h

Plannen plannen plannen maar waar tovert men het geld vandaan?

23 oktober 2008

Plannen plannen plannen maar waar tovert men het geld vandaan?

stadhuis VenloAltijd weer lachen die avonden dat er een gemeenteraadsvergadering is geweest. Je hoeft er tegenwoordig niet eens meer naar toe te gaan want de einduitslag staat de volgende dag keurig te lezen in de media.

De uitslag van vandaag: CDA stelt voor gemeentekantoor op het kazerneterrein, afgeschoten want dat ligt te zwaar op de maag voor GroenLinks in de coalitie. De regionale omroep meldt dat het PvdA voorstelt om een schaatsbaan een tropisch zwemparadijs en een sporthal op het terrein van de kazerne. De gemeenteraad gaat akkoord want je moet toch wisselgeld hebben om het plan voor de nieuwbouw van de Maaspoort af te kunnen schieten.
Dus de grote draai of wisseltruc zo u wilt; wethouder Janssen levert de Maaspoort in en krijgt er een zwemparadijs, sporthal en ijsbaan voor terug. En zo rommelt de coalitie met de mijloenen die de Venlose burger bij elkaar mag brengen. Oppertunisme of een sterk staaltje handjeklap?

Hamar BelfeldAnder puntje wat natuurlijk er nog even door moest was de Hamar in Belfeld. Kosten 5 miljoen en natuurlijk komt -om keizer Freij een plezier te doen- ook weer "cradle-to-cradle" boven drijven. Daar waar mogelijk zal men aan dat principe gaan voldoen. "Daar waar mogelijk" en het moet liggen zo ongeveer uit elkaar als Den Helder en Maastricht?! Vanwaar de onzekerheid, toch niet zo zeker dat het gehyped principe werkt wellicht?

Maar goed, belangrijk is dat Belfeld een fatsoenlijk gemeenschapscentrum zal krijgen. Dat de inrichting gaat veranderen wordt ook nog even vermeld. Maar in hoeverre men gesproken heeft met de Belfeldse bevolking en beoordeeld heeft wat daar de behoeften zijn vermelden de persberichten niet. Uit eigen ervaring weten we dat de grote verenigingen werden voorgetrokken en daardoor de kleine clubs weinig inspraak kregen, terwijl die net zo gebruik maken van de Hamar. Plaatselijke onenigheid en een Maastrichts bureau dat het allemaal even zou regelen, financieren en sussen waar we sinds begin 2007 niets meer van vernomen hebben... Urbanus en de gemeente trekken nu alleen op, hopelijk met een minder botte bijl dan in de eerste gesprekken en informatieavonden.

De lokale politiek in Venlo is verworden tot een ordinaire veemarkt. Een waarbij dealen, bluffen en grootspraak de boventoon voeren. En dan vragen de dames en heren zich af waarom de burger zo ver van de politiek afstaat? Het antwoord is even simpel als ontluisterend namelijk de burger heeft het door! De mensen zijn mondiger geworden en zien de ellende die fout beheer heeft gebracht. Dat geldt voor gemeenten net zo als voor banken. De mensen geloven niet meer in gladde praatjes of dikdoenerij, ze willen gewoon een veilige buurt met voldoende voorzieningen. En wat krijgen ze? Dure plannen, vooral geen doordachte of lange termijn visie voor Venlo.

EurobiljettenDe teller van de grootse plannen stond met de Maaspoort, Maasboulevard, Maaswaard, Stadskantoor, Q4 en het stadion op meer dan 250 miljoen euro! Eens kijken wat de PvdA-plannen erbij kunnen plakken. Waar haalt men al dat geld vandaan als de belastingen komend jaar niet stijgen, en over bezuinigingen wordt vooralsnog niet gerept?

Het doet ook een beetje pijn; neemt het CDA eens een plan van ons over, want het plan om het stadskantoor op de kazerne te plaatsen steunen we absoluut, wordt het weg gepoetst door de coalitie. Zal wel weer niet "cradle-to-cradle" genoeg of te weinig ambitieus zijn geweest in de ogen van de dames en heren. Opnieuw een gemiste kans...

04-09-2008: website L1 'Cradle to cradle is marketingtruc bij Floriade'

U bent hier