h

Actie voor behouden verzorgingshuizen

27 juli 2014

Actie voor behouden verzorgingshuizen

Gisterenmiddag stonden we in het centrum van Tegelen met een kaartenactie om te voorkomen dat ouderen verplicht moeten verhuizen uit hun vertrouwde verzorgingshuis. Dit idee is ingegeven door diverse bezuinigingen in de (ouderen)zorg. Ook in Venlo staat dit op stapel. Reden voor de SP om in actie te komen.

 

De dreiging van het verplicht verkassen van ouderen is een onderwerp dat veel mensen aanspreekt, zo bleek ook deze zaterdag, 26 juli, in Tegelen.
Velen zochten ons op en zeiden het initiatief te steunen. In amper anderhalf uur ontvingen we 66 getekende kaarten retour. Ook bezorgden we kaarten in de nabij gelegen ouderenflat De Bongerd.

De komende tijd gaan we door met de strijd voor goede zorg voor iedereen, het voortbestaan van verzorgingshuizen en het stoppen met verplicht moeten verhuizen van ouderen.
Want het kabinet (PvdA en VVD met steun van oa D66 en CU) wil dat ouderen meer zelfstandig worden en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, een nobel streven maar in praktijk blijkt dat ouderen niet voor niets in een verzorgings- of verpleeghuis wonen.

Als men (weer) zelfstandig woont liggen - zo blijkt uit onderzoek - vereenzaming, ondervoeding, slechtere/onjuiste zorg op de loer.
Daarnaast wegen de zorgkosten op lange termijn uiteindelijk niet op tegen de besparing die het kabinet nu denkt te kunnen realiseren, zo vrezen ook artsen zo bleek onlangs uit een uitzending van Zembla.

De SP steunt graag goede plannen maar dit "zoek-het-zelf-maar-uit" plan, om verzorgingshuizen te sluiten en bewoners weer op zichzelf laten wonen, verwerpen we. Al helemaal wanneer blijkt dat bewoners vaak geheel tegen hun zin moeten verkassen. Het gezegde luidt dat je oude bomen niet meer moet verplaatsen.

Binnenkort staan we met dezelfde actie op een andere plek. Ook dan is uw steun nodig, om het protest zo veel mogelijk weerklank mee te geven. En ook dan vernemen we graag uw ervaringen en ideeën.

 


In april stelden we nog raadsvragen over deze kwestie, waarop B&W antwoordde dat ze er niet over gaat maar dat er voor ouderen niets zal veranderen. Interessant.

Vandaag reageerde wethouder Testroote (PvdA) op Twitter gepikeerd op onze actie waarbij hij de SP verweet "mensen bang te maken en leugens te verspreiden, de SP zou enkel actie voeren om zieltjes te winnen". Ongenuanceerde verwijten, jammer.

Toen de SP-Venlo hem vervolgens van repliek diende en confronteerde met zijn eigen beleid en dat van zijn partij - die samen met de VVD kabinetsplannen voorbereidt om verzorgingshuizen te sluiten - reageerde hij dat de SP maar met "harde bewijzen" moest komen. Vreemde reactie, het betreffen plannen die nu voorliggen in het kabinet, hoe hard wil hij het hebben? Misschien moet hij eens bellen met zijn eigen minister.

Uiteindelijk schreef de wethouder op Twitter dat in Venlo "niemand hoeft te verhuizen en de huidige bewoners hun rechten behouden". Dat is een opsteker en een fijne uitspraak waar we hem graag aan gaan houden.

Vreemd dat de wethouder dit zo stellig beweert want in feite gaat hij er niet over (zo antwoordde hij immers op onze raadsvragen in april) en is hij hiervoor afhankelijk van de zorgaanbieders die wel degelijk sluitingen voorstellen. Daarover krijgen we regelmatig verontrustende signalen van het zorgpersoneel.

Reden genoeg om het in de gaten te houden.


 
Lees ook:

 

U bent hier