h

Leisure dome een paard van Troje?

10 december 2013

Leisure dome een paard van Troje?

Trojaans-paard Het ECV ligt nog niet koud in de prullenmand en prompt komt het volgende idee op tafel, een grote koepel voor recreatieve activiteiten en amusement. Het jongste luchtkasteel zou wel eens een sloopkogel voor de middenstand en binnenstad kunnen zijn. Willen we dat risico aan?

    Opinie door SP-raadslid Ton Heerschop

 

Men zou verwachten dat na het 'mikwe'-debacle en financiële fiasco bij de Floriade de gemeenteraad van Venlo beter bediend zou worden door het college. Niets is echter minder waar, het volgende drama lijkt zich af te tekenen op het kazerneterrein. Leisure Dome Kerkrade Plan Lijnstad is definitief opgehouden te bestaan na het stoppen met het nieuwe voetbalstadion voor VVV. Maar de nieuwe plannen zijn om de Leisure Dome uit Kerkrade te kopiëren naar het kazerneterrein. Niet creatief maar wel effectief om als zoveelste plan mee voor het gebied te komen.

Wel moet de gemeente dan extra investeringen doen om de ondernemers ter wille te zijn. Natuurlijk noemt men het argument van werkgelegenheid. Maar ten koste van wat? En om hoeveel echte banen gaat het?
Kort onderzoek in de omgeving van Kerkrade leert dat, mede door agressieve marketing, ondernemers in de centra van Kerkrade en Heerlen het loodje dreigen te leggen omdat hun handel naar de Leisure Dome verplaatst.

Moeten we dat risico in Venlo wel willen lopen? Gaan we ten koste van de beste binnenstad van Nederland dit luchtkasteel bouwen?
In 2007 was er ook al eens iets dergelijks gaande, toen was het idee om een Experience Park Experience-Park-Limburg te realiseren met allerhande detailhandel. Dat daardoor winkeliers in de centra van Venlo en vooral Blerick het onderspit zouden delven deerden de plannenmakers niet. Mede door een agressieve campagne van de tegenstanders (waaronder de SP) verdween het plan vrij snel van tafel.
Lijkt mij dat we leren van die les uit 2007 en nu niet alsnog de fout maken om blindelings achter projectontwikkelaars aan te lopen.

Daarnaast zat een Leisure Dome nooit in de oorspronkelijke plannen. Ook de gewenste (en miljoenen kostende) nieuwe fiets/voetgangersbrug over de Maas is in een eerdere fase geschrapt omdat het geld ontbrak. Nu daar wel geld insteken is opnieuw de politiek en daarmee de burger buitenspel zetten.

Al vaker pleitte de SP voor een alternatief plan voor het kazerneterrein. kazerneterrein_luchtfoto De gemeente wil daar nu Fort Sint Michiel geheel zichtbaar maken, een mooi plan. Laten we nu het nog kan afstappen van de idiotie van luchtkastelen en de gebouwen die er nu aanwezig zijn gebruiken om bijvoorbeeld woon- en bedrijfsruimte te creëren.

De huidige luchtkastelen zijn mogelijk realistischer dan het stadion maar kunnen wel eens als een paard van Troje gaan werken voor de Venlose middenstand.

 

07-12-2013: Na een nederlaag ga je geen eisen stellen. ECV denkt er anders over. 04-12-2013: Opnieuw uitstel plannen kazerneterrein

 

U bent hier