h

Opinie: 'Aan alleen een ziekenhuisbed heb je niets.'

4 januari 2019

Opinie: 'Aan alleen een ziekenhuisbed heb je niets.'

Al op dinsdag 2 januari kwam het bericht naar buiten dat de ziekenhuizen in Venlo en Venray geen bedden meer beschikbaar hebben. Volgens de woordvoerder van VieCuri kan het ziekenhuis met nieuwjaardag de toeloop niet aan. Dat is vreemd want de meeste ziekenhuizen sturen juist tijdens de feestdagen zo veel mogelijk patiënten naar huis. Niet alleen zodat een patiënt de feestdagen thuis kan doorbrengen maar ook omdat veel personeel een paar dagen vrij neemt.

 

Opinieartikel door Angelique Weingarten namens de raadsfractie in Venlo:
 

De woordvoerder doet dus in dezen voorkomen of alle bedden vol zijn. Dit roept terecht bij huisartsen vragen op. Een huisarts vroeg zich op Twitter hardop af: “Wat zal de situatie zijn als de winter echt gaat beginnen?” Pijnlijk omdat de woordvoerder van het ziekenhuis aangaf dat juist met de huisartsen afspraken zijn gemaakt of patiënten nog een dag kunnen wachten.

 

Ook dat is bijzonder omdat de woordvoering hier blijkbaar geen onderscheid maakt tussen spoedzorg en planbare zorg. Immers, een huisarts die een patiënt beoordeelt zal altijd al nadenken of een patiënt acuut of via een polikliniekbezoek bij een specialist zal doorverwijzen. En bij acuut had het ziekenhuis naar eigen zeggen geen probleem.

 

Kortom, wie een beetje kennis heeft van de processen in de zorg prikt door het verhaal van de woordvoerder heen. Waarschijnlijk is het zo dat er simpelweg te weinig personeel beschikbaar was om voldoende bedden open te houden.

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er is sprake van een griepepidemie in ons land dus wellicht waren er te veel ‘handen aan het bed’ simpelweg zelf ziek. Het kan aan de planning hebben gelegen, te veel mensen verlof gegeven? Of een combinatie van beiden.

 

Waarom doen ziekenhuizen, niet alleen die in Venlo, daar zo krampachtig over? Men kan toch gewoon stellen dat je aan alleen een ziekenhuisbed niets hebt zolang daar geen gekwalificeerd personeel voor beschikbaar is?

 

Misschien ligt er een rol voor gemeenten om daar de helpende hand toe te steken. Zijn er mogelijkheden om mensen die nu buiten de arbeidsmarkt staan om te scholen om in de zorg te gaan werken? Niet alleen als verpleegkundige maar ook in al die andere belangrijke rollen die er in een ziekenhuis te vervullen zijn.

 

Voor het ziekenhuis nog een advies; ben gewoon eerlijk over de oorzaak van de drukte in huis. Als dat vanwege personeelstekort is geef dat dan aan en doe er wat aan zodat de ziekenhuiszorg ook in de toekomst gegarandeerd kan blijven.

 

(Vandaag stelde de SP-fractie raadsvragen over de opnamestop. Kijk daarvoor hier.)
 

U bent hier