h

Lege kinderschoenen overhandigd tegen armoede onder kinderen in Venlo

3 december 2012

Lege kinderschoenen overhandigd tegen armoede onder kinderen in Venlo

03-12-2012 aanbieden kinderschoenen 2 Vanmorgen werden de kinderschoenen, die de SP de afgelopen weken inzamelde, aangeboden aan wethouder Testroote samen met een petitie voor beter armoedebeleid in een kunstwerkje - dat de 3500 kinderen die in Venlo opgroeien in armoede - symboliseert.

 

Het armoedebeleid in Venlo kan meer toegespitst worden om juist kinderen niet de dupe te laten worden van de problemen van hun ouders of anderen.
SP-raadslid Alexander Vervoort: “De SP-Venlo wil dat het gemeentebestuur deze kinderen niet uit het oog verliest, zich maximaal gaat inzetten voor bestrijding van armoede onder kinderen en er bij het kabinet op aandringt dat er een steviger plan moet komen om deze armoede onder kinderen op te lossen.”

03-12-2012 aanbieden kinderschoenen 1Vervoort (links) overhandigde vanmorgen een deel van de ingezamelde schoenen met een petitie aan wethouder Testroote (rechts).
 

Bij de SP-actie ‘De Kinderen van de Rekening’ staat de lege kinderschoen symbool voor het kind dat in een huishouden opgroeit waar te weinig geld is.
Ruim twintig procent van de huishoudens in Venlo leeft op bijstandsniveau of tot 120% daarvan.
Eén op de vijf gezinnen in Venlo kampt dus met armoede. Daaronder ruim 3.500 kinderen die opgroeien in armoede zonder dat ze er iets aan kunnen doen, vaak weten ze niet eens beter.

Ook de 3.500 kinderen in Venlo hebben wensen. Wensen verpakt kinderarmoede in een verlanglijstje voor de verjaardag of nu met Sinterklaas. Maar ook wensen dat pappa en mamma gelukkig zijn en zich geen zorgen meer hoeven maken over inkomsten en uitgaven, dat ze vaker er op uit kunnen en leuke dingen doen, dat ze vaker nieuwe kleren en schoenen kunnen kopen en ook mee kunnen op schoolreisjes.
Maar ook elke ochtend ontbijten en voldoende zakgeld om te sparen en om een cadeautje te kopen voor de verjaardag van familie, vriendjes, vriendinnetjes, klasgenoten en de leraar.
Dat ze niet steeds horen: “Sorry lieverd maar dat gaat nu niet, misschien volgende maand”.

03-12-2012 aanbieden kinderschoenen 3Op twitter schreef Testroote dat hij het werkje een prominente plek in zijn werkkamer heeft gegeven zodat hij er elke dag aan herinnert wordt.
 

Armoede kan veel oorzaken hebben maar armoede is geen keuze en men komt er ook niet snel vanaf zonder de juiste hulp. Ondanks de crisis zijn wij een rijk land en een rijke gemeente, als we eerlijker delen hoeft in de toekomst geen kinderschoen meer leeg te staan.
Laat de kinderen niet de rekening krijgen van de crisis.

De petitie voor meer aandacht aan kinderarmoede werd samen met een symbolisch werk van drie-en-een-halve kinderschoen (elke schoen staat voor duizend kinderen) samen met een deel van de ingezamelde kinderschoenen vandaag aangeboden op het stadhuis van Venlo aan wethouder Testroote.

03-12-2012 aanbieden kinderschoenen 2Enkele van de gedoneerde kinderschoenen uitgestald in het stadhuis met op de voorgrond het kunstwerkje van 3,5 schoenen.
 

De overige ingezamelde schoenen worden woensdag 5 december, samen met alle elders ingezamelde schoenen, op het Plein in Den Haag aangeboden aan het kabinet Rutte-2.
De schoenen zullen ook daar leeg blijven en zo symbool staan voor de kinderen die in armoede opgroeien in Nederland.
Na afloop van de actie worden de schoenen gedoneerd aan Cordaid. Ze worden dan via het project Sam’s Kledingactie verspreid onder kinderen in Afrika.

 
Lees ook:

U bent hier