h

Begroting: alle SP-voorstellen aangenomen!

7 november 2015

Begroting: alle SP-voorstellen aangenomen!

Mooie resultaten behaald bij de gemeentelijke begroting: Toeristenbelasting niet verhoogd, geen korting op culturele instellingen, alle vastgoed in kaart voor hergebruik en aanpak leegstand, verminderen lasten verhuurdersheffing, voorzieningen treffen ter voorkoming mantelzorgboete. Een ongekend succes voor de SP die daarmee de begroting een stuk socialer en evenwichtiger kreeg.

 

Donderdag 5 en vrijdag 6 november besprak de gemeenteraad van Venlo de begroting 2016-2019. De inzet van de SP was vooral om bloot te leggen dat dit college wel heel weinig gevoel heeft met realistisch begroten en met wat er in de samenleving leeft.

Daarnaast wilde de SP ook aandacht voor werk, zorg en toegang tot (sociale huur) woningen.

 

Maar om te beginnen vroeg SP-fractievoorzitter Ton Heerschop aandacht voor de huidige vluchtelingenstroom en de opvang daarvan, ook in Venlo. Hij riep op om de rust waarmee de discussie in Venlo gevoerd wordt te koesteren en daar waar we in deze opgave een opdracht krijgen die ruimhartig in te vullen.

Daarnaast waakte hij voor de uitersten die stellen: grenzen dicht of grenzen open. “Niet wegkijken voor de uitdagingen die voor ons liggen maar ook niet weglopen voor de problemen. We kunnen echter niets als we geen draagvlak bij onze bevolking behouden”, aldus Heerschop.

 

Het was een relatief levendig debat in de gemeenteraad. De coalitie bood gelukkig volop gelegenheid om meerderheden voor alternatieven te zoeken. De bezuinigingen op de bibliotheek en de Tiendschuur wilde de gehele raad herstellen dus dat was vlug geregeld.

 

 

Daarnaast wilde de SP al ver voor de behandeling van de begroting weten hoe het zat met de verhoging van de toeristenbelasting terwijl er geen belasting wordt geheven bij het religieus toerisme in Steyl (kloosters) en honderd hotelkamers in Arcen niet in de berekening zaten.

Een dag voor de begroting kwam het college na aandringen van de SP met de mededeling dat als deze zaken meegenomen werden de verhoging slechts de 55.000 euro in plaats van 110.000 euro zou zijn.

De dag van de begroting zelf kwamen er nog nieuwe cijfers waardoor er feitelijk slechts een verhoging van 30.000 euro zou hoeven plaatsvinden. “Reken nog even door en u komt op 0 uit”, hield de SP de VVD-wethouder voor.

 

 

 

 

 

 

 

Nog bonter maakte CDA-wethouder Teeuwen het. Drie weken voor de begrotingsbehandeling wist hij hoe de raad tegenover bezuinigingen op de Tiendschuur en Bibliotheek stond. Maar wat deed hij, helemaal niets!

Pas toen de gemeenteraad nagenoeg collectief Museum van Bommel van Dam minder extra geld wilde geven om de bezuinigingen elders te repareren, kwam de wethouder met een alternatief.

Een unicum en blunder natuurlijk want de raad bepaalt waar het geld naar toe gaat.
“Waarom is de wethouder niet drie weken eerder gekomen met dit alternatief”, vroeg Heerschop aan de wethouder, “Waarom brengt u zich wederom in deze benarde positie?” Een reactie bleef uit...

De raad koos er voor om de bibliotheek en Tiendschuur te sparen en koos daarmee eieren voor haar geld. Maar een blamage was deze vertoning wel.

 

 

 

 

 

 

 

Door zulk gedoe sprak de raad vooral over 'kleinere problemen'. “Daarmee heeft het college wederom een lap vlees in de politieke arena gegooid zodat we het niet meer over de grote lijnen voor Venlo kunnen hebben”, concludeerde Heerschop.

 

Toch is de SP Venlo absoluut niet ontevreden. Sterker, er kwamen keiharde toezeggingen op gebied van het bekijken van opties om de verhuurdersheffing aan te pakken. Hetzelfde ging op voor de dreigende mantelzorgboete.

Deze toezeggingen waren dermate sterk dat de SP haar moties daarover kon intrekken.

 

De motie om leegstaand vastgoed in kaart te brengen en te houden voor gebruik als woninglocatie kreeg veel steun van de raad en werd aangenomen.

Ten aanzien van werkgelegenheid kwam het college met toezeggingen die absoluut in de lijn liggen van wat de SP wil.

 

 

De begroting an sich, als geheel, had echter zoveel risico's en onzekerheden, en neemt zoveel voorschotten op nog niet gerealiseerde zaken, dat de SP daar niet mee kon instemmen.

Maar we kijken al met al terug op een voor ons goed verlopen raadsvergadering, waarin we net als vorig jaar veel zaken binnensleepten. Sterker, ditmaal werden ál onze voorstellen aangenomen!

 

Steeds vaker worden onze alternatieven serieus bekeken en ook overgenomen. De SP is blij dat zij op deze manier opnieuw het gemeentelijke beleid positief heeft kunnen bijstellen.

 

Lees ook:

U bent hier