h

Plan kazerneterrein versie zoveel

11 juli 2014

Plan kazerneterrein versie zoveel

Gisterenavond presenteerden de initiatiefnemers aan de gemeenteraad en publiek hun nieuwe plannen voor de invulling van het kazerneterrein. Grote vraag na de bijeenkomst blijft of de plannen in het bestaande bestemmingsplan passen? Het college van B&W zal in het najaar een reactie geven. Belangstellend vragen we ons af waar ze mee komen.

 
Opinie door SP-raadslid Ton Heerschop
 

De presentatie in het stadhuis trok veel nieuwsgierigen. Niet zo vreemd, na het steeds afketsen van de vorige plannen willen mensen weten welk konijn de 'marktpartijen' nu weer uit de hoge hoed toverden om het beeldbepalende gebied in te vullen.

Zo ook de SP-fractie die regelmatig kritiek uitte in dit dossier en daardoor mede voorkwam dat megalomane en financieel riskante luchtkastelen verrezen, en er mede voor zorgde dat het fort Sint Michiel nadrukkelijker werd meegenomen in de plannen. We waren dan ook nieuwsgierig naar de presentatie gisterenavond van het zoveelste plan.

 

Positief in het verhaal is zonder meer dat de contouren van het fort vele malen beter terugkomen in het gebied. Daarnaast zijn de plannen bescheidener en worden de oude kazernegebouwen hergebruikt.

Inhoudelijk zijn er nog de nodige vraagtekens want wat gaat de invulling met het concept van bowlingbanen, bioscoop en andere zogenaamde 'leisure' in samenhang met een markt voor lokale en traditionele producten, eigenlijk opleveren?

Te beginnen bij de markt.

Volgens de marktpartijen moeten daar kleine ondernemers hun producten verkopen. Daarnaast moet het verhaal van de producten en de productie er van worden verteld. Het klinkt allemaal sympathiek maar zijn de mogelijkheden echt zo groots als wordt geschetst? Is het luchtfietserij of een briljante keuze om een dergelijke markt te positioneren op de huidige plek en dan alle dagen open te zijn? Wat doet dat met de traditionele markten en winkelgebieden? Vragen die we zeker zullen onderzoeken.

Dan de andere invulling van bioscopen, bowlingbanen en meer leisure. De vraag is ook daarbij hoe zeer de ondernemers in de binnenstad daar problemen van ondervinden.  Daar waar een andere ondernemer in Velden door het vorige college is gedwarsboomd om een bioscoop te beginnen, gaat nu de rode loper uit. Alle argumenten die eerder golden voor ondernemer A gaan nu voor ondernemers B (de initiatiefnemers) ineens niet meer op.

 

Een gelikte presentatie maar er blijven vele vragen open staan. Welke prijs gaan de initiatiefnemers betalen voor de grond? Te lage prijzen zullen negatieve effecten hebben op de gemeentelijke balans en dus ten koste gaan van andere investeringen.

De initiatiefnemers spraken in enkele gevallen van problemen met de kosten voor arbeidsplaatsen en stelden voor om dan maar mensen met een uitkering te verplichten te laten werken. Het mag duidelijk zijn dat de SP nooit zal meewerken om een gratis arbeidspotentieel aan te bieden daar waar echte banen moeten worden geschapen.

Als de kosten van arbeid het probleem zijn hoe sterk is dan het gehele concept?

 

Belangrijkste is wel dat het hele verhaal zo langzaam aan een soap van de eerste orde gaat worden. Mensen die nu stellen blij te zijn met dit concept vanwege de herkenbaarheid van het fort juichen misschien te vroeg. Als het concept mislukt zal leegstand en verval eerder aan de orde zijn. Als het wel succesvol wordt verdwijnt het hele fort, als we niet oppassen, in een zee van geparkeerde auto’s.

 

Het lijkt dat na het verdwijnen van Gilde Opleidingen en VVV, en de onzekerheid van Holland Casino, er nu een nieuw bestemmingsplan nodig zal zijn om de zaak weer vooruit te helpen. Doet Venlo dat niet dan zal een afgang voor de Raad van State niet uitgesloten kunnen worden. Het kazernekwartier is een dossier dat nog vele jaren de aandacht zal vragen, dat is zeker.

 

Het is goed dat de ambitie is bijgesteld, maar we moeten zien waar het college allemaal mee gaat komen. B&W zal namelijk in het najaar een reactie geven op de plannen.

 
Lees ook:

U bent hier