h

Verslag bijeenkomst klimaatrechtvaardigheid

20 oktober 2018

Verslag bijeenkomst klimaatrechtvaardigheid

Foto: SP-Venlo
De SP organiseerde een openbare bijeenkomst in de Boekend met als hoofdthema Klimaatrechtvaardigheid. Buurtbewoners die direct te maken hebben met de bouw omstreden windturbines waren uitgenodigd om samen te praten over hoe het nu verder gaat/moet met het windpark en welke mogelijkheden er zijn om de plaatsingen te voorkomen.

 

De inwoners van Heierhoeve, Boekend en Blerick, die zich hevig verzetten tegen zes van de negen geplande turbines, lijken gedwongen om in beroep en bezwaar te gaan om de meest omstreden windturbines te voorkomen. Ook daarom wilde de SP opnieuw met deze mensen de stand van zaken bespreken.

 

Foto: SP-Venlo

 

Ook SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (woordvoerder voor Wonen, Wijken, Energie, Leefbaarheid, gaswinning Groningen) kwam naar de Boekend.

Sandra Beckerman: “Een collectief probleem wil het kabinet neerleggen bij individuen. We staan voor een grote verandering; willen we een schone aarde doorgeven aan onze kinderen? Zo ja is de vraag hoe we dit organiseren? De enige manier waarop we dit succesvol kunnen doen, is als we het samen doen.”

 

“Windturbines zonder draagvlak plaatsen omdat er een opdracht van het Rijk ligt is een van de voorbeelden van het wanbeleid vanuit Den Haag. Stijgende energiekosten volgend jaar en geen inspraak, dat is waar het huidige kabinet voor staat. Maar de grote vervuilers betalen niet mee.”

 

Foto: SP-Venlo

 

Yolanda Claessens (SP-voorzitter van de Statenfractie Limburg) en Bob Ruers (voormalig SP-gedeputeerde voor energie en duurzaamheid) waren ook aanwezig op vrijdag 29 oktober in zaal De Boostenhof.

Zij wilden graag de mensen te woord staan naar aanleiding van de gebeurtenissen van 28 september, toen een meerderheid in de provincie vóór het windpark stemde, er een vertrouwensbreuk ontstond en de SP uit de coalitie stapte.

 

Foto: SP-Venlo

 

Er was volop ruimte om vragen te stellen, na afloop schoven de SP'ers aan de tafels aan om verder te praten met de aanwezigen. Veel gehoord was de opmerking: “Het heeft toch allemaal geen nut meer”. Begrijpelijk na de teleurstelling van het doordrukken van het omstreden windpark ondanks dat de gemeenteraad in Venlo in maart nog neezei.

 

De SP blijft strijdbaar en riep alle aanwezigen op dit ook te blijven. Op 20 maart 2019 zijn er provinciale statenverkiezingen, dan hebben kiezers niet alleen een mogelijkheid hun stem te laten horen maar ook om de verkiezingen als een referendum te beschouwen voor klimaatrechtvaardigheid.   

 

Bekijk ook:

U bent hier