h

Gevolgen van aanstaande fusie tussen ziekenhuizen in Venlo en Roermond?

9 februari 2018

Gevolgen van aanstaande fusie tussen ziekenhuizen in Venlo en Roermond?

Vanuit bronnen binnen een vakbond heeft de SP vernomen dat het VieCuri ziekenhuis in Venlo/Venray per 1 januari 2019 wil gaan fuseren met het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Welke gevolgen dit heeft is onduidelijk. Via raadsvragen willen hier achter komen.

 

Raadslid Alexander Vervoort: "Als grootste werkgever van Venlo en medisch centrum voor Noord-Limburg is het Viecuri van groot belang, ook voor het college van B&W lijkt ons. Middels vragen aan het college willen we dan ook te weten komen hoe zij tegen deze fusie aankijkt en of ze op enige wijze betrokken is bij de plannen en welke consequenties die voor de regio Venlo gaan hebben."

 

Laurentius wilde in 2007 nog fuseren met het ziekenhuis in Weert maar die laatste stapte uit de onderhandelingen uit vrees te veel te moeten inleveren.
Sinds 2015 werken Viecuri en Laurentius al innig samen en spraken af om diverse ondersteunende diensten zoals ICT, maar ook ingrepen op centrale locaties, samen te voegen. Dat gaat kennelijk nog niet ver genoeg.

 

Raadslid Stefan Hugues: "Naar aanleiding van eerdere fusies van ziekenhuizen is uit onderzoek door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gebleken dat fusies prijsverhogend werken."

"Daarnaast weten we uit de eerdere fusie tussen de ziekenhuizen Venray en Venlo (in 2000) dat acute zorg, high care afdelingen en kindergeneeskunde dreigen te verdwijnen op een van beide locaties."

 

Reden voor de SP-fractie tot het stellen van raadsvragen. Bekijk ze hier.

B&W heeft dertig dagen de tijd om onze vragen te beantwoorden.

 
Bekijk ook:

U bent hier