h

Rechter onderzoekt bouw MFA

6 mei 2015

Rechter onderzoekt bouw MFA

impressie_MFA
Raadsvragen gesteld over de voortgang van de bouw van MFA 'de Schans' in Arcen omdat de Raad van State voor de MFA een “nader onderzoek” wil naar de bouwplannen terwijl de bouw in het najaar startte. Wat is er loos en welke gevolgen heeft dit?

 
De multifunctionele accommodatie (MFA) die in Arcen op het Ovaal wordt gebouwd moet het nieuwe onderkomen worden van het gemeenschapshuis, sporthal, basisschool en kinderopvang. De locatie is omstreden, jarenlange strijd van zowel voor- als tegenstanders heeft weinig meer opgeleverd dan dat het bouwplan sterk gewijzigd (ook financieel) op de beoogde plek gerealiseerd gaat worden.
 

Raadslid Petra Raijer: “Onlangs kreeg de gemeenteraad van de gemeente het overzicht 'Rapportage projecten' met daarin ook informatie over de MFA. De bouw startte afgelopen najaar terwijl er nog diverse rechtszaken lopen tegen die bouw. De gemeente nam hiermee “bewust een risico om verder uitstel te vermijden tijdens het afwachten van procedures”, zo zei de wethouder desgevraagd.”

Het risico is gegrond want tegen de verleende bouwvergunning is hoger beroep ingediend. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft in een tussenuitspraak daarop aan de gemeente een nadere toelichting gevraagd op onderdelen van de ruimtelijke onderbouwing bij de wijziging van het bestemmingsplan. Eind april schreef de Raad van State naar de bezwaarmakers dat er op korte termijn “een nader onderzoek” volgt.

 

Raijer: “Gezien het aangekondigde extra onderzoek zal de uitspraak van de Raad van State op z’n vroegst mogelijk in juni zijn. Ik vraag me af welke gevolgen dit heeft voor de bouw van de MFA? Stel dat de vergunning wordt vernietigd, gaat de gemeente de nieuwbouw dan afbreken (zoals ze eerder voor de rechter beweerde te zullen doen) en de omgeving in oorspronkelijke staat herstellen?”

 

“Weegt het financiële risico op tegen de

MFA_Arcen_De_Schand
consequenties van uitstel? Hoeveel heeft de bouw van de MFA in Arcen inmiddels al gekost, niet alleen in geld want hoe denkt de gemeente het draagvlak in Arcen voor dit omstreden MFA te krijgen?

Het moet immers een huis voor het hele dorp worden maar met al die rechterlijke uitspraken en gemeentelijk gepruts verdwijnt niet de ontstane splijtzwam in de Arcense gemeenschap.”

 

Raijer: “Door het onderbrengen van allerlei voorzieningen in één gebouw ontstaat veel leegstand en de beoogde woningbouw op de huidige plek van de school gaat niet door, daar heeft de gemeente geen plannen voor, een doorn in het oog van menig Arcenaar.”

“De gemeente nam een risico en zou een enorme tik op MFA-Arcen-impressiede vingers krijgen wanneer de Raad van State oordeelt dat de bouw illegaal is. Het zou de gemeente sieren om bij zo'n negatieve uitspraak alle alternatieve plannen voor de MFA in Arcen opnieuw, serieus en zonder vooringenomenheid en tunnelvisie te bekijken.”

 


UPDATE: Op 12 juni kregen we van B&W het antwoord op onze vragen (zie hier).
B&W voorziet "vooralsnog geen problemen", eventuele gevolgen neemt ze voor haar rekening, ze zal zich houden aan gerechtelijke uitspraken. Alsof ze een keuze heeft...

 
Lees ook:

U bent hier