h

Kritiek MER-commisie op onduidelijke plannen kazerneterrein

4 oktober 2011

Kritiek MER-commisie op onduidelijke plannen kazerneterrein

logo MER Het gemeentebestuur krijgt nog meer struikelblokken op haar weg om haar 'grote gewenste plan' te kunnen realiseren. De toetsingscommissie die de milieueffecten van de kazerneplannen beoordeelt heeft stevige kritiek en mist een boel informatie. Welke gevolgen kan dit hebben?

    Opinie door Ton Heerschop, raadslid voor de SP in Venlo

Begin deze week las ik een bericht over de commissie die de MER (Milieu Effect Rapportage) over het kazerneterrein onderzocht. Deze commissie kraakt harde noten en heeft kritiek op het ontbreken van een berg aan informatie. De commissie mist een onderbouwing van de behoefte aan, nut en noodzaak van vooral de bouw van het multifunctionele VVV-stadion.

Kazerneterrein_Lijnstad Want wat is de stand van zaken nu eigenlijk met betrekking tot de ontwikkelingen op het kazerneterrein in Blerick? Laten we beginnen met de MER zelf, wat een toetsing is van de plannen van overheden op de effecten op milieu en daarbij ook veiligheid.

In het geval van het door het gemeentebestuur zo hartgrondig gewenste stadion komt de toetsingscommissie van de MER met het volgende:

  • De commissie eist meer duidelijkheid in geluidshinder, veiligheid en verkeersdrukte;

  • Venlo moet duidelijker maken wat de milieueffecten zijn tijdens de stadionbouw;

  • De commissie is het opgevallen dat tijdens de inzage periode van de MER de archeologische rapporten ontbraken;

  • Ook heeft er een verkeerde versie van het MER-rapport op de website van de gemeente gestaan (inmiddels aangepast en de inspraakperiode moest met drie weken verlengd worden);

  • De commissie dringt er op aan het archeologisch onderzoek uit te breiden en proefsleuven te graven in het bouwgebied van fase 2 (na 2020 pas bebouwd).

Tot zover de niet mis te verstande opmerkingen dan de MER-commissie. In de krant noemt wethouder Beurskens (VVD) Twan Beurskens de kritiek "niet schokkend", wat mij weer verbaasd want wist de wethouder dat er fouten zijn gemaakt en waarom deed hij er dan niets aan? Accepteert de wethouder dat de plannen steeds meer op losse schroeven komen?
Want naast de kritiek van de MER-commissie staat Venlo voor een nieuwe stevige bezuinigingsopgave wat betekent dat er in ieder geval geen topsporthal op het kazerneterrein komt. Deze destijds aangekondigde “belangrijke peiler in de ambities van de stad voor topsport en onderwijs” is weggevallen in de bezuinigingen.

Ook is de nieuwbouw van ROC-Gilde Opleidingen van de baan want men heeft er geen geld voor. gilde_opleidingen Dus kruipen zij nu mogelijk bij het MFC-stadion binnen. Wat dan weer een zwaktebod is van het MFC want daar zou een “uniek concept” in komen en dat lukt blijkbaar niet. Daarmee vervalt ook een flink bouwoppervlak op het terrein ofwel een tekort op de grondopbrengst.

Voeg daarbij de gelden die vanuit de gemeente direct naar het stadion gaan (15 miljoen aandelen en 21 miljoen hypotheek) terwijl we kerstbomen afschaffen en wegen en gebouwen niet meer onderhouden. Hoe kun je jezelf dan als college overeind houden? Als collegeleden en een VVD-raadslid voor de radio de discussie weglachen door te stellen dat “zolang de Venlonaar nog klaagt over de kerstboom zal het allemaal wel meevallen met de zorgen over de bezuinigingen”, dan geeft dat slechts aan hoe ver de wethouders en betreffende raadslid van de mensen in de straat afstaan.

Maar misschien is een en ander wel de opmaat naar iets heel moois. Want als blijkt dat de commissie MER meer tijd nodig heeft voor de beoordeling, Maquette fort als de proefsleuven in fase 2 laten zien wat er onder het maaiveld van het kazerneterrein zit en dat iets unieks blijkt te zijn, dan is er alle reden voor een strategische terugtocht door het college. Immers, we moeten de geschiedenis respecteren en beschermen. Iets waar het college nu danig mee in de maag zit. Het voorkomt ook een nieuwe val van de coalitie, en een nieuw probleem voor coalitiegenoot PvdA die dan niet geforceerd hoeft in te stemmen met ongewenste plannen doordat hun handen weer vrij komen.

Ik vroeg in mei de wethouder of er een ‘plan B’ is voor de invulling van het kazernegebied. Na lang gedraal gaf hij aan dat dit er niet is. Sterker, als een van de partners zou wegvallen zou dat het huidige plan onderuit slaan, zo sprak de wethouder. Het gehele concept komt dus nu te vervallen door het terugtreden van ROC-Gilde, en het concept voor het MFC is er niet meer. Dan valt dus per direct 15 miljoen vrij in de begroting; weg bezuinigingen, weg hoofdpijn?

Begin 2012 moet de gemeenteraad het bestemmingplan Keulse Barrière herzien. Ze zal daarbij ook moeten nadenken over de omgeving van De Koel. tekentafel Het is geen raar idee om het huidige VVV-stadion multifunctioneel te maken, eventueel met een ROC en noem maar op wat. Daarvoor hoeft dan geen 15 miljoen extra naar VVV, en het kazerneterrein krijgt meer tijd voor goede plannen die wel uitvoerbaar zijn en kunnen rekenen op breed draagvlak onder de bevolking.

Ook vroeg ik in mei wie er nu haast heeft met de ontwikkelingen op het kazerneterrein, en na lang aarzelen zei de wethouder haast te ervaren. Als zowel VVV, ROC alsook Holland Casino blijkbaar geen haast hebben, laten we dan de wethouder onthaasten en nog eens goed nadenken over ontwikkelingen en het benutten van kansen. De commissie MER gaf ons allen daartoe een eerste aanzet.

01-10-2011: Rapport MER over kazernekwartier (PDF)
11-09-2011: Fort: zand er over of een unieke kans?
26-05-2011: SP kan niet instemmen met déze plannen voor het kazerneterrein en MFC/VVV
25-04-2011: Opinie: De geschiedenis herhaalt zich

U bent hier