h

De helden van Verheijen

20 juni 2009

De helden van Verheijen

Met het voorbijgaan van de Europese verkiezingen lijkt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen helemaal los te gaan. Ieder raadslid wil van zich laten horen. Snelle profilering, zogenaamde dadendrang en zelfbevlekking gaan hand in hand. We doen een kleine opsomming van opvallende zaken.

Column door Ton Heerschop en Alexander Vervoort, bestuursleden SP

Laten we de politieke analyse eens beginnen bij een oude bekende; raadslid Van Avesaath stapt op bij de PvdA, maar zegt toch weer naar een andere partij over te gaan. Dat wordt dan zijn 7e partij binnen 15 jaar! Hoezo 'ik sluit me enkel aan bij winnaars om op het pluche te komen'? De afgelopen vier jaar hebben we twee keer iets van hem mogen horen, in onze optiek ben je dan als raadslid ongeloofwaardig en dus tijd om te stoppen. Een eerste stap heeft hij inmiddels daartoe al gezet door zijn voorzitterschap van een raadscommissie neer te leggen.

Dan D66 dat zich sterk maakt voor het ijsbaanevenement 'Venlo on Ice', als ze dat aan het einde van het jaar nog doen dan vinden ze de SP naast zich. Maar zoals wel vaker met D66 varen ze enkel wanneer de wind hen mee zit. Waar waren ze de afgelopen vier jaar? Het was doodstil en de afdeling leek opgeheven. Maar ja, landelijk gaat het die partij even voor de wind en dus wil men er lokaal ook van profiteren. Hopen ze. Voor de lange termijn geen garantie. Waarom doen zulke komeetpartijen* eigenlijk mee? Waarvoor is het hen te doen? Ego, geld, macht? D66 is door ruzies intern alles behalve stabiel en enkele kandidaten plukken ze van andere partijen weg...
*) komeetpartij: snel stijgend in peilingen -vaak grote overwinning- maar binnen enkele jaren weer hard vallend. Voorbeelden: LPF, Unie 55+, Verdonk, PVV, D66, enz enz.

GroenLinks en de PvdA hebben de lijst inmiddels rond, de zittende fractievoorzitters gaan voor het lijsttrekkerschap. Beide partijen hebben enkele raadsleden aan de kant geschoven en gekozen voor vernieuwing; goede keuze lijkt ons. Maar is de verdeeldheid binnen GroenLinks inmiddels opgelost of heerst nog steeds de strijd tussen de twee kampen Freij en Lamers? Wordt het nog spannend bij de PvdA nu een ander raadslid ineens ook lijsttrekker wil worden en is daarmee het lot bezegeld van preses Janssen? De komende weken zullen uitsluitsel geven of de zaak nog een tijdje verbloemen.

Bij alle Lokale Democraten is het vooralsnog stil. Ze riepen bewoners op om ook in Arcen&Velden een Lokale Democraten op te richten. Alsof dat levensvatbaar is om zo kort voor de verkiezingen nog iets van de grond af op poten te zetten? Grote vraag is of alle Lokale Democraten onder hun afzonderlijke namen/lijsten gaan mee doen of ze nu eens voor de duidelijkheid onder 1 naam naar buiten gaan treden? Zeker aangezien ze na de verkiezingen toch weer met dezelfde mond praten. De SP hoopt niet weer op dezelfde truc zoals ook het CDA bij de waterschapsverkiezingen deed, toen ze met 11 lijsten mee deed, allen met de naam 'waterbelang' in de titel maar allemaal geleid door prominente CDA-ers... Of is het zo stil bij de Lokalo's omdat ze in het diepste geheim toch nog fusiegesprekken voeren met een of meer andere partijen...?

Uit de krant begrepen we dat het CDA binnenkort haar verkiezingsprogramma presenteert. Alweer? Dat deden ze toch al oktober vorig jaar? Blijkbaar is de invloed van nieuwkomer en gebombardeerd lijsttrekker Teeuwen zo groot dat het eerdere program in de prullenbak verdween en er nu versie 2 komt. Heel verstandig want op versie 1 was veel kritiek. Het CDA is er alles aan gelegen om terug in het centrum van de macht te komen, daar is het om te doen, de rest is bijzaak. Duidelijk toch?

Gisteren werd bekend dat de ChristenUnie ook gaat mee doen in november. De pas opgerichte partij gaat voor welgeteld 1 zetel. Nou lekker vooruitzicht en lekker motiverend dan. Succes met de campagne. In deze tijd van ontkerkelijking en het falen van de ChristenUnie om in de regering haar sociale gezicht te laten zien, hopen we ondanks dat ze die ene zetel te pakken krijgen ook al is het maar om het CDA in de oppositie te houden. Want wat betreft CDA en oppositie voeren zijn we heel makkelijk: niet goed is opnieuw.

Nog zo'n partij die voor haar ene zetel strijd is de Realisten'82. Ooit een verademing in het vroegere Tegelse gemeentehuis, nu ingekakt en klakkeloos meestemmend met die andere partij die intussen ter ziele is: Samen (waarvan raadslid Cornelissen ook nog op zoek is naar een nieuw politiek onderkomen).

Maar de partij die het hardste roept is momenteel de VVD. Ze moeten wel want ze voelen de hete adem in de nek van de uit de VVD ontsprongen PVV. De afgelopen maanden maakten enkele politieke prominenten de overstap van D66 en CDA naar de VVD in de hoop daar op de lijst te komen (wat is gelukt) want de VVD is in Venlo een stabiele factor van steeds rond de 7 zetels en continue aan de macht. Maar dat kan ineens veranderen wanneer de PVV toch gaat mee doen. Bij de VVD loopt het zodoende al tijden dun in de broek. Tijd dus voor een imagocampagne om een nederlaag te voorkomen?
Eerst is daar raadslid Leenen -die niet meer verkiesbaar is- die roept dat het wat betreft de Floriade pompen of verzuipen is, zonder overigens echt duidelijk te maken waar dat dan allemaal aan ligt. Dan is er ineens weer de club van de VVD die het hart van Tegelen onder handen wil nemen en nagenoeg samen optrekt met prominent VVD’er Aldewereld als het gaat om de sloop van de Haandert en het ontzielen van de Doolhof door daar een nieuwe Haandert in te projecteren.
Maar meest prominent was toch wel wethouder Verheijen die deze week duidelijk maakte dat de VVD gaat voor veiligheid en economie. Jawel de aanhangers van de onbeperkte markt wat mede de huidige crisis veroorzaakte, gaan voor waarschijnlijk nog meer vrije markt! Verder geeft de partij aan dat ze de straat terug gaat nemen van de hufters en zal gaan voor de helden. Althans zo zegt Verheijen het.

Wat is dat toch met de VVD en heldendom? Ze praten er graag over maar wat zijn dan de helden? Verheijen weet misschien niet meer hoe zijn partijgenoot Van Baalen in de Tweede Kamer in een debat door Jan Marijnissen eens fijntjes op de vingers is getikt als het gaat om het woord helden. Want het mag dan stoere mannentaal lijken, het is net zo’n lege huls als die van Van Baalen.
Verheijen is alleen duidelijk als het gaat om bezuinigingen bij de politie, die moeten volgens hem van tafel. Daar treft hij de SP aan zijn zijde want ook voor de SP is bezuinigen op het politieapparaat en met name de wijkagenten, uit den boze. Maar verder komen er vanuit de VVD geen alternatieven om de uitval van jongeren op scholen aan te pakken. Er is geen enkel perspectief om de gezondheidszorg te verbeteren. Nee de VVD wil van nachtwakerstaat naar politiestaat omdat het in tijden van succes van de PVV nu eenmaal goed bekt. Was niet het doorgeslagen individualisme dat door de VVD, CDA, D66 en de liberaal geworden PvdA sinds de jaren '90 is opgelegd juist de oorzaak van de huidige ellende in de maatschappij? Dus de pyromaan die het huis in de fik zet roept nu het hardst om de brandweer?!? Da's inderdaad lef tonen!

De SP heeft tot op heden zich nog niet gemengd in deze ongekende stroom van mediaberichten. Maar ook wij werken aan onze alternatieven en die zijn als het om veiligheid gaat een stuk verder uitgewerkt om niet alleen overlast en criminaliteit te bestrijden, de SP wil ze ook voorkomen. Al die proefballonnen en achterkamertjes van Verheijen en zijn VVD zien wij niet als een kenmerk van de volkspartij die de VVD zegt te zijn. Daarvoor heeft het allemaal een wel erg hoog carnavalsgehalte. Als dat de heldendom is die Verheijen bedoelt dan bedanken wij daar vriendelijk voor.
Onze helden wonen in de wijken en zijn de mensen die iedere dag hard werken om deze gemeente een stukje socialer en menselijker te maken. Het zijn de politiemensen op straat, de mensen in de gezondheidszorg, de onderwijzers voor de klas. Kortom de mensen die werken om het verschil te maken en niet de figuren die praten over heldendom. Wat dat betreft geen woorden maar daden!

De SP komt na de zomer pas met haar verkiezingsprogramma. Dat is een duidelijke afweging geweest ook al is het programma klaar en doorgerekend. We willen niet dat andere partijen opnieuw onze punten, voorstellen en alternatieven gaan jatten. De afgelopen jaren hebben veel partijen liggen shoppen bij de SP, recent nog de PVV die ons zorg-hoofdstuk letterlijk overnam in hun programma dat iets later verscheen dan het onze. Jatten is op zich prima wanneer daardoor onze punten alsnog worden uitgevoerd maar we zijn van mening dat ieder zichzelf respecterende partij zijn eigen huiswerk moet doen en aan de mensen laat zien waarvoor ze staan.
Op 30 juni aanstaande kiezen de SP-leden de kandidatenlijst en de lijsttrekker. Dat is een eerste stap op weg naar deelname aan de verkiezingen die op 18 november gaan zorgen voor een frisse wind in het stadhuis. Hopelijk is dat een wind van hoop, optimisme en sociaal-realisme en niet die van angst, haat, wegkijkere en mooi praterij voor het geld en de macht. Venlo verdient beter zeker nu we ook de zorgen van Arcen, Lomm en Velden erbij krijgen.

23-10-2008: Plannen plannen plannen maar waar tovert men het geld vandaan?

U bent hier