h

Akkoord van de gemiste kansen

30 april 2014

Akkoord van de gemiste kansen

Vanavond werd het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en VenLokaal besproken in de gemeenteraad van Venlo. Veelal dezelfde plannen, weinig ambitie, amper visie, dezelfde wethouders aangevuld met twee nieuwe. Een gemiste kans, zeker gezien er zoveel meer mogelijk was.

 

De wethouders zijn benoemd, de coalitie is van start gegaan maar in feite gaat de oude coalitie door. Nieuwe wijn in oude zakken? Zo zou men het kunnen bekijken, het coalitieakkoord is vooral voor de VVD een succes. De inbreng van de andere partijen zien we nauwelijks terug, hooguit op accenten maar het gros van het akkoord blijft liberaal. Dat is vreemd want met PvdA en VenLokaal zou je een meer sociale richting verwachten.

 

Maar ook het CDA lijkt in het pak genaaid. In de campagne zei ze steevast dat er niet meer dan vier wethouders mochten komen maar nu stemt ze in met zes. Vreemd want de verkiezingsslogan luidde dat er meer aandacht moest komen voor mensen en minder voor 'stenen' en nu wordt lijsttrekker Teeuwen wethouder van stenen. Daarnaast raakt hij de zware post van financiën kwijt aan de VVD.

 

Het is nog maar de vraag hoe sociale zaken en zorg de komende vier jaar vorm gegeven gaan worden. Met een sterk conservatief en liberaal blok aan de ene zijde van de coalitietafel zal dat niet makkelijk worden. Zeker wanneer die portefeuilles over twee jaar bij een andere wethouder komen, van het CDA.

Venlo heeft een unicum; over twee jaar wordt de PvdA-wethouder ingewisseld voor eentje van het CDA en worden de portefeuilles opnieuw verdeeld. Een hele rare constructie die enkel ingegeven lijkt om de poppetjes op de juiste plaats te verdelen zodat alle partijen profijt hebben. Blijkbaar vond men vijf wethouders onvoldoende om alle partijen een wethouder te geven en achtte men zeven wethouders (terecht) te gortig. Dus dan maar deze vreemde constructie?

 

Vanavond werd een tegenvoorstel ingediend door D66 en GL om alle zes de wethouders enkele uren te minderen zodat de zes wethouders ieder 0,8 tot 0,9 fte zouden werken. Hiermee werd in dan totaal 1 hele fte bespaard oftewel 180.000 euro op jaarbasis, zes wethouders voor de prijs van vijf.

Een goed voorstel, zeker gezien de werkdruk voor de ene wethouder stukken lager ligt dan voor de ander, de werklast eerlijker verdelen zou dan recht doen aan de samenstelling en werkdruk. Maar de coalitiepartijen stemden het voorstel zonder argumentatie van tafel...

 

CDA-lijsttrekker Jos Teeuwen zei dat de coalitie doorgaat op de ingeslagen weg. Ofwel de nieuwe coalitie zal niet anders zijn dan de oude coalitie, met dat verschil dat VenLokaal zich er bij aangesloten heeft.

Ook met het verschil dat het akkoord vaag en oppervlakkig is. Er staan weinig ambities in, een duidelijke visie ontbreekt, veel financiën zijn nog niet ingevuld; de uitgaven wel maar de inkomsten niet. “Dat bekijken we op termijn wel”, was de PvdA-reactie.

 

De SP vroeg heel duidelijk waarom de nieuwe coalitiepartijen meteen twee voorstellen van de oppositie terzijde schoof, zonder argumenten. Toen nog beoogd wethouder Vera Tax (PvdA) stelde dat ze geen daden kan laten zien op het moment dat de coalitie nog niet actief is, terwijl ze wel de uitvoering van het coalitieakkoord verdedigde wat ook nog niet 'actief' is.

Na enkele pogingen om toch een helder antwoord te krijgen, maar dat niet kregen, moeten we constateren dat ook de nieuwe coalitie amper de oppositie zal betrekken.

 

Het coalitieakkoord presenteren als initiatiefvoorstel, en de oppositie uitnodigen om mee te denken, is een farce gebleken. De oppositie mag tekenen bij het kruisje onderaan het coalitieakkoord en dat is het. Een gemiste kans. De SP proeft niet de handreiking zoals die wordt gesuggereerd. Maar men moet nog beginnen dus we laten ons verrassen wat dat betreft.

 

We zullen de coalitie van VVD, CDA, PvdA aangevuld met VenLokaal kritisch blijven volgen. We hopen op daden en resultaten bij nu geuite beloften, en hopen in de toekomst wel een uitgestoken hand te zien naar de oppositiepartijen.

 

Lees ook:

 

U bent hier