h

Nieuw stadion zonder visie...

28 augustus 2008

Nieuw stadion zonder visie...

Vandaag viel het lokale weekblad weer in de bus met daarin een foto van dhr Berden voorzitter van VVV. In het kader van de campagne ‘Venlo Vertelt’ stond hij daar bij een van de gebouwen van de kazerne. Tenslotte komt daar in de beleving van het gemeentebestuur en de VVV-voorzitter over drie jaar een nieuw stadion.

    Column door Ton Heerschop, bestuurslid SP Venlo

Gezien de plannen waarbij een enorme hoeveelheid glas gebruikt, denk ik serieus over eens wat aandelen Scheuten te kopen. Maar alle gekheid op een stokje, ga ik u nu vertellen dat wij het er weer eens niet mee eens zijn en dat het allemaal niet door mag gaan? Nee dat ga ik niet, ik gun de VVV supporter en de club van harte een prachtig stadion en vooral een definitieve doorbraak naar het hoogste niveau. Mijn twijfel zit hem echter in de verhuizing van “de Koel”. Als je praat met supporters die vroeger vanaf het station naar het stadion gingen, spreken ze zonder enige uitzondering over de klim langs de Kaldenkerkerweg. Voetballers die hier spelen hebben zo ongeveer dezelfde verhouding met de trap van en naar de kleedkamers.

Vertrouwde aanblik op VVV-stadion De Koel

Maar wat mij opvalt zijn al die andere stadions, met name in Nederland van ploegen die verhuisden vanaf hun oude stek. Ik noem ADO Den Haag, bijna bankroet door de bouw van hun nieuwe onderkomen. Vitesse na hun intrek te hebben genomen in het Gelredome geen fatsoenlijke plaats op de ranglijst meer gehad. AZ, veelbelovend twee seizoenen terug maar vorig jaar geen partij voor andere ploegen. Ajax heeft in de Arena niet veel te vieren gehad. En verder flops als in Sittard, Kerkrade, Zwolle, Groningen, en zo kan ik nog even doorgaan.

Er zijn echter ook ploegen die vast zitten op hun honk, PSV bijvoorbeeld speelt al jaren aan de Frederiklaan in Eindhoven. Feyenoord zit ook niet te wachten op een verhuizing vanuit de Kuip. Ook over de landsgrenzen in Engeland zie je dat juist de ploegen met stadions op oude vertrouwde locaties succesvol zijn, ik noem Whiteheart Lane en Anfield Road maar even als voorbeeld.

Ben ik verknocht aan de nostalgie van het voetbal van vroeger? Ik kan die vraag absoluut bevestigend beantwoorden. Ik wil het modder op de kuiten zien en de geur van nat gras ruiken. Maar als gesteld, de heer Berden zal over enkele jaren zeer waarschijnlijk aan een glaasje nippen in zijn nieuwe stadion in Blerick. Maar het stadion kan zichzelf niet bedruipen en daarom is voorzien in een multifunctioneel centrum met bioscopen, het casino en weet ik al niet meer. Daarmee al deze aspecten wegtrekkend uit de rest van de stad zonder enige visie hoe we weer eens een levendig centrum in onze stad kunnen hebben, ook op andere momenten als tijdens de Boetegewone Boetezitting!

En daarmee komen we tot de kern waardoor al tijden de politiek in Venlo faalt om echte veranderingen te brengen. Men richt zich doorlopend op ambitieuze plannen in de hoop dat ze goed zijn voor de ontwikkeling van de gemeente. Maar een echte visie kan ik er jammer genoeg niet in ontdekken.
Het lijkt af en toe wel of Venlo vooral overal aan mee wil doen. We moeten een cultuurstad worden in de regio, maar ook als het even kan uitgangscentrum, toeristisch, logistiek en met moderne solide bedrijven binnen de grenzen.
En terwijl we daarin geen keuze maken zien we Roermond en Eindhoven definitief afstand nemen als het gaat om de Duitse kooptoerist. Is de regio Eindhoven tevens een high tech omgeving met een luchthaven direct om de hoek.
Het is echt een illusie om te denken dat je daar de komende tien jaar overheen kunt gaan. Sterker nog, de vraag is of je het zou moeten willen? Roermond heeft definitief afstand genomen als het gaat om winkelen door bijvoorbeeld het outlet centre.

Na november volgend jaar als Arcen, Lomm en Velden binnen de gemeentegrenzen van Venlo vallen zijn we zo ongeveer de meest gevarieerde gemeente in Noord Limburg. Van zuid naar noord bekeken, liggen in het zuiden Belfeld, Steyl en Tegelen; een sterk agrarisch/ industrieel gebied met enkele historische erfgoederen met name in Steyl. Dan volgt direct de stad Venlo die tot op heden niet weet hoe ze zichzelf op de kaart moet zetten maar bij de bouw van het stadion haar uitgangsleven voor een belangrijk deel zal verplaatsen naar de westoever van de Maas. Naar het noorden volgt het sluimerende Velden met daarna Lomm en Arcen, waarvan met name de laatste, hoewel kleinschalig, sterk toeristisch georiënteerd is.
En misschien ligt in die kleinschaligheid wel de oplossing voor het gebrek aan visie in Venlo.

Het zou mooi zijn als Venlo in al haar gebieden een paar pareltjes had die het bezoeken waard zijn. Lees wel, pareltjes en geen gigantische ruwe diamanten die niet te slijpen zijn!

Ton Heerschop is penningmeester bij de SP in Venlo

29-03-2008: Een rondje Kazerneterrein

U bent hier