h

Met scherpe keuzes realistisch begroten

5 november 2015

Met scherpe keuzes realistisch begroten

Dat is de kern van het betoog dat de SP vanavond heeft uitgesproken bij de politieke beschouwingen voor de gemeentelijke begroting voor de komende jaren. Die begroting hangt aan losse eindjes aaneen, op papier is onder de streep de begroting sluitend maar de manier waarop er met cijfers gegoocheld is, daar wordt zelfs een acrobaat draaierig van.

 

Buiten dat stelde de SP nog meer zaken aan de orde (zie hier ons betoog). Zoals: hoe om te gaan met de vluchtelingenstroom en alle uitdagingen die dat met zich meebrengt, zonder valse profeten maar met visie (politici die wegwijzers zijn en geen populistische windvanen of vingerwijzende moralisten), de juiste balans tussen opvang bieden en draagvlak houden daarvoor.

Maar kijk daarbij ook naar de oplopende wachtlijsten voor huurwoningen en denk eens aan oplossingen om leegstand te benutten voor woningbouw. Daarvoor dienden we een motie in.

Woonruimte moet ook betaalbaar zijn. Zeker ook voor mensen met een smalle beurs. Landelijk beleid zit de sociale huursector flink dwars met de verhuurdersheffing. Ook hiervoor komen we met een motie, om de negatieve gevolgen weg te nemen en kansen te benutten.

Ook vroegen we aandacht voor de hoge werkloosheid (10-duizend Venlonaren!) en het bieden van perspectieven voor deze mensen, anders dan tijdelijk werk over de grens aanbieden, op eigen risico.

 

Nu eindelijk het door ons gekoesterde reanimatieoproepnetwerk een feit is, zien we graag dat ook reanimatieonderwijs op middelbare scholen een plaats gaat krijgen.

Voorts dienden we over de zorg een motie in om de mantelzorgboete per 2018 lokaal te repareren. Ook vroegen we opnieuw om tot 2018 geld voor de zorg ook daadwerkelijk aan de zorg te besteden, en in te grijpen wanneer organisaties over de schreef gaan zoals met idioot hoge beloningen voor de top.

 

We zien ook dat het gemeentebestuur steeds vaker onze onderzoeken ter harte neemt (onze rapporten over de leefbaarheid in Venlo-zuid, Tegelen, Blerick, rangeerterrein) en onze alternatieven overgenomen worden. Hopelijk volgen nu ook de verbeteringen.

Daarbij haalden we al binnen dat er twee vaste camera's komen in Venlo-zuid om bijvoorbeeld drugsoverlast te bestrijden.

De gemeenteraad gaat over de hele begroting (380 miljoen euro!) maar concreet schuift ze hooguit een half procent naar andere projecten. De SP gaf de raad en college mee om niet als boekhouders te strepen en schrappen, anders kunnen we nu al de uitnodiging om te komen inspreken sturen aan de (culturele) instellingen die elk jaar het haasje zijn als er weer bezuinigd moet worden.

 

Maar ook om eerst eens werk te maken van al ingezette bezuinigingen voordat men weer bij de raad met nieuwe kortingen komt.

Natuurlijk proberen we bezuinigingen te repareren. Maar wel op basis van realistische keuzes. We hebben een wethouder te veel, van dat geld hoeven we kortingen op cultuur en verhoging van de toeristenbelasting niet door te voeren.

De begroting moet realistischer zonder geschuif met niet bestaande of toekomstige gelden om gaten te dichten. Het grondbedrijf kent een ronduit slechte positie, pak dat eens goed aan.

Schep duidelijkheid over nieuwe ambities zoals kazerneterrein en gewenste campussen. Durf keuzes te maken, ambities bij te stellen. Ook om te voorkomen dat de provincie opnieuw gaat ingrijpen en de regie overneemt.

 

De SP dient vijf wijzigingsvoorstellen in en steunt ook enkele voorstellen van andere raadsfracties, teneinde bezuinigingen terug te draaien, een beter beleid te krijgen en een realistischere begroting met scherpe keuzes.

 

Vrijdag 6 november is het finaledebat en de stemmingen over de begroting.

UPDATE: Nieuwsbericht van 07-11-2015: Begroting: alle SP-voorstellen aangenomen!

 

Lees ook:

U bent hier