h

ROOD solidair met protest tegen Veolia

13 oktober 2014

ROOD solidair met protest tegen Veolia

Een Facebookpagina tegen Veolia heeft de afgelopen weken in rap tempo meer dan 4700 likes verzameld. ROOD spreekt haar solidariteit uit met het protest omdat ze de ergernissen herkent en er ook zelf tegen strijdt.

 

Voor 2016 wordt besloten welke vervoerder tot 2031 het vervoer in Limburg mag verzorgen. Voor forenzen maar vooral jongeren is dit van belang; de Maaslijn vervoert immers veel studenten en scholieren vanuit Venlo naar bijvoorbeeld Maastricht en Nijmegen maar ook richting Venlo. Daarom spreekt ROOD haar solidariteit uit met het protest dat Venlonaar en student Jesper Fassotte is gestart op Facebook.

 

Rohan Nagel van ROOD-Venlo: "De marktwerking op het spoor heeft geleid tot onduidelijkheid en chaos voor klanten.

Iedere vervoerder hanteert weer andere regels, om over het in- en uitchecken met de OV-chipkaart nog maar te zwijgen. Niet voor niets heeft ROOD en de SP zich hier altijd tegen verzet."

"De Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen is daarnaast berucht om de overvolle treinen waar studenten uit het zuiden zich iedere doordeweekse dag weer in moeten wurmen. Andere klachten over Veolia gaan over het slechte Internet in de trein, onvriendelijk personeel en de slechte service (alleen via een duur 0900-nummer)."

 

De Limburgse SP pleit ervoor dat de provincie een eigen vervoersbedrijf opricht om een betere kwaliteit te garanderen. Verder pleit de SP voor verdubbeling en elektrificatie van de Maaslijn, zodat er meer (en schonere) treinen kunnen rijden. Voor dit laatste was brede steun, voor een eigen vervoersbedrijf helaas niet.

 

Rohan Nagel: "Veolia heeft aangegeven mogelijk te vertrekken uit Limburg. Dit mag echter geen verplaatsing van het probleem zijn, ook als zij elders gaat rijden moet Veolia een fatsoenlijke service hebben voor haar reizigers. Daarnaast moet erop worden toegezien dat de nieuwe vervoerder over de Maaslijn de zaakjes wél goed op orde heeft. Om te beginnen langere treinen!"

 


Het protest op Facebook is Veolia in het verkeerde keelgat geschoten, ze maant de actievoerder te stoppen en de pagina onmiddellijk offline te halen.

Rohan Nagel: "Goed dat hij dit geenszins van plan is. Het is uitermate slecht hoe Veolia heeft gereageerd op dit online-protest, iemand zo figuurlijk de tong proberen af te snijden stopt de waarheid niet maar laat zien dat je er bang voor bent, ook daarom zullen we dit protest steunen en een hart onder de riem steken."


In 2012 voerde de SP en ROOD nogmaals actie voor verbeteringen op de Maaslijn, ook deed ze onderzoek naar de situattie en presenteerde een rapport met aanbevelingen met de titel De Maaslijn; dood spoor of dubbel spoor(PDF-link). Dit rapport werd in het Limburgs Parlement door gedeputeerde staten omarmt en gebruikt voor de lobby richting ministerie voor onder meer een betere Maaslijn.

UPDATE 27 oktober 2014:
Vandaag werd bekend dat Veolia voortaan twee extra treinstellen laat rijden op de Maaslijn. Daardoor moet er genoeg plek zijn voor alle reizigers, zo garandeert Veolia. Een mooie stap voorwaarts, actie loont zo blijkt maar weer.
Om het te vieren deelde onder andere de SP aan de reizigers gratis koffie uit op station Venray.
Voor een indruk check hier de reportages op L1 tv en radio.

 

Lees ook:

 

U bent hier