h

Het schokkende verhaal van Rietje Heijnen

19 maart 2018

Het schokkende verhaal van Rietje Heijnen

Foto: SP
Rietje belde me afgelopen week. Zo begon Ton Heerschop zijn verhaal. Rietje is een echte Haagse dame, rap van de tongriem en wetende wat ze wil. Rietje is de weduwe van de in 2015 overleden voetballer Harry Heijnen (VVV, ADO, MVV, Oranje), zo vertelde Rietje aan Ton. Ze was boos, boos op de gemeente.

 

Rietje zei: “Wie was die onnozelaar die de verkeerslichten bij de Kaldenkerkerweg had laten weghalen? Is die van jullie partij?”, zo vroeg ze Ton. Hij vertelde daarop dat ze waarschijnlijk wethouder Aldewereld bedoelde en dat die niet van onze partij was.

“Dat is jammer want dan had ik u heel wat willen vertellen”, zo stelde Rietje. Dat kan toch, als er iets is rondom die verkeerslichten hoor ik het graag, zo vertelde Ton haar en gaf ook aan dat wij haar verhaal graag aanhoorden.

 

SP-fractievoorzitter Ton Heerschop: Ze vertelde dat enige tijd geleden iemand van de gemeente bij een bijeenkomst over het verdwijnen van de verkeerslichten had verteld dat er sinds dat verdwijnen maar twee ongevallen waren geweest. Eentje daarvan betrof ‘een oude dame die wat schrammen had’. Die oude dame bleek Rietje te zijn en inderdaad had zij een ongeluk gehad op de plek waar ooit verkeerslichten het verkeer regelden.

Ze was geschept door een auto en had breuken in haar benen, rug, nek en ribben. Daarbij was in het ziekenhuis ook een hartstilstand geweest en was ze - zoals ze vertelde - langs het randje gegaan. Ze was furieus dat gedaan was alsof het allemaal wel mee viel. Rietje was terecht boos.

 

Ze vertelde me verder, over haar kinderen en kleinkinderen waarover ze zich zorgen maakt als deze op dat kruispunt moeten oversteken. Dat ze niet kon begrijpen dat de gemeente zo had gelogen over haar verwondingen. En dat ze nu niet meer kon fietsen omdat haar evenwichtsorgaan ook een tikkie had gehad, zoals ze het zelf stelde. Dat ze best wel bang was om met de scootmobiel om te gaan: “Dat ding gaat zo snel, maar ik krijg les en doe het goed”, vulde ze direct aan.

 

Foto: SP

 

Mijn gedachten gingen terug naar afgelopen zomer, hoe we als SP actie voerden op dat kruispunt Kaldenkerkerweg, Van Aragonstraat, Kapelaan Nausstraat. Dit omdat we het onverantwoord vonden dat de gemeente deze verkeerslichten weg wilde halen.

Ik dacht terug aan de wethouder van EenLokaal die toen voor de camera van de stadsomroep stelde: “Verkeerslichten bieden toch maar schijnveiligheid”. Hoe kun je zo een raadsfractie en de omwonenden schofferen die zich druk maken over de verkeersveiligheid?

Maar erger, nu doet men dus vanuit de gemeente Venlo voorkomen alsof er iemand ‘een paar schrammen’ heeft opgelopen terwijl die dame dus ernstige verwondingen had. Meerdere breuken en een reanimatie zijn niet een paar schrammen.

 

Het ergste is dat op betreffende kruispunt, nu de verkeerslichten toch zijn weggehaald, elke week een of meerdere (bijna) ongelukken plaatsvinden. Als in de woorden van de VenLokaal-wethouder de verkeerslichten al “schijnveiligheid” bieden, wat biedt een leeg kruispunt zonder die lichten dan nu? Het recht van de sterkste?

 

Foto: SP

 

Rietje had ik zo ongeveer twintig minuten aan de telefoon. Het was me duidelijk dat ze eenzaam was. Daarom gaan we als SP binnenkort ook even langs. Op visite en kijken of we nog iets kunnen betekenen voor haar. En omdat het hier de weduwe van oud-VVV-voetballer en international Harry Heijnen betreft, gaat ook zeker een berichtje naar de club en supporters.

Hen kenende zal Rietje binnenkort best wat aanloop krijgen. Echte aandacht, aandacht die de gemeente haar niet gaf.

Sterker, een gemeente die leugens vertelde over de risico’s van de oversteekplaats en verwondingen van Rietje. Exemplarisch voor de wijze waarop de gemeente de afgelopen jaren met de mensen is omgegaan.

 

Het vervelende is dat er nog meer mensen zijn zoals Rietje. Mensen die het vertrouwen verliezen door een liegende overheid. Door een overheid die niet kijkt naar de noden van de mensen maar alleen naar het grote geld. Het roer moet om! We moeten weer een overheid hebben die dienend is aan het volk en niet andersom.

Ik denk dat ik mede namens Rietje Heijnen spreek met deze oproep: Laten we woensdag het zittende falende bestuur wegstemmen en vervangen door bestuurders die wel oog hebben voor de mensen, de wijken en de verkeersveiligheid.

 

Bekijk ook:

U bent hier