Armoede echt bestrijden is een politieke keuze
Armoede echt bestrijden is een politieke keuze
In april besprak de gemeenteraad een voorstel over de voortzetting van het armoedebeleid. De SP zag dat een duidelijke visie en concrete ambities ontbraken maar gaf het voordeel van de twijfel, zeker nadat er een financiële toezegging werd verkregen.
Raadslid Alexander Vervoort: "De SP-fractie heeft het armoedebeleid goed bestudeerd en las dat onze actiepunten en aanbevelingen uit de SP-rapporten betreffende kinderen in armoede en schuldhulp zijn overgenomen, net als het verzoek om eigen regelingen meer bekendheid te geven, zoals met de inkomenskaart die de SP uitbracht. Dat stemt hoopvol."
Veel gedoe was er over de communicatiecampagne. Vooral of het budget à 15.000 euro toereikend genoeg is. Het blijkt vooral een intensivering van de voorlichting, en men gaat de effecten meten hoe en of de doelgroep is bereikt. Belangrijker is dat de regelingen benut worden en mensen weet hebben van het bestaan daarvan.
Vervoort: "De armoede blijft toenemen, en de diversiteit van groepen mensen die in armoede leven net zo. Ongeacht de oorzaak - die vaak net zo divers is - zien we ook een toename van stille armoede, vaak vergezeld met vereenzaming (vooral bij ouderen), verslechterde gezondheid, schaamtegevoel enzovoorts."
"Niet alleen de gevolgen van armoede moeten worden bestreden maar juist inzetten op het voorkómen van armoede. Het bij de bron aanpakken, da's meer dan preventie alleen. Daar heb ik de wethouder op gewezen omdat een duidelijke visie daarop ontbreekt."
"De Voedselbank, Kledingbank, Speelgoedbank zijn geen structurele oplossingen, eerder een soort noodfonds voor een korte termijn. Een veelzijdige aanpak is dus gewenst, taboe doorbrekend én mensen in hun waarde latend.", zei Vervoort in het debat op 29 april jl.
"Werk is niet altijd een oplossing, zie de toename van werkende armen waaronder veelal ZZP'ers en mensen die nog steeds niet rondkomen ondanks meerdere flexbanen en pulpbanen.
Maar vergeet ook niet mensen die nu niet in beeld zijn zoals zieken, niet-uitkeringsgerechtigden, verborgen werkloosheid, mensen met schuldenproblemen."
De SP kreeg een belangrijke toezegging voor elkaar. Vervoort: "De SP wil dat geld dat bestemd is voor armoedebeleid niet aan andere zaken besteed wordt. Nu gaat geld dat 'over is' naar de algemene reserve om bijvoorbeeld het begrotingstekort mee te dichten." Wethouder Tax (PvdA) zegde toe dat rijksgeld dat is vastgesteld voor armoedebestrijding alleen daaraan uitgegeven wordt.
Vervoort: "Dat is mooi maar dat ging alleen over het eenmalig verkregen projectgeld van de Rijksoverheid (Klijnsmagelden), niet om het totale budget. Daarop vroeg ik om de gedane toezegging breder te trekken."
De SP wenst namelijk dat het volledige budget voor armoedebestrijding maximaal benut wordt. Zodat bijvoorbeeld de 180.000 euro die in 2014 'zonder bestemming' waren en wegvloeiden naar de algemene reserve, ook op zouden zijn gegaan aan de daadwerkelijke bestrijding van armoede in de gemeente.
Wethouder Tax zei vervolgens dat ze met de intensivering van de voorlichtingscampagne het budget optimaal wil gebruiken omdat de gemeente anders het geld ergens anders aan moet wijden, dat is een begrotingsafspraak.
Vervoort: "Besproken is dat de gemeente er alles aan gaat doen om mensen te informeren die recht hebben op regelingen. Mocht dan blijken dat meer mensen er gebruik van (gaan) maken dan nu, dan komt het benodigde extra geld daarvoor uit de reserves."
Het voorgestelde armoedebeleid is een beetje armoedig. De SP wierp op om meer ambitie te tonen en concrete doelen te stellen; Waar we naartoe willen met het beleid?
Er zijn nu zo'n 3.500 kinderen in Venlo die opgroeien in armoede en 8.000 gezinnen die in Venlo op het sociaal minimum leven.
Vervoort: "Wat vinden we acceptabel? Hoeveel kinderen mogen er bijvoorbeeld in 2018 nog in deze gemeente in armoede leven?"
"Daarop kwam nu geen antwoord, we hopen dat een dergelijke ambitie wordt opgeschreven in het uitvoeringsprogramma van dit armoedebeleid, dat rond de zomer moet verschijnen en waar de gemeenteraad in het najaar over praat."
"Als het ontbreekt zal de SP het proberen af te dwingen, samen met nog enkele voorstellen die we hebben voor een echt gedegen beleid voor armoedebestrijding in Venlo."