h

Nu het ei is gelegd

2 september 2008

Nu het ei is gelegd

VVV-stadion De KoelZoals we al hadden verwacht gaan we over enkele jaren voetballen met VVV in de “Kazerne”. Volgens VVV-voorzitter Berden moet het allemaal binnen drie jaar geregeld zijn en trappen we in 2011 vanaf een andere middenstip af. Als donderslag bij heldere hemel toveren de leden van het college er ook nog een dubbele verhuizing van het stadskantoor naar de kazernegebouwen bij. Let wel, men gaat reeds volgend jaar verhuizen naar het stadskantoor in de kazerne waarmee datzelfde terrein ook de plek zal worden voor onder andere de kermis, hoewel ik af en toe van mening ben met deze gemeente dat een circus meer op zijn plaats is.

    Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

Maar ineens zie ik het dan voor me, waarom moet met alle geweld een niet bewezen concept als een multifunctioneel centrum daarin opgenomen worden? Waarom kiest men dan niet voor slechts 1 verhuizing en hergebruik van de kazernegebouwen als stadskantoor? Een prachtige nieuwe bestemming en het spaart ettelijke miljoenen uit! Miljoenen die we als gemeente goed kunnen gebruiken om belangrijkere zaken als een multifunctioneel centrum op de kaart te zetten.

Prachtig is overigens wel het enthousiasme bij de heer Berden, hij lijkt echt te geloven dat er binnen drie jaar een stadion annex multifunctioneel centrum staat in Blerick. Misschien moet Berden ook even kijken naar al die andere mooie ambitieuze projecten die Venlo rijk is. Zoals daar bijvoorbeeld is het maar niet van de grond komende cultuurfenomeen Q4.
Zelfs het college gaf al aan dat de doelstelling van drie jaar zeer ambitieus is. En het kan ook niet anders, puur logisch gezien kan een verhuizing van de ambtenaren vanuit de kazerne naar hun nieuwe dure onderkomen niet anders dan dat laatste gereed is. En die planning is afgegeven op 2013. En dan heb je in 2013 lege gebouwen die omgevormd dienen te worden in een multifunctioneel centrum en stadion. Maar als voorzitter van VVV mag Berden dromen van snel een nieuw stadion, feitelijk doen wij dat net zo goed omdat we maar wat graag ons VVV een mooi stadion gunnen.

Maar er is meer wat zou kunnen pleiten om juist het stadskantoor een plaats te geven in de kazerne. Wethouder Freij meldde onlangs met enige teleurstelling dat het te bouwen kantoor geen allure zou hebben. Wat is er mooier dan een stadskantoor op historische grond en historische panden. Maar ik zal wel een cultuurbarbaar zijn en tegen de vernieuwing, als ik dat idee meer dan interessant genoeg acht om verder te onderzoeken.

De eerste reacties zijn ook al binnen, Ad Pollux van de winkeliersvereniging Venlo hoopt op een voetbrug over de Maas tussen de Kazerne en het stadshart van Venlo. Misschien heeft hij in een van de vorige columns hier gelezen over de zorg dat het Venlose stadshart leeg zal lopen?
Maar het allermooiste is wel dat zelfs het CDA ineens oppositie lijkt te voeren, want het college had gezegd dat het drie alternatieven zou aanbieden aan de gemeenteraad en dat doen de boefjes nu niet. Schande natuurlijk, alsof het verhaal al niet in kannen en kruiken was en we op een dergelijk stukje schijndemocratie zitten te wachten! Nee CDA zeg ik dan, doe uw huiswerk nu eens, hak in op de ondeugdelijkheden van het plan, maar dat zal het CDA niet doen, want het denkt net als de VVD: “hier gaat geld rollen”. Geld wat terecht gaat komen in de zakken van de achterban van beider partijen.
Wat dat betreft kan ik me meer vinden in de reactie van de VVD, zij zien het wel zitten. Kijk die komen tenminste voor hun mening uit, al zijn wij het daar vaak niet mee eens. Dat heb ik liever dan te doen of de procedure belangrijker is dan de inhoud.

Hoe dan ook: de kogel is door de kerk. Ik wens de heer Berden mooie dromen over het stadion en nog mooiere over de successen van zijn ploeg.
En oppositie in de gemeente Venlo, ik ben bang dat we tot november 2009 zullen moeten wachten tot een partij daar werkelijk werk van maakt.

31-08-2008: Nabeschouwing stadskantoor: zonder toeters en bellen maar wel binnen niet bewezen C2C filosofie
28-08-2008: Nieuw stadion zonder visie...
29-03-2008: Een rondje kazerneterrein

U bent hier