h

Raadsleden op bezoek bij Floriade

30 maart 2010

Raadsleden op bezoek bij Floriade

floriade De SP doet het niet graag, meegaan op georganiseerde reisjes. Maar deze moesten we wel doen want als je met Robert Bouten ooit in discussie bent geweest over de Floriade, en hij verstrekt je een uitnodiging om eens te komen kijken dan maakt belofte schuld. Dus lieten ook wij ons ‘bijpraten’.

PR-meester Bouten is niet zo blij met de SP-kritiek op het "bloemetjesfestijn" dat in 2012 in Venlo gehouden wordt. In januari spraken we af dat we eens langs zouden komen wanneer het beter weer zou worden, zodat hij onze kritiek zou wegnemen. Dat is al een uitdaging op zich dus de afspraak was snel rond.
En eerlijk is eerlijk, als de PvdA in ‘Den Haag’ niet ineens last had gehad van standvastigheid, en het kabinet er nog had gezeten, waren we al lang langs geweest. Maar goed, dan maar mee met een georganiseerde reis met andere raadsleden, wethouders, ambtenaren en burgemeesters van diverse gemeenten.

floriade Zo stond Robert Bouten gisterenavond op het Floriade-terrein al de bussen te screenen; “Is er niemand van de SP bij?”, roept hij met enige teleurstelling in de stem. Gelukkig kan raadslid Ton Heerschop hem overtuigen dat het tegendeel waar is. Er klinkt een welgemeend “goed dat je er bent” en een stevige handdruk. Nou die belofte is in ieder geval ingelost. Na de welkomstwoorden gaan de afgevaardigden uit de gehele regio Noord-Limburg in groepen het terrein op. De goed-nieuws-show kan beginnen!

De SP-leden lopen in de groep die onder leiding staat van Bouten, de ronde over het terrein. En het moet gezegd worden dat het verhaal is doorspekt van enthousiasme voor het project. De SP is altijd tegen deze Floriade geweest maar toen de beslissing eenmaal onomkeerbaar was hebben we onze opstelling moeten bijstellen, en willen we er het maximale voor de uitslepen om een catastrofe voor de belastingbetaler te voorkomen.

Het is moeilijk om niet meegesleept te worden in het PR-verhaal. Er worden prachtige zaken gerealiseerd op dit terrein en het is en blijft een wereldtentoonstelling. We horen van een paviljoen van Pakistan en nog meer landen.
Eurobiljetten We zien bomenrijen staan en wandelen door het vriendenbos. De ‘vrienden’ van de Floriade zijn bedrijven die ruim zevenduizend euro over hebben om een boom te sponsoren, en daarvoor netwerkbijeenkomsten en gratis kaartjes voor de opening van de Floriade krijgen.

Er zijn echter meer ideeën die Bouten levendig beschrijft. Met een beetje fantasie waan je jezelf op een plek vol mensen die het ene paviljoen na het andere bezoeken. Het mooiste stukje van de Floriade is voor de SP datgene wat nu al goed zichtbaar is, te weten het openluchttheater, lijkende op een oud Romeins amfitheater. Jammer genoeg ligt dat mooie stukje natuur erg ver uit de bewoonde wereld, maar de komende busverbindingen brengen daar wellicht verandering in?
Ook de entree van de Floriade wordt een mooi staaltje techniek, zo belooft men ons. Een plek waar na de Floriade mooie congressen gehouden kunnen worden. Met natuurlijk een ’spin off’, oftewel kansen voor de hotels in de regio. De congresgangers moeten tenslotte ergens slapen. Klinkt goed wanneer de Venlose hotels en horeca daar inderdaad van gaan profiteren, ook natuurlijk goed voor de werkgelegenheid in de regio.

Na de toch wel mooie wandeling over het terrein worden de raadsleden weer de bus in gedirigeerd. Het gaat naar Horst waar in het gemeentehuis een bescheiden maaltijd wordt geserveerd van soep en broodjes. Er volgen presentaties van de directeur van Greenport, wethouder Verheijen en de lokale goeroe op het gebied van cradle-to-cradle. Als de SP ooit nog een motie in gaat dienen over taalgebruik - zoals afgelopen begroting - dan gaan we dat doen op het gebied van gladde marketingtaal! Alle bomen groeien in de hemel en duurzaamheid en ongebreidelde economische groei gaan hand in hand. Men heeft blijkbaar hierin geen rekening gehouden met SP’ers die dit flauwekulverhaal doorprikken?

innovacomplex Daarnaast positioneert men naast de ingang van de Floriade inclusief een enorme 65 meter hoge toren, een viersterren hotel met 140 kamers. Weg positief neveneffect voor de overige hotels in de regio! Want je moet wel een heel groot congres organiseren om 140 hotelkamers vol te krijgen, en de gemiddelde congresganger wil bij voorkeur de hotelkamer naast de congreszaal.

Het Floriadeterrein kan een prachtig terrein worden, net als het daarna te ontwikkelen Greenpark. We hopen van harte dat de wereldtentoonstelling een succes is. Over de zogenaamde nieuwe bedrijvigheid maken we ons toch wat zorgen. We zijn het gelijk eens met mensen die zeggen dat we het voordeel hebben dicht bij Duitsland te zitten en daarmee meer mensen kunnen trekken. Maar die mensen wonen zo dicht bij dat ze er een dagtrip van gaan maken en niet snel zullen blijven hangen.
Bedrijven doen hopelijk na de in 2012 wegebde crisis zaken op de Floriade, of misschien is de economische ontwikkeling nog onvoldoende hersteld en houdt men de hand op de knip. In Villa Flora realiseert men 4.000 m2 meter kantoorruimte terwijl er in Nederland 8 miljoen m2 kantoorruimte leeg staat. Waarom zouden ondernemers nu juist dan voor Venlo kiezen?

Het hallelujaverhaal over ‘cradle-to-cradle’ hebben we braaf aangehoord, wetende dat dit alleen maar een mooi marketingverhaal is om vooral niet te denken aan minder consumeren. cradle-to-cradle-certified Inmiddels worden de geesten rijp gemaakt voor de “C2C Valley”, om maar weer eens een megaproject in een mooie naam te verpakken. “We gaan dit doen en we gaan dat doen”, maar intussen doen we vooral elkaar bezig houden met het idee dat je zonder enige remming kunt consumeren en afval produceren. Hoe fout kan een analyse zijn?

Terwijl de SP over de terreinen van de Floriade loopt, bedenken we ons wat het toegangskaartje straks zal kosten? Aangezien de voormalige directeur van de Efteling hier de scepter zwaait, reken we op rond de dertig euro. Dus niet toegankelijk voor iedereen. Maar er speelt nog een gedachte door het hoofd; de wereld ‘ontmoet’ elkaar in Venlo in 2012, in een mooie show worden de “beste zaken van Nederland" getoond, betaalt door de Nederlandse belastingbetaler maar niet voor iedereen te bezoeken. Hoe wordt dit uitgelegd aan de alleenstaande moeder met drie kinderen die de voedselbank nodig heeft om te overleven?

Een wereldtentoonstelling gaat over beschaving en hoe deze zich heeft ontwikkeld. Maar in een beschaafd land bestaan geen voedselbanken, graaien geen hoge heren zonder enig probleem alleen voor eigen belang. floriade_02 In een beschaafd land maak je keuzes voor groen in de wijken en ben je zuinig op dat groen. In een beschaafd land houdt je mensen geen worst voor om politieke redenen, bijvoorbeeld door hen te beloven dat hun huis door de gemeente wordt opgekocht. Zolang al die zaken spelen in het door liberalen gedomineerde Venlo blijft de SP een dubbel gevoel houden bij de Floriade, en daar kan geen propagandapraatje tegenop!

25-11-2009: Villa Flora krijgt geld want de Floriade mag niet mislukken
08-07-2009: SP wil opheldering over extra steun aan gebouwen Floriade
16-02-2009: SP maakt zich zorgen over voorbereidingen Floriade

U bent hier