h

Politici moeten veel meer de wijk in

6 augustus 2015

Politici moeten veel meer de wijk in

In weekblad 1Venlo staat een opinie van onze fractie over het verschil tussen praten over mensen en wijken en praten met mensen over hun wijk. Een groot verschil, net als die tussen de politieke realiteit en de praktijk. De SP gaat liever de wijk in en bij mensen persoonlijk de theorie aan de werkelijkheid toetsen. Zoals laatst in Venlo-zuid, zo is in het opiniestuk te lezen.

 
Ton Heerschop, fractievoorzitter SP in Venlo, schreef onderstaande opinie-artikel dat werd gepubliceerd in 1Venlo (verspreidingsgebied Arcen, Blerick, Lomm, Velden, Venlo).

 

Afgelopen weken bezocht de SP-afdeling de wijk Venlo-zuid. Vooraf stopten onze vrijwilligers enquêtes in de bus met vragen als wat er goed gaat in de buurt en wat er beter kan. Toen we later deze enquête persoonlijk kwamen ophalen bij de bewoners, leverde dat veel leuke en interessante gesprekken op.

De uitkomst van de enquête legden we vast in een onderzoeksrapport dat in juli werd aangeboden aan de wijkbewoners, politie en gemeente Venlo.

 

Belangrijk is om vast te stellen dat in Venlo-zuid niet alles kommer en kwel is, doorlopende publicaties over drugsoverlast geven de wijk onterecht een negatief imago.

Ja, mensen hebben last van de drugshandel maar, zo blijkt uit de enquête, nog veel meer van overlastgevende jeugd, hard rijdende auto’s en zwerfvuil.

Bewoners begrijpen over het algemeen best dat de jeugd een plek wil hebben om samen te komen maar die plek ontbreekt in Venlo-zuid. De jeugd geeft aan dat ze op een specifieke plek hangen omdat daar nu eenmaal een WIFI-signaal is. Iets waar ze anno nu met de vele multimedia-apparatuur niet meer zonder kunnen.

 

Bewoners willen ook graag zelf bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun wijk. Men wil best de buurt schoonhouden maar er zijn te weinig prullenbakken in de wijk.

En ja, mensen vinden ook dat ze hun buurtbewoners best kunnen aanspreken op gevaarlijk rijgedrag.

 

Om verbeteringen af te dwingen legden we het resultaat van de enquête voor aan gemeente en politie.

De gemeente Venlo begrijpt dat een wijk een plek moet hebben voor jongeren, dat er voldoende prullenbakken moeten zijn en tegen gevaarlijk rijgedrag handhaving moet plaatsvinden. Maar diezelfde gemeente moet ook de opdrachten van de gemeenteraad uitvoeren, inclusief bezuinigingen op jeugdhonken en prullenbakken. Dat wringt, de praktijk en de 'politieke realiteit' botsen wel vaker, waarbij de samenleving de offers mag brengen.

De politie zegt gehouden te zijn aan bezuinigingsopdrachten uit 'Den Haag'.

Zien en horen is geloven en dus ben ik van mening dat alleen als je ook echt de wijk in gaat en met mensen praat, de praktijk toetst, je weet waar voor die mensen de prioriteiten liggen. De keuzes in de gemeenteraad worden teveel bepaald door juichverhalen van politici die - buiten hun eigen kleine achterban - nauwelijks nog een band met wijken en haar bewoners hebben.

 

De plannen voor een extra oeververbinding naar het kazerneterrein zullen daar straks opnieuw een voorbeeld van zijn. Natuurlijk zal men schermen dat anders 'de ontwikkelingen op dat kazernekwartier niet zouden kunnen doorgaan'.

Maar welk signaal geef je af als je voor tientallen miljoenen euros bijvoorbeeld weer een brug aanlegt, honderd meter van een al bestaande brug, terwijl je als gemeente niet in staat bent om in een wijk een goede plek voor de jeugd te realiseren en prullenbakken hebt wegbezuinigd?

Foto: SP-Venlo

Politici moeten geen windvanen zijn die de oren laten hangen naar vooral figuren met wilde plannen en een dikke beurs. Politici moeten richting durven geven, wegwijzers zijn met een gedegen ideologie, een visie voor de lange termijn. En dat begint door contact te houden met wat mensen bezig houdt.

Meer de buurten in dus en de werkelijkheid van de straat naar de raad brengen.

 

Zie ook:

 

U bent hier