h

De strijd voor goede zorg gaat door!

2 mei 2014

De strijd voor goede zorg gaat door!

Werknemers in veel verpleeg- en verzorgingshuizen dreigen ontslagen te worden, in deze regio zien we dat met name bij De Zorggroep. Gisteren organiseerde de SP in Venlo een protest tegen de bezuinigingen in de zorg.

 

In de avond van 1 mei demonstreerden ongeveer 150 mensen op het plein vóór het Limburgs Museum in Venlo tegen de ontslagen bij de Zorggroep. Dat ondanks het verschrikkelijke weer, het regende pijpestelen, toch nog ruim 150 mensen kwamen opdagen zegt veel.

Ook de vakbond was aanwezig en de bondsbestuurder van AbvoKabo-FNV gaf aan dat er mogelijk nog wat licht aan het einde van de tunnel is. Maar hij gaf gelijk ook aan dat het natuurlijk belachelijk is dat de pijn alleen bij de werkvloer gevoeld wordt en de leidinggevenden aan de top hun tonnen aan salaris inclusief leasewagen gewoon behouden. Terechte kritiek.

Ondanks een e-mail waarin de Zorggroepdirectie aangaf dat het niet verstandig was om deel te nemen aan deze manifestatie, was direct duidelijk dat het voor de zorgwerkers een brug te ver is wat er nu gebeurt.

 

De directie van de Zorggroep verwijst in haar beleid – en dus ook bij de ontslagen – steevast naar het bezuinigingsbeleid van het kabinet voor de (ouderen)zorg. Echter worden de gevolgen van dit beleid pas voelbaar in 2015.

“Het is alsof je nu een verkeersboete moet betalen omdat je mogelijk in januari 2015 te hard gaat rijden.”, zo vatte actiecoördinator Paul Geurts het samen.

 

SP-Kamerlid Henk van Gerven sloot de avond af. “Inmiddels komt het kabinet met een kleine reparatie”, zo gaf hij aan, “Maar dat staat in geen verhouding als het gaat om de ouderenzorg die compleet ontmanteld wordt.”

Van Gerven: “Mensen denken soms, het is misschien beter dat ik dood ga want ik kost te veel. De bijdrage aan de samenleving afgemeten aan de kosten op je oude dag, dat is het Nederland van 2014.”

 

De verhalen van de medewerkers en familieleden waren schrijnend. De mensen voelen zich niet gehoord en zien hoe zeer hun vak wordt uitgehold en hoe er met familie geleurd wordt. Dit is onmenselijk, zoveel is ieder weldenkend mens wel duidelijk.

Etan Huijs, singer-songwriter uit Venray, verzorgde een prachtig muzikaal optreden op het podium voor het museum
 

Ondanks de regen wisten veel mensen de protestmanifestatie bij het Limburgs Museum te waarderen. Net als de steun van de SP waarvan de afdelingen uit Noord- en Midden-Limburg goed vertegenwoordigd waren.

Of zoals enkele zorgmedewerkers opmerkten: “Goede no-nonsens protestbijeenkomst, ben nog strijdbaarder geworden”.

 

Afsluitend genoten de deelnemers van een kopje koffie in het Limburgs Museum, dat meer dan gastvrij de manifestatie mede mogelijk maakte.

Het protest voor fatsoenlijke zorg en banenbehoud in die zorg was duidelijk hoorbaar. Zouden de werkgevers ook geluisterd hebben?

 

Zoals de krant vandaag terecht overnam: 'Beter strijdend ten onder, dan als makke lammetjes naar de slachtbank', en zo is het! Maar er is nog lang geen sprake van 'makke lammetjes' hoor, de strijd gaat door! Voor goede zorg en voor goed werk!

 

Een uitgebreider verslag, interviews en meer foto's staat op de website van de SP in Horst aan de Maas. Klik hier.

 
Lees ook:

U bent hier