h

Eerste hulp bij stemmen

Wie mag stemmen op 21 maart? Waar kun je stemmen? Wat te doen als je niet kunt gaan stemmen? Hier vindt u de antwoorden.

Op woensdag 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Die dag kunt u tussen 7.30 en 21.00 uur uw stem uitbrengen. Dat kan met uw stempas in ieder stembureau in Venlo.


Wie mag stemmen?   

U mag stemmen als u op 5 februari 2018 in de gemeente Venlo staat ingeschreven en 18 jaar of ouder zijn op de dag van de verkiezingen.

U moet de Nederlandse nationaliteit bezitten, of de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie, of minstens vijf jaar ononderbroken legaal in Nederland hebben verbleven.


Wat heb ik nodig om te stemmen?   

Begin maart ontvangt u uw stempas per post. Bewaar deze goed! U hebt uw stempas nodig om te stemmen. Daarnaast moet u een geldig legitimatiebewijs (zoals een paspoort of rijbewijs) meenemen naar het stembureau.

Bent u uw stempas kwijt of is deze beschadigd? Dan kunt u, uiterlijk dinsdag 20 maart 2018, tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen via telefoonnummer 14077 van de gemeente. Mocht u alsnog uw ‘oude’ stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet meer stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
U bent verplicht dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn op de dag van de stemming.


Op wie kan ik stemmen?   

Op 21 maart kunt u stemmen voor de gemeenteraad.

Op deze website vindt u de kandidaten van de SP voor de gemeenteraad.


Waar kan ik stemmen?   

U kunt op ieder stembureau in Venlo stemmen. Ook in het stadskantoor, bij het treinstation of vlakbij uw werk, als u dat beter uitkomt. Op uw stempas staat het stembureau vermeld dat het dichtst bij uw huis is. Op deze lijst staan alle stembureaus in de gemeente Venlo.


Kan ik iemand anders voor mij laten stemmen?   

Als u zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand anders machtigen voor u te stemmen. Daar zijn wel strenge regels aan verbonden.

Op de achterkant van uw stempas kunt u de gegevens invullen van degene die voor u gaat stemmen. U én degene die voor u gaat stemmen moeten allebei een handtekening zetten. U moet degene die u machtigt uw stempas meegeven én een kopie van uw legitimatiebewijs. Degene die u machtigt moet uw stem uitbrengen tegelijk met zijn/haar eigen stem.


Mijn vraag staat hier niet tussen, wat nu?   

Op de website van de gemeente vindt u alle belangrijke informatie over de verkiezingen.

U kunt ook contact opnemen met de gemeente Venlo, afdeling Publieke Dienstverlening (verkiezingen) is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Telefonisch bereikbaar onder nummer 14077 of  per e-mail: info@venlo.nl.

 

Alles over de verkiezingen

Terug naar het verkiezingsoverzicht

 

U bent hier