h

Fort Sint Michiel gered? Of nieuwe wijn in oude zakken?

6 november 2013

Fort Sint Michiel gered? Of nieuwe wijn in oude zakken?

Fort Sint Michiel in volle glorie Vandaag bereikte ons het bericht dat de gemeente ten gevolge van de zogenaamde cradle-to-cradle ambitie er toch voor gekozen heeft om Fort Sint Michiel geheel uit te graven. Het fort gered of zitten er addertjes onder het gras?

De SP was er altijd al voorstander van om het Spaanse fort uit 1641, dit unieke stuk historie, beter op de kaart te zetten. In ieder geval meer dan het “zand er over” van voormalig burgemeester Bruls.

Het fort kent rumoerige tijden zoals de Franse tijd en Belgische perioden. Maar als Venlo van haar vestingstatus wordt verlost is ook het fort minder relevant. Op de locatie van het fort kwam de Frederick Hendrik kazerne.
Als defensie vertrekt krijgt Venlo Hekpijlers_Fort_Kazerne een enorme kans om een prachtig gebied te ontwikkelen. In 2006 koopt de gemeente het kazerneterrein maar weet eigenlijk niet wat ermee te doen.

Diverse ideeën verschijnen. De uiteindelijke plannen worden echter zodanig gebracht dat de keuze is tussen een slecht plan en een slecht plan. Lijststad of Fortpark, beide slopen feitelijk de samenhang van het fort.
Als vervolgens de plannen definitief worden blijkt ook nog eens uit archeologisch onderzoek dat het fort in zeer goede staat onder de grond ligt.

De SP pleit dan al voor herziening van de plannen. Maar de collegepartijen drukken door en komen met een uiterst zwakke motie waarin slechts een vijfde van het fort zal terugkeren in de plannen. Dominant staat het voetbalstadion van VVV op de agenda boven op het fort en met miljoenen steun van de gemeente.

Al snel trekt Gilde Opleidingen zich terug uit het plan, Holland Casino kan beloften niet waarmaken en vraagt uitstel na uitstel. De financiering was al wankel en leidde tot een coalitiebreuk. beeldkwaliteitsplan_kazerneterrein
Uiteindelijk schoffeert VVV de gemeente door het plan af te wijzen en aan te kondigen dat ze zelf met een nieuw plan zullen komen.
Een plan dat VVV zonder financiële hulp van de gemeente zou uitvoeren. De rode loper gaat uit en de heren krijgen een jaar om met hun voorstel te komen. Volkomen belachelijk, maar zo werkt blijkbaar de vriendenrepubliek nog steeds.

De SP zit intussen niet stil, waar we kunnen laten we een geluid horen om meer van het fort te behouden, bij voorkeur geheel uit te graven.

En dan komt nu, een half jaar voor de verkiezingen en een dag voor de begroting, het bericht dat die strijd gewonnen is. uitgegraven_muur_fort De gemeente gaat het fort geheel uitgraven en betrekken bij de nieuwe plannen.
Voor de SP goed nieuws, maar we zijn alert. Midden november komen de plannen weer in de gemeenteraad, we zijn benieuwd maar weten intussen uit ervaring: eerst zien, dan geloven.

06-11-2013: Omroep L1: Venlo wil fort Kazerneterrein helemaal uitgraven
05-04-2013: ECV: Nieuwe wijn in oude zakken?
Doe mee en steun de SP. Nu is de tijd. Sluit je aan.

U bent hier