h

SP-raadslid Ton Heerschop hoog op kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen

29 augustus 2016

SP-raadslid Ton Heerschop hoog op kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen

We zijn erg trots dat de kandidatencommissie voor de Tweede Kamerverkiezingen (maart 2017) en het partijbestuur, onze fractievoorzitter Ton Heerschop op plek 19 op de SP-kandidatenlijst  willen zien staan. Natuurlijk moet het partijcongres begin januari nog definitief de lijst vaststellen, maar dat uit alle kandidaat-Kamerleden Ton op nummer 19 gepland is, is een prachtig compliment voor Ton zelf maar ook voor Venlo en de SP in Venlo.

 

Ton Heerschop is vooral dankbaar dat hij deze eervolle plek mag innemen: “De afgelopen jaren hebben we met de SP in Venlo de strijd aangebonden tegen cynisme en de kaalslag in bijvoorbeeld de zorg. Maar we zijn ook een partner geweest voor mensen die door de gemeente aan de kant werden gezet. Ongeacht of dit nu mensen waren die een zorgvraag hadden, ondernemers of wie dan ook. De SP beoordeelt ieder ‘dossier’ op de inhoud en niet op de vraag wie welke macht bezit in de stad of welke belangen daarmee gediend zijn.”

“Het volgen en bevragen van het gemeentebestuur is daarmee haast een tweede natuur geworden, steeds met een positief-kritische inslag om Venlo te verbeteren. Die inzet en onze successen zijn opgevallen en wordt nu beloond met een hoge plek op de landelijke kandidatenlijst. Iets om ook als Venlo trots op te kunnen zijn.”

 

 

Heerschop: “Het is tijd voor een grote SP in de regering, zeker nu Nederland van het ene probleem in het volgende rolt en de rechtse experimenten keer op keer mislukken. Niemand zit te wachten op voortzetting van het huidige kabinet (VVD-PvdA) dat ook niemand wenste maar er toch kwam, er zit ook niemand te wachten op nog meer façadepolitiek of extremistisch-populistisch rechtse schijnoplossingen.”

 

“Mensen willen serieus genomen worden, sociale zekerheid en stabiliteit, werkelijk goede en betaalbare zorg en veiligheid. Dat kan alleen met een grote SP, liefst in een progressief kabinet, en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen, zonder de situatie in Venlo uit het oog te verliezen.”

 

 

In 2011 vroeg het landelijke SP-bestuur aan Heerschop om de regio Noord Limburg te vertegenwoordigen in het partijbestuur, en alle SP-afdelingen in Noord- en Midden Limburg gevraagd en ongevraagd adviserend terzijde te staan. Tweeënhalf jaar bestuurde hij de SP in Limburg, van Mook tot aan Echt.

 

In 2014 boekte de SP in Venlo, met Heerschop als lijsttrekker, een mooie verdubbeling in de gemeenteraad van Venlo, van 2 naar 4 (bijna 5) zetels: “Opnieuw met een prachtig team en een sterke nieuwe fractie begonnen we aan het avontuur van een oppositiepartij van belang. Onze onderzoeken bleven scherp, onze analyses en aanbevelingen glashelder, en de kritische blik verslapte nooit.”

“Jammer dat we in 2014 opnieuw terzijde geschoven werden voor een plek in de coalitie, maar dat is een kwestie van tijd voordat de SP ook in Venlo een wethouder(s) gaat leveren en haar standpunten nog beter in beleid kan omzetten.”

 

Foto: SP-Venlo

 

Nu in 2016 is de SP-Venlo een actieve partij ook echt die midden in de samenleving staat. Kritisch tegenover de macht en steun gevend aan de mensen in Venlo. Tal van actieve SP’ers hebben in Venlo de partij gemaakt tot wat ze is.

En dat we nu op een zo hoge plek een kandidaat-Kamerlid mogen leveren is een volgende bekroning van die inzet. Successen in de politiek boek je namelijk nooit alleen, daar is een beweging van vasthoudende mensen voor nodig. Deze nieuwe stap verwelkomen we van harte en geeft de SP ook in Venlo enorme energie om de komende verkiezingscampagne in te gaan.

 

Foto: SP
Foto: SP-Venlo

 

 

 

 

Ton begon ooit zijn actieve rol binnen de SP in Venlo met de opmerking; “Als ik wat voor jullie kan doen dan hoor ik het wel”. Hij flyerde en folderde net als iedere actieve SP’er. Nam het penningmeesterschap over, vervolgens het afdelingssecretariaat en werd in 2010 raadslid. Maar zoals we binnen de SP verwachten, altijd benaderbaar en een oor voor iedere vraag, iedere email beantwoord en ieder gemist telefoontje teruggebeld.

De SP is in Venlo een partij geworden waar rekening mee wordt gehouden. En dat vertaald zich nu in een kandidaat op een plek die verkiesbaar is voor het parlement. Een nieuwe fase in de geschiedenis van de Venlose SP.

 

Ton Heerschop begon zijn loopbaan als beroepsmilitair. Van 1984 t/m 1996 werkte hij voor de Koninklijke Landmacht en vervulde een missie voor de VN in Bosnië. Hierna pakte hij opnieuw de studieboeken op en werd bedrijfskundig adviseur op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Daarna werkte hij bijna zeven jaar in de luchtvaart als kwaliteits- en veiligheidsmanager. Vervolgens maakt hij de overstap naar de ziekenhuiszorg waarin hij taken vervulde op het gebied van veiligheid en crisisbeheersing. Een gebied waarin hij ook vaak adviezen gaf aan andere zorginstellingen.   
Binnen de SP vervult Heerschop sinds 2010 de rol van gemeenteraadslid, sinds 2013 als fractievoorzitter. Daarnaast was hij tussen 2011 en 2014 landelijk bestuurslid en regiobestuurder voor de SP-afdelingen in Noord- en Midden Limburg. Ton Heerschop (Eindhoven, 1965) is getrouwd en heeft een zoon en dochter, samen wonen ze in Tegelen.
 
Bekijk ook:

U bent hier