h

Een strijdvaardig 2015

1 januari 2015

Een strijdvaardig 2015

Op de grens van 2014 en 2015 zien we in toenemende mate hoe mensen om diverse redenen in de armoede geraken of nog net financieel het hoofd boven water kunnen houden, maar ook de verrijking aan de top die blijft doorgaan. Voor de SP wordt ook 2015 opnieuw een jaar van strijd.

 

We zien dat het in politiek Den Haag, Provinciehuis en stadhuis al lang niet meer over mensen gaat, maar over geld. Geld als doel in plaats van als middel om het goede te doen voor dat wat van ons allemaal, of kwetsbaar is.

Veel veranderingen gaan we in 2015 pas (echt) voelen. Neem de bezuinigingen in de zorg, op de beschermde sociale werkplekken, ziektekostenregelingen, jeugdzorg en nog tal van andere zaken.

Ander beleid, niet omdat het beter is voor de mensen, maar omdat het kabinet het goedkoper wil en het niet meer zelf uit wil voeren, en het daarom met fors minder budget over de heg bij de gemeenten kiepert.

Voordeel is wel dat de zorg nu dichter bij de mensen komt, met de uitvoering door de gemeente en op wijkniveau komt een wens van de SP in vervulling maar deze uitvoering kan in het begin ook kinderziekten hebben.

Voor ons allen een taak om te bewaken dat de zorg goed geleverd wordt en voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft.

 

In 2014 zagen we een enorme stijging van het aantal hulpvragen aan de SP. De verwachting is dat dit aantal in 2015 blijft stijgen. Als SP zullen we onze uiterste best doen alle hulpvragen te behandelen en mensen weer perspectief en hoop bieden.

Met de afgedwongen verbeteringen in bijvoorbeeld de schulphulpverlening is een grote stap in de goede richting gezet.

In 2015 gaan we ons volop richten op armoedebestrijding, het aanpakken van de bron zodat armoede in Venlo liefst uitgebannen wordt en daarmee bijvoorbeeld voedselbanken overbodig worden.

 

Met de voortdurende crisis, toenemende werkloosheid en alle bezuinigingen zal 2015 voor velen opnieuw een moeizaam jaar worden. Maar laat het ook een jaar van strijd zijn.

Strijd tegen de heersende stelling 'alles voor de winst en de winst voor alles'.

Strijd tegen partijen die groepen in de samenleving denken te moeten wegzetten.

Strijd voor solidariteit en menselijkheid. Er is namelijk genoeg voor iedereen. Het komt alleen neer op het eerlijk willen delen met elkaar.

 

Als er een kleine groep mensen blijft die alle macht en geld in bezit houdt en daarnaast een enorme groep mensen die het moeilijk blijft houden, zeggenschap verliest en daarmee het vertrouwen in de politiek, dan is er nog een wereld te winnen.

Dit moet anders en dit kan anders. Laten we de koek eerlijk verdelen. Bedenk daarbij dat de reis van honderden mijlen begint met een eerste stap.

 

Met nieuwe energie, hoop en optimisme zetten we onze strijd voort voor een beter Venlo, voor een 100% sociaal Venlo. Doet u met ons mee?

Wij wensen u een goed en gezond 2015 toe.

 

Peter Nelissen

Afdelingsvoorzitter SP-Venlo

Ton Heerschop

Fractievoorzitter SP in de gemeenteraad  

 
Bekijk ook:

U bent hier