h

Villa Flora krijgt geld want de Floriade mag niet mislukken

25 november 2009

Villa Flora krijgt geld want de Floriade mag niet mislukken

VillaFlora Na het gekkenhuis van de verkiezingsstrijd in de afgelopen weken, was er vanavond weer “gewoon” een raadsvergadering. Het ging daarin om Villa Flora, een van de stokpaardjes van de Floriade, en dat mag wat kosten. Een opvallend fenomeen doet zich nu voor want niemand hoeft meer voor de oude coalitie te zijn maar de nieuwe is nog verre van zeker en dus gaat bijna iedereen op z'n handen zitten. Met name de PvdA liet weer eens zien waar zij goed in is: draaien...

Aan de beurt was dus opnieuw ‘Villa Flora’. Geen attractie uit een sprookjespark maar een futuristisch gebouw dat een visitekaartje moet worden voor de Floriade, als vanzelfsprekend. Nu gaan we hier niet weer lopen zeuren over de Floriade zelf want de strijd is gedaan en dus kun je maar beter op een goede Floriade inzetten om vooral niet de komende jaren te moeten afbetalen vanwege een mislukking van die wereldtuinbouwtentoonstelling (mooi scrabblewoord trouwens). Nee, het pijnpunt is het gedoe om die Floriade ingericht te krijgen.

Villa Flora dient als uithangbordje en moetje om de Floriade tot een succes te maken. Althans volgens de voorstanders. De discussie ging er dan ook om of de gemeenteraad aan deze onderneming ‘even’ zeven ton wilde vrijmaken. 700 duizend euro exclusief (verrekenbare) BTW bijdragen omdat anders de realisatie niet doorgaat.
Waar de regio vaak pas op de plaats maakt of grote vraagtekens zet, dient in Venlo alles rondom het magische jaar 2012 gerealiseerd te zijn. Als het nu gaat om de aanleg van een snelweg, een aansluiting tussen twee autowegen, bouw van vele gebouwen en boulevards; allemaal moet het klaar zijn voor de Floriade van start gaat. En dan maar hopen dat het allemaal geen flop wordt. In 2012 mag dan volgens sommigen de wereld vergaan, als we daarna maar niet blijven zitten met een miljoenenstrop vanwege de Floriade, haar hele entourage, leegstand, ondemocratische NV-constructies en duurbetaalde managers en adviesbureaus.

De PvdA deed vanavond haar uiterste best om aan te geven dat zij meer informatie wilde. EurobiljettenTerecht want de plannen waren slecht onderbouwd en bevatten nogal wat open eindes. Raadslid van der Wiel-Tax meldde zelfs dat de informatie niet eenduidig was en niet goed was in te schatten. Maar uiteindelijk stemde de PvdA toch in met de zeven ton omdat de Villa er anders niet gekomen was!?
Stel u voor, u wilt een nieuwe auto. U gaat naar de bank en vraagt om een lening maar de gegevens die u overlegt kloppen niet helemaal. De bank doet echter niet moeilijk en geeft u de lening omdat het anders wel erg zuur zou zijn als die nieuwe auto er niet zou komen… Zelfs de banken die zo enorm miskleunden de afgelopen jaren trappen er niet in maar de PvdA dus wel.

Hoe dit kan? Heel simpel, de PvdA wil haar vingers niet branden, zoveel is duidelijk. Zij heeft niet de politieke moed om VVD of CDA tegen te spreken en dus doet zij een dansje voor de bühne en draait op het laatste moment om toch vooral in gesprek te blijven met de mogelijke coalitiepartners.
Coalitiepartner VVD was nog geen week geleden erg duidelijk richting SP: Er moet rekening worden gehouden met flinke bezuinigingen, dus even geen leuke dingetjes doen en of de SP nog een idee had voor een besparing? Nou de SP heeft er vandaag weer eentje gevonden, het is namelijk niet te verkopen om op basis van twijfels zeven ton weg te geven aan een gebouw terwijl je per direct een miljoen, althans volgens de VVD, wilt terugpakken op het armoedebeleid.
De PvdA steunt blijkbaar deze lijn, hijgend als zij kijkt naar het pluche moet zij weer als een slaafse hond aan de voeten van de nieuwe meesters. Jammer, we hoopten dat de verkiezingsuitslag zou zorgen voor een zuiverend effect maar dit is na een week dus alweer verdrongen...

De SP zal nog een hele kluif hebben om de PvdA te dwingen ook een links geluid te laten horen in het gemeentebestuur. Als er mensen zijn die de PvdA hebben gekozen vanwege sociale beloften die werden gedaan, kunnen deze worden gerustgesteld. De PvdA heeft die belofte wel een week kunnen volhouden maar de eerste barsten in het zwaar opgemaakte sociale gelaat, zijn inmiddels zichtbaar aan het worden.

Villa Flora komt er, alleen R10 stemde (in haar voorlaatste raadsvergadering) tegen. In de nieuwe raad zal de SP haar kritische blik overnemen en aanvullen.
Met vier toekomstige huurders is een intentieovereenkomst getekend. Het gebouw wordt maximaal 30 meter en minimaal 10 meter hoog, bestaat uit kantoorgedeelten (van 5 a 6 etages) en een grote expositiehal, vooral opgetrokken uit glas. Wat het gebouw exact gaat kosten en of het volledig ingevuld kan worden, staat in de sterren geschreven…
floriade_02 Voor het voorlopig ontwerp (!) wordt nu dus een voorbereidingskrediet a 700.000 euro uitgetrokken. Goh, de bestuurstop van de Floriade verdient samen jaarlijks zo’n 700.000 euro. De SP Venlo vindt het van de zotte dat bestuurders op kosten van de gemeenschap een dergelijk salaris op kunnen strijken en vroeg in 2006 al om opheldering aan de deelnemende gemeentebesturen en provincie.

8-7-2009: SP wil opheldering over extra steun aan gebouwen Floriade
7-4-2009: Miljoenensteun aan bloemetjesproject maar geen geld voor zorgboerderijen
16-2-2009: SP maakt zich zorgen over voorbereidingen Floriade
4-4-2006: SP afdelingen Noord-Limburg willen opheldering beloning top Floriade

U bent hier