h

Gun kunst- en cultuursector rust en zekerheid

25 juni 2015

Gun kunst- en cultuursector rust en zekerheid

Al jaren wordt er in Venlo stevig bezuinigd op cultuur. Woensdag 24 juni mocht de gemeenteraad haar wensen en bedenkingen geven over de herijking van het cultuurbeleid. De SP greep deze kans met beide handen aan.

 

Raadslid Petra Raijer: "De SP denkt dat deze herijking van de cultuurnota een positieve impuls kan geven aan de diversiteit en de kwaliteit van het cultuuraanbod in de gemeente Venlo.

Wij verwachten veel van het Cultuur Platform Venlo en het stimuleringsfonds. Vijf duidelijke speerpunten, geen praatclub maar een doeclub. Meer samenwerking tussen de professionele cultuurinstellingen onderling maar ook de samenwerking met de amateurverenigingen, kunstenaarsinitiatieven en het overige culturele veld in de gemeente wordt gezocht.

Ga ook de samenwerking in de regio zoeken en daarbij de andere kant van de grens zeker niet vergeten. Dit moet kans krijgen om te groeien naar een actieve wisselwerking tussen de verschillende partijen."

 

Petra Raijer: "Over die kans; de financiële ondersteuning van het Platform komt uit het nieuwe cultuurfonds. Behalve de gemeente doen ook de grootste cultuurinstellingen een financiële bijdrage in dit fonds. Om dit de komende 4 jaar te kunnen waarborgen zullen de instellingen zekerheid willen hebben over de te ontvangen subsidies. De meerjarige subsidieovereenkomsten lijken een oplossing te zijn. Verdere bezuinigingen op cultuur is voor de SP ook daarom niet wenselijk. Het culturele veld is toe aan rust na jaren van bezuinigen."

 

Raijer: "Diverse fracties haalden het Museum van Bommel van Dam aan, en dan vooral met als doel om er op te bezuinigen. De SP is juist benieuwd naar de ontwikkelingen rond dit Museum, dit najaar worden pas besluiten genomen."

"Het is zonde dat initiatiefgroepen en andere belangstellenden niet betrokken worden in deze ontwikkelingen, ondanks dat dit wel afgesproken was. We vroegen de wethouder dit zo snel mogelijk op te pakken, en dat zegde hij toe. We houden het in de gaten!"

"Tegelijkertijd worden plannen voor een heus Museumkwartier weer actueel, ook de kunstcollectie van Tajiri wordt weer steeds vaker genoemd. Een interessante ontwikkeling die veel positiefs kan opleveren."

 


"Goed te horen dat afgeketste gesprekken weer hervat zijn voor mogelijke verhuizing naar Steyl van het Keramiekcentrum De Tiendschuur. We hopen dat de gemeente waar mogelijk de partijen ondersteunt en er eindelijk een oplossing komt voor de langlopende discussie van huisvesting van de Tiendschuur.", zei Raijer in het raadsdebat.


 

"Ik heb nogmaals een lans gebroken voor Theater de Garage dat nog steeds in de kou zit. Letterlijk. Vorig jaar hebben we dit al aangekaart, maar het blijkt dat de gemeente nog steeds geen goede huisbaas is. Met een nieuwe verwarmingsketel kan energie en geld bespaard worden."

Volgens wethouder Teeuwen (CDA) is dit onderkomen gebouw juist "de charme" van De Garage. Raijer: "In onze ogen voldoet het pand toch echt niet meer aan de wensen en kwaliteit van deze tijd. Het gebouw dient nodig opgeknapt te worden, daar wordt al vele jaren om gevraagd, zowel door de Garage zelf als door verschillende fracties, maar serieus geld daarvoor blijft achterwege, dat steekt ons."

"Ik vroeg nogmaals wat de wethouder hier concreet in gaat betekenen maar het antwoord was hetzelfde; "als de verwarming gerepareerd moet worden dan sturen we wel iemand". Erg laconiek en te gemakkelijk, alsof die kapotte cv-ketel het enige probleem is. Jammer dat de gemeente wegkijkt, we blijven aandringen."

 


De SP steunde een motie van GroenLinks die als doel had tot 2018 niet verder te bezuinigen op cultuur in Venlo, en pas te besluiten over de toekomst van Museum van Bommel van Dam na afronden (en bespreken) van de diverse onderzoeken. De motie werd nipt verworpen: 19-17; PvdA, CDA, VVD stemden tegen; GL, SP, LD, D66, VL stemden voor.

Raijer: "Jammer want de culturele sector is toe aan rust en zekerheid. De wethouder ontraadde de motie want wil "alle opties open houden", dus ook om gaten in de begroting opnieuw te kunnen dichten met budgetten voor cultuur. Dat baart ons zorgen."


 

Raijer: "De afgelopen jaren is er stevig bezuinigd op cultuur in Venlo. De instellingen hebben het waardig gedragen, ze hadden ook weinig keus."

"De SP heeft het vaker gezegd en herhaalt het nogmaals; de mate en aanwezigheid van cultuur en de diversiteit en de kwaliteit in het aanbod, en wat een stad daarvoor over heeft, vertaalt zich naar de aantrekkelijkheid van een stad. Een stad met een hoog cultureel gehalte is het meest aantrekkelijk om naar toe te gaan, het is zelfs een belangrijke beweegreden om zich ergens te vestigen."

 

"Nu heeft Venlo de ambitie om veel hoogopgeleiden naar Venlo te halen en te behouden, tegelijkertijd houdt men dus de optie open om verder te bezuinigen op cultuur. 

Het was al moeizaam om geld bijeen te sprokkelen om het geliefde beeld de Wachter op de Weerd aan de Maas te kunnen behouden. Venlo wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten maar heeft er nauwelijks iets voor over. Dit kunnen wij niet rijmen."

 
Lees ook:

 

U bent hier