bezuiniging in de begroting blijven staan maar wordt ze gecompenseerd met het vrije beschikbare geld dat in ‘Maastricht’ ligt te wachten.
Bruls Helaas wilde burgemeester Bruls ook hier niet aan. Volgens hem zou de regio Venlo dat geld toch niet meekrijgen, hij wil er geeneens moeite voor doen. Een raadsmeerderheid geloofde Bruls en stemde tegen onze motie, waarmee ze de brandweer niet tegemoet wenst te komen.

De SP is blij met het succes dat we hebben om nu eindelijk het reanimatieproject in Venlo echt leven in te blazen en de witte vlek, die Venlo is, van tafel te krijgen. We blijven ook knokken voor de brandweermensen, zowel beroeps als vrijwilligers, die dagelijks instaan voor onze veiligheid. Die verdienen het om de strijd voor aan te gaan, maar dat kan niet met een beleidsplan dat de komende jaren zoveel open eindes kent.

27-10-2011: Vroeg of laat in Venlo: reanimatieproject komt er en wordt regionaal geregeld
31-08-2011: Onderzoek SP naar mening brandweermensen Regio Limburg Noord
30-01-2011: Vertrouwen is goed maar controle is beter want veiligheid is niet vanzelfsprekend

U bent hier