h

SP stemt vóór BMV maar tegen MFA

26 april 2012

SP stemt vóór BMV maar tegen MFA

BMV-Velden Woensdag nam de gemeenteraad een besluit over de contractontbinding met corporatie Antares en over de financiering van de MFA in Arcen en de BMV in Velden. Helaas waren beide projecten weer aan elkaar gekoppeld want met de BMV kon de SP instemmen maar met de MFA niet. Een gedwongen tegenstem dus, ook omdat B&W geen antwoord gaf op onze vragen.

Namens de SP voerde raadslid Alexander Vervoort het woord: Alexander-Vervoort “Ik kon het kort houden want dit is niet de eerste keer dat de MFA in de gemeenteraad besproken wordt, en ook niet de laatste keer. Daarnaast is de stemverhouding al tijden duidelijk en ook daar verwacht ik geen andere verhouding of nieuw inzicht te ontdekken.”

Opnieuw moest de gemeenteraad een uitspraak doen over de brede maatschappelijke voorziening (BMV) voor Velden en de multifunctionele accommodatie (MFA) voor Arcen. Beide gebouwen moeten de huidige gemeenschapshuizen, sporthallen en andere voorzieningen in deze dorpen vervangen en clusteren in één nieuw gebouw. plattegrond_BMV-Velden Na ettelijke jaren van voorbereiding, vele plannen, diverse ontwerpen, financieringsopties en eerdere besluiten is over de BMV geen discussie meer maar over de MFA juist wel en dan vooral over de ongepaste locatiekeuze aan de zuidrand van het dorp.

Vervoort: “Twee weken geleden zijn uitvoerig standpunten en argumenten uitgewisseld. Niet altijd even netjes maar wel stevig en daar is niks mis mee. Echter, de SP kreeg geen antwoord op een voor ons cruciale vraag rondom de financiën want er is dekking voor maar 10 jaar, voor de overige jaren is een tekort van 30 miljoen euro.”
De SP gaf toen aan dat de financiële constructie wankel is, net als de ruimtelijke onderbouwing. Wat dat betreft is er sinds het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen (september 2011) en de eerdere kritiek geen verbetering opgetreden in de plannen.
Vervoort: “Ook over het zorgpunt rondom de leegstand - en dus toekomstige noodzakelijke dorpsontwikkeling - is weinig helder geworden. Die zorgen blijven bestaan.”

Daarnaast vond de SP het ontzettend jammer dat door dit raadsvoorstel het MFA weer aan het BMV vast zit terwijl dit in het nieuwe ‘masterplan’ juist werd losgekoppeld. De SP wil graag opnieuw instemmen met de plannen voor de BMV in Velden maar kan zoals gesteld niet instemmen met de plannen voor het MFA in Arcen. Jammer dat deze dus weer samen zijn, en er wat dat betreft geen apart besluit mogelijk is.

Wethouder Testroote (PvdA) besloot zijn reactie met een onnodige aanval op de SP.  Per interruptie trok Vervoort meteen een lijn: “De wethouder verweet mij dingen die ik niet gezegd heb, hij probeerde mij woorden in de mond te leggen. Ik sprak over de toekomstige leegstand en daarmee nabije noodzakelijke dorpsontwikkeling wanneer het MFA gebouwd wordt en de daarvoor verlaten panden leeg komen waarvoor nog geen plan is. Dáár hoor ik de wethouder niet over. En ook over de gebrekkige financiële dekking hoor ik hem geen weerwoord geven. En dus blijven onze zorgen voortduren.”

Woensdag 25 april besloot de gemeenteraad over de totale financiering van BMV en MFA en over de contractontbinding met woningcorporatie Antares die eigenlijk de MFA zou gaan bouwen maar de gemeente nu zelf ter hand neemt.
Vervoort: “Ik heb de aanwezigen op hoofdlijnen nogmaals de bezwaren MFA_Arcen_De_Schand van de SP meegegeven en die zijn redenen genoeg om niet te kunnen instemmen met de beslissing betreffende de financiering. We gunnen Arcen een goede accommodatie maar we kunnen dit niet los zien van de locatiekeuze, waar zoals bekend de SP haar bedenkingen bij heeft.”

GroenLinks stemde net als SP tegen de plannen. Zoals verwacht waren VVD, CDA, PvdA en LokaleDemocraten voorstander van het raadsvoorstel maar ook D66 en VenLokaal stemden in terwijl ze net als SP en GL tegenstanders zijn van de locatiekeuze voor de MFA. Blijkbaar kunnen deze partijen de financiering (van onder meer de locatie) los zien van de locatieleuze.

De verwachting is dat veel burgers in Arcen op dit raadsbesluit opnieuw bezwaren en zienswijzen indienen. Waarschijnlijk mag de gemeenteraad zich in september/oktober dan verder over het MFA-plan buigen. Wordt vervolgd dus in het najaar.

 
Lees ook:

U bent hier