h

Verkiezingen gewonnen! SP nog nooit zo groot in Venlo!

20 maart 2014

Verkiezingen gewonnen! SP nog nooit zo groot in Venlo!

De SP heeft gisteren een mooie verkiezingsoverwinning geboekt in Venlo. De socialisten groeien van twee naar vier zetels. Een vijfde zetel zat er net niet in maar dat mag de pret niet drukken. Dit is een geweldig resultaat. Het signaal van de kiezer is duidelijk: Venlo moet 100% sociaal, met de SP aan het roer.

 

De SP is blij met de winst, de grote overwinning is voor VenLokaal. SP-lijsttrekker Ton Heerschop: “Mensen in Venlo hebben nog nooit zo veel voor de SP gekozen, daaruit spreekt veel vertrouwen.”

De VVD verloor fors maar blijft nipt de grootste partij en zal het voortouw nemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie.

Ton Heerschop vervolgt: “Er zijn veel mogelijkheden. De huidige coalitie heeft nog steeds een kleine meerderheid, maar zal waarschijnlijk voor de stabiliteit een vierde coalitiegenoot zoeken. Maar er kan net zo goed gekozen worden voor een coalitie van de winnaars, aangevuld met een zittende partij die samen ook een meerderheid vormen. Wij zijn bereid om met iedereen over samenwerking te praten.”

 

De grootste winnaar is lokale partij VenLokaal met 7% winst en gaat van drie naar vijf zetels. Lokale Democraten winnen een zetel (van vier naar vijf). Tegen de landelijke trend in wint de PvdA procentueel bijna 5% en behoudt haar zes zetels. Ondanks een kleine winst blijft D66 steken op de twee zetels die ze nu ook al bezet.

De SP gaat van 5,7% in 2009 naar 11,7% nu, en boekt 6% ofwel twee zetels winst, van twee naar vier. “Zo groot was de SP nog nooit in Venlo, een fantastisch resultaat. Kiezers bedankt!”, aldus Heerschop.

 

De VVD leidt een enorm verlies in Venlo van bijna 10% en gaat van twaalf naar acht zetels. Het CDA verliest een zetel en komt uit op 7 zetels. GroenLinks incasseert een verlies van 3% maar kon dankzij een lijstverbinding maar net haar twee zetels behouden. Partij Groot Venlo bleef steken op 1,6% en wist geen zetels te bemachtigen.

Ondanks de dreun voor de VVD blijft ze het CDA net voor als grootste partij, en mag de verkennende gesprekken voor mogelijke coalities gaan leiden.

SP verdubbelt in Venlo en behaalt 4 zetels. We zaten zelfs 'maar' 80 stemmen van een 5e zetel af. Er zit dus meer in en dat is hoopvol. We zijn bijzonder trots op dit mooie resultaat. SP-stemmers bedankt!

Heerschop: “Onze felicitaties gaan uit naar VenLokaal, PvdA, Lokale Democraten en D66. Proficiat met de winst!”

“Nu weer flink aan de bak om het vertrouwen te behouden en de basis verder te vergroten. Op naar een 100% sociaal Venlo!”

 

U bent hier